Florin Piersic, la 77 de ani: Bucuria mea este că sunt pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-la-77-de-ani-bucuria-mea-este-ca-sunt-pe-scena/

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.   Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, […]

Un articol de Andrada Văsii|28 ianuarie 2013

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.

 

Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde începând cu ora 16:00, susţine două reprezentaţii cu spectacolul „Străini în noapte”.

Câteva sute de persoane au venit să îl vadă pe Florin Piersic de ziua lui, sala de spectacole de la Palatul Copiilor, care găzduieşte spectacolul „Străini în noapte”, dovedindu-se neîncăpătoare.

Tuturor, Florin Piersic le-a mulţumit cu lacrimi în ochi. „Pentru mine şi pentru toţi colegii mei, dumneavoastră sunteţi inima noastră, oglinda noastră. Sunteţi tot ce avem noi mai bun. Să vă dea Dumnezeu atâtea bucurii câte am avut eu în această profesie”, a spus Florin Piersic adresându-se publicului.

La rândul lor, spectatorii i-au urat în cor „La mulţi ani!” lui Florin Piersic.

Totodată, Florin Piersic a precizat că susţine duminică cea de-a 270-a reprezentaţie a spectacolului „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu. „Cea mai mai şansă a noastră ne-a dat-o maestrul Radu Beligan, să-i dea Dumnezeu sănătate că are frageda vârstă de 94 de ani. A adus această piesă de la Paris unde a jucat-o Alain Delon (…) Mi-a dat-o să o citesc şi i-am spus că este extraordinară şi vreau neapărat să joc în aceasă piesă”, a povestit Florin Piersic.

Actorul a mai spus că ziua de duminică este una specială. „Astăzi pentru mine este o zi mai importantă. Nu vreau şi n-am dorit să fiu sărbătorit pentru că la 77 de ani…„, a spus Florin Piersic, cu lacrimi în ochi. „Bucuria mea este cu adevărat că sunt pe scenă. Am venit la Bucureşti să joc spectacolul acesta, care a fost programat pentru ora 19.00. Dar pentru că s-au vândut foarte repede biletele, spectacolul a fost pus şi de la ora 16.00”, a mai spus actorul.

Într-o altă declaraţie acordată duminică, Florin Piersic a spus că nu îi vine să creadă că a împlinit vârsta de 77 de ani. „Să fiu sănătos este singura mea dorinţă”, a spus Florin Piersic, precizând că îşi doreşte să poată juca în continuare.

Pe de altă parte, Florin Piersic Jr., fiul actorului, a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu tatăl său din filmul „Pintea”, alături de care a scris: „it’s father’s day. and that’s my all time fave of his stuff”. (este ziua tatălui. şi acesta este filmul meu preferat din toate proiectele lui, n.r.)

Florin Piersic a ales să îşi sărbătorească ziua de naştere în maniera care i se potriveşste cel mai bine unui artist: pe scenă, alături de publicul său. Aşadar, duminică, Florin Piersic îi aşteaptă pe cei care îl îndrăgesc la reprezentaţia spectacolului „Străini în noapte”, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu.

Datorită interesului sporit al publicului faţă de acest spectacol, duminică, la Palatul Naţional al Copiilor, Florin Piersic susţine două reprezentaţii cu acest spectacol: prima a început începere la ora 16.00, iar a doua se va desfăşura de la ora 19.00.

Piesa de teatrul „Străini în noapte”, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, prezintă în fapt două generaţii ale scenei lirice, două personaje imprevizibile, un recital actoricesc plin de savoare şi haz.

„Străini în noapte” este o comedie romantică, în care se îmbină răsturnările de situaţie, minciuna şi seducţia, dar şi o lecţie despre trecerea timpului. Florin Piersic dă viaţă personajului Pierre, un om care simte că nu a reuşit să realizeze tot ce şi-a propus în viaţă, iar Medeea Marinescu o joacă pe Julietta, o femeie care ştie ce vrea. Când drumurile personajelor se intersectează, fiecare descoperă că are aşteptări diferite de la celălalt, fapt care duce la dezvăluirea unui lanţ de secrete.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Neamul Şoimăreştilor” (1964), „Haiducii lui Şaptecai” (1970), „Zestrea Domniţei Ralu” (1971), „Colierul de turcoaze” (1985), „Fix alert” (2004) şi „Eminescu versus Eminem” (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni şi şoareci” şi „Străini în noapte”.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

 

 

Sursa: Mediafax

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.