Florina Cercel, Adela Mărculescu și Rodica Popescu-Bitănescu, omagiate pe Aleea Celebrităţilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/florina-cercel-adela-marculescu-si-rodica-popescu-bitanescu-omagiate-pe-aleea-celebritatilor-in-saptamana-dedicata-femeilor/

Teatrul Metropolis, Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion vă invită sâmbătă, 5 martie 2016, la ora 11:30, în Piaţa Timpului, în prezenţa domnului Primar General al Municipiului Bucureşti – Răzvan Sava, la ceremonia omagială de decernare a stelelor pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului a artistelor Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2016

Decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor apropiați, dar sunt aşteptați și iubitori ai teatrului şi ai filmului.

„În această zi frumosă de Martie sunt fericit că putem omagia trei actrițe ce au evoluat cu grație, dar și cu forță artistică atât pe scenele teatrului românesc, cât și pe ecranele cinematografelor, cunoscute și îndrăgite de publicul larg” declară George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis.

„În luna dedicată femeii, sunt onorat să stau pe aceeași scenă alături de trei mari actrițe ale teatrului românesc. Fiecare stea gravată în această Piață a Timpului dovedește admirația pe care colegi și spectatori deopotrivă o poartă față de sensibilitatea și creativitatea domniilor lor” declară Daniel Stoica, acţionar Cocor.

În cadrul evenimentului, actriţele vor primi câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

FLORINA CERCEL

S-a născut în 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamţ şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiele” București, clasa prof. Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat amintim pe Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Șerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
La Teatrul Metropolis joacă în spectacolul „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Dan Tudor.

ADELA MĂRCULESCU

Actriţa care visa de mică să ajungă o mare tragediană s-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, clasa prof. Alexandru Finţi.

Director fiind, Zaharia Stancu, o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, teatru la care este invitată să joace și în prezent. Câțiva dintre regizorii ce au ceat spectacolele în care a jucat: Mihai Berechet. Alexandru Finți, Horea Popescu, Grigore Gonța, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963 la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea “Hyperion”, catedra „Actorie”, mai apoi la „Tehnica vorbirii ”.

În film a debutat în 1965 în „Serbările galante” în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme și colaborarea cu regizorii: Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.

Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

La Teatrul Metropolis joacă în spectacolele „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa şi „Tartuffe”de Molière, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

RODICA POPESCU- BITĂNESCU

Actriţa căreia îi place să scrie „comedii amare”, așa cum ea însăși declară, s-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiele” Bucureşti în 1960, clasa profesor A. Pop Marţian.

Este prezentă pe scena Teatrului Național București încă din 1966 jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Șerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: „Cinci femei de tranziţie“, „Încă-i bine“, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare succes la public pe scena „Naţionalului” bucureştean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în „Comedia fantastică“, în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“.

La Teatrul Metropolis o puteţi vedea în spectacolul „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, în regia lui Dan Tudor.

Vă aşteptăm sâmbătă, 5 martie 2016, ora 11:30 în Piața Timpului (str. Bărăției intersecție cu B-dul Gh. Magheru) pentru a ne fi alături la decernarea celor trei stele ce poartă numele Florina Cercel, Adela Mărculescu și Rodica Popescu-Bitănescu.

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

27
/01
/15

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pregătit publicului la final de ianuarie un cadou plin de muzică și culoare! Spectacolul „Zbang – A Musical Abba Fantasy” produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu în colaborare cu TNRS se va juca începând din acest an în sala mare a teatrului. Primele două reprezentații vor avea loc vineri, 30 ianuarie și sâmbătă, 31 ianuarie, ora 19:00.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

27
/01
/15

Atelierul organizat de Revista de Povestiri se află la a doua ediție și îi are ca antrenori pe ilustratorul Robert Obert și pe scenaristul și scriitorul Felix Tzele. Înscrierile sunt deschise până pe 4 februarie, iar perioada de desfășurare este 7 februarie – 22 martie.

26
/01
/15

Actriţa Cristina Stamate a fost operată pe cord deschis, intervenţia a constat în înlocuirea valvei mitrale cu o proteză şi montarea a trei by-pass-uri aortocoronariene pentru revascularizarea muşchiului cardiac, a anunţat luni Spitalul Sanador, care a precizat că actriţa este la terapie intensivă.

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

26
/01
/15

Teatrul Național de Televiziune prezintă în această seară, la TVR 2, spectacolul „Trei surori” de A. P. Cehov, în regia lui Cornel Todea. 2015 marchează împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904). În memoria acestuia, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.