FNT 2016, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României
https://www.ziarulmetropolis.ro/fnt-2016-sub-inaltul-patronaj-al-presedintelui-romaniei/

Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti (FNT) se desfăşoară, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis. Este singurul eveniment dedicat teatrului care, anul acesta, se bucura de acest privilegiu.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2016

Cea de-a 26-a ediție a FNT care se va desfășura la București, între 21 și 30 octombrie, va arăta, în cele zece zile, valoarea din acest moment a teatrului autohton prin 40 de spectacole românești selecționate, care vor fi prezentate pe scenele instituțiilor partenere din București.fnt

Suntem deosebit de onorați de atenția pe care Președinția României, cu precădere domnul Klaus Werner Iohannis, o acordă din nou fenomenului cultural reprezentat de Festivalul Național de Teatru, arătând prin aceasta respectul cuvenit unei bresle care își coagulează creativitatea în cadrul celui mai important eveniment pentru teatrul din România și așezându-l astfel între prioritățile naționale în domeniul culturii. – Marina Constantinescu, directorul Festivalului

Ediția din 2016 a Festivalul Național de Teatru „a fost gândită ca un manifest împotriva distrugerii aristocrației culturii, a valorilor civice, a lumii profunde, normale și așezate. Un altfel de a fi împreună, o vreme, ca să ne păstrăm verticalitatea, moralitatea și visele’, mai spune Marina Constantinescu.

Pe lângă producțiile teatrale naționale, trei creatori străini de elită: Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carson vor fi prezenți cu operele lor în Capitală, în calitate de invitați speciali ai FNT.

Foto: FNT 2016 – fnt.ro

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).