Florin Zamfirescu, 69!
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-zamfirescu-69/

“Pasiunea pentru meseria asta m-a urmărit toată viaţa. M-a terorizat, chiar. De-a lungul vieţii, am avut trei divorţuri. Niciunul dintre ele nu m-a dat peste cap în aşa măsură încât să-mi ratez măcar o parte a carierei… Nu am amestecat niciodată meseria cu viaţa particulară.” – Florin Zamfirescu. Aplaudat în zeci de spectacole şi lăudat pentru cele peste 30 de roluri interpretate pe marele ecran, actorul Florin Zamfirescu împlineşte, astăzi, 69 de ani!

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2018

Florin Zamfirescu s-a născut pe 12 aprilie 1949 în Călimănești, județul Vâlcea, într-o familie pasionată de literatura și arte: mama sa adora poezia, tatăl era învățător și directorul Casei de Cultură din Călimănești, iar sora sa cocheta cu teatrul.

De mic a visat să fie actor, iar la 6 ani a luat primul premiu de recitator. De atunci nu s-a mai desprins de scenă, făcând din această meserie o pasiune.

În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. Au urmat „De ce trag clopotele Mitică” (1981), Moromeții (1988),”Senatorul melcilor”, Orient Expres, Filantropica etc.

După Revoluție devine director adjunct Artistic la Teatrul Odeon. Începând din 1996 predă, ca profesor, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Cotescu m-a luat de pe stradă, în 1974, şi m-a întrebat: «Tu nu te-ai gândit să predai? Nu ţi-e poftă? Hai cu mine…» Şi m-a împins pur şi simplu într-o clasă. Apoi, după o vreme, mi-am dat seama că îmi place şi că pot. – Florin Zamfirescu

A jucat în zeci de piese de teatru, a avut peste o sută de apariții  în piese radiofonice  și a apărut în peste 30 de filme, în multe dintre acestea, cu roluri memorabile: „Filip cel bun”, „Dincolo de pod”, „Actorul și sălbaticii”, „Iarba verde de acasă”, „Moromeții”, „Pădurea de fagi”, „Năpasta”, „Moartea domnului Lăzărescu” etc.

Am fost întotdeauna conştient că, trăind în România, atât cât am jucat, nu am avut o şansă prea mare, dar dacă mă năşteam într-o altă ţară eram un model, luam Premiul „Oscar”. – Florin Zamfirescu

De-a lungul carierei sale de peste 4 decenii a primit numeroase premii, medalii de onoare și diplome de excelență, printre acestea: doua premii de excelență pentru interpretare Ordinul Național PENTRU MERIT în grad de Cavaler și Premiul pentru excelență in Cinematografia Română

Tată de vacanță…

Florin Zamfirescu a fost căsătorit de trei ori, prima dată pe vremea când avea doar 25 de ani.

Florin si Vlad Zamfirescu

„Ne-am căsătorit când mama lui Vlad era însărcinată în luna a cincea, tocmai pentru că urma să aibă un copil. În concepția mea, nu era normal ca un copil să se nască fără tată. Deși nu eram de acord unul cu celalalt în multe privințe, o iubeam. Ma iluzionam juvenil că o voi schimba”, a povestit, într-un interviu recent, actorul care împlinește astăzi 69 de ani.

Din cea de-a doua căsnicie, cu actrița Valeria Sitaru, Florin Zamfirescu are cel de-al doilea copil, pe Ștefana, actriță de filme de televiziune și colegă de catedră cu tatăl său, la Academia de Teatru și Film.

De cea de-a treia soție a sa, actrița Cătălina Mustață, alături de care a conviețuit 21 de ani, Florin Zamfirescu a divorțat în 2012.

„N-am fost un tată bun niciodată. Am norocul unor copii de excepție, sunt mândru de ei și am și motive. Numai că mi-am iubit și îmi iubesc atât de mult meseria, încât întotdeauna, spre suferința lor, am pus-o mereu pe primul loc. Din cauza asta mi-am neglijat cumva copiii. Am fost cumva un tată de vacanță” – Florin Zamfirescu

Foto: Florin Zamfirescu – Simion Buia, facebook

12
/01
/14

TVR 2, TVR HD şi TVRplus.ro difuzează luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, producţia „Zi ca-ti place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache. Din distribuţie fac parte Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

11
/01
/14

Actorul Constantin Chiriac va fi prezent la Londra pentru a marca Ziua Naţională a Culturii Române printr-un recital de poezie extraordinar, prezentat de ICR Londra. Evenimentul va avea loc miercuri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la sediul institutului din capitala Marii Britanii.

11
/01
/14

În această duminică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc” două dintre zecile de producţiile cinematografice ale marelui actor Mircea Albulescu. Este vorba de dramele: „Cursa” (de la ora 14.10) şi „Înghiţitorul de săbii” (de la ora 20.50).

10
/01
/14

Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal+, va fi desemnat în mod oficial, marţi, noul preşedinte al Festivalului de Film de la Cannes şi va prelua mandatul de la Gilles Jacob, a declarat joi celălalt candidat la această funcţie, Jérôme Clément, fostul director al postului TV european Arte.

10
/01
/14

Cineastul Andrei Ujica va participa la un simpozion internaţional despre film şi arte vizuale, organizat pe 15-16 ianuarie la Tel Aviv de Muzeul de Artă din Petach Tikva şi Academia de Artă şi Design Bezalel, regizorul fiind invitatul special al evenimentului.

09
/01
/14

Meryl Streep, care i-a înmânat Emmei Thompson premiul pentru cea mai bună actriţă la gala National Board of Review Awards, pentru rolul din "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii", l-a criticat vehement pe Walt Disney pentru vederile sale sexiste şi anti-semite.

09
/01
/14

Primul invitat de anul acesta al Asociației Scenariștilor Români (ASCER) și al lui Gareth Brookes - gazda şi trainer-ul Bucharest Script Lab (BSLab) - va fi, miercurea viitoare, 15 ianuarie, regizorul şi scenaristul Corneliu Porumboiu.

08
/01
/14

O nouă colaborare marca Martin Scorsese și Leonardo DiCaprio, cu două nominalizări la Globurile de Aur, va fi din 10 ianuarie, pe marile ecrane. „Lupul de pe Wall Street“ prezintă odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau extreme de ușor.

07
/01
/14

CRONICĂ DE CARTE Cu volumul trei din „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice “(Editura Paralela 45, 2013), istoricul şi criticul de film Valerian Sava încheie cea mai importantă dare de a seamă a ceea ce s-a întâmplat semnificativ în cinematografia naţională între 2000 şi 2010.