Fotbalul pentru artă şi tendinţa fără artă. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotbalul-pentru-arta-si-tendinta-fara-arta-mondialul-metropolis/

Fotbalul era o artă pe vremea când Brazilia încânta lumea, prin driblingurile lui Pele, Garrincha şi Jairzinho. Au intrat în joc occidentalii bine hrăniţi şi exagerat plătiţi, iar fotbalul a devenit o industrie.

Un articol de Șerban Tomșa|14 iunie 2018

Vedeţi dumneavoastră, Brazilia a avut echipe de artişti, dar aceştia băgau mingea în aţe, una-două. Nu erau ca taurul Ferdinand, care mirosea flori când era provocat de toreadori. Tendinţa fără artă o reprezenta Dudu Georgescu, despre care cred cu fermitate că avea o detentă mai bună decât Ronaldo, alt client al eficienţei maxime.

Exceptând Barcelona, echipele cu posesie copleşitoare, dar fără băieţi iuţi şi supradimensionaţi în atac, gata să rupă plasele porţilor adverse, nu au şanse reale să câştige o competiţie. Uneori nici măcar un meci.

Saudiţii au avut 59% posesia mingii, s-au agitat, au luptat crâncen, însă n-au reuşit să şuteze deloc la poartă. Eficienţi, ruşii au învăţat lecţia lui Real Madrid şi au punctat fără milă, prin voinici capabili să mute munţii cu piepturile lor.

Priveam cum se descurcau ruşii pe teren şi mă gândeam la fentele lui Zavarov. Cred că va fi un Mondial al atacanţilor şi al execuţiilor de excepţie.
În fine, visez la o finală Argentina-Brazilia. Adică la un fotbal artistic, care are ca finalitate înscrierea unor goluri frumoase.

P.S. Nu luaţi totul în serios. Mi-am imaginat că am văzut o Brazilie neputincioasă, luptând împotriva unei Germanii eficiente.

 

Foto: Rusia – Arabai Saudita, MONDIALUL Metropolis – fifa.com/worldcup/

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)