Fotbalul pentru artă şi tendinţa fără artă. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotbalul-pentru-arta-si-tendinta-fara-arta-mondialul-metropolis/

Fotbalul era o artă pe vremea când Brazilia încânta lumea, prin driblingurile lui Pele, Garrincha şi Jairzinho. Au intrat în joc occidentalii bine hrăniţi şi exagerat plătiţi, iar fotbalul a devenit o industrie.

Un articol de Șerban Tomșa|14 iunie 2018

Vedeţi dumneavoastră, Brazilia a avut echipe de artişti, dar aceştia băgau mingea în aţe, una-două. Nu erau ca taurul Ferdinand, care mirosea flori când era provocat de toreadori. Tendinţa fără artă o reprezenta Dudu Georgescu, despre care cred cu fermitate că avea o detentă mai bună decât Ronaldo, alt client al eficienţei maxime.

Exceptând Barcelona, echipele cu posesie copleşitoare, dar fără băieţi iuţi şi supradimensionaţi în atac, gata să rupă plasele porţilor adverse, nu au şanse reale să câştige o competiţie. Uneori nici măcar un meci.

Saudiţii au avut 59% posesia mingii, s-au agitat, au luptat crâncen, însă n-au reuşit să şuteze deloc la poartă. Eficienţi, ruşii au învăţat lecţia lui Real Madrid şi au punctat fără milă, prin voinici capabili să mute munţii cu piepturile lor.

Priveam cum se descurcau ruşii pe teren şi mă gândeam la fentele lui Zavarov. Cred că va fi un Mondial al atacanţilor şi al execuţiilor de excepţie.
În fine, visez la o finală Argentina-Brazilia. Adică la un fotbal artistic, care are ca finalitate înscrierea unor goluri frumoase.

P.S. Nu luaţi totul în serios. Mi-am imaginat că am văzut o Brazilie neputincioasă, luptând împotriva unei Germanii eficiente.

 

Foto: Rusia – Arabai Saudita, MONDIALUL Metropolis – fifa.com/worldcup/

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.