Fotbalul pentru artă şi tendinţa fără artă. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotbalul-pentru-arta-si-tendinta-fara-arta-mondialul-metropolis/

Fotbalul era o artă pe vremea când Brazilia încânta lumea, prin driblingurile lui Pele, Garrincha şi Jairzinho. Au intrat în joc occidentalii bine hrăniţi şi exagerat plătiţi, iar fotbalul a devenit o industrie.

Un articol de Șerban Tomșa|14 iunie 2018

Vedeţi dumneavoastră, Brazilia a avut echipe de artişti, dar aceştia băgau mingea în aţe, una-două. Nu erau ca taurul Ferdinand, care mirosea flori când era provocat de toreadori. Tendinţa fără artă o reprezenta Dudu Georgescu, despre care cred cu fermitate că avea o detentă mai bună decât Ronaldo, alt client al eficienţei maxime.

Exceptând Barcelona, echipele cu posesie copleşitoare, dar fără băieţi iuţi şi supradimensionaţi în atac, gata să rupă plasele porţilor adverse, nu au şanse reale să câştige o competiţie. Uneori nici măcar un meci.

Saudiţii au avut 59% posesia mingii, s-au agitat, au luptat crâncen, însă n-au reuşit să şuteze deloc la poartă. Eficienţi, ruşii au învăţat lecţia lui Real Madrid şi au punctat fără milă, prin voinici capabili să mute munţii cu piepturile lor.

Priveam cum se descurcau ruşii pe teren şi mă gândeam la fentele lui Zavarov. Cred că va fi un Mondial al atacanţilor şi al execuţiilor de excepţie.
În fine, visez la o finală Argentina-Brazilia. Adică la un fotbal artistic, care are ca finalitate înscrierea unor goluri frumoase.

P.S. Nu luaţi totul în serios. Mi-am imaginat că am văzut o Brazilie neputincioasă, luptând împotriva unei Germanii eficiente.

 

Foto: Rusia – Arabai Saudita, MONDIALUL Metropolis – fifa.com/worldcup/

16
/06
/18

Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Ce meci! Ce jucători! Ce execuţii! Lupta asta va intra în legendă şi vom avea ce să povestim nepoţilor. Toată lumea urlă, negăsindu-şi cuvintele. Se exagerează din acelaşi amatorism de care sunt bolnavi şi adversarii lui Ronaldo.

15
/06
/18

"Fotbalul este popular deoarece prostia este populară" - Jorge Luis Borges (24 august 1899 - 14 iunie 1986). O falsă legendă spune că Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, era fan al lui echipei Newell. Desigur, împreună cu bunul său prieten Adolfo Bioy Casares, a format un redutabil cuplu literar care a scris despre sportul rege...

14
/06
/18

Bucuria noastră și ambiția lui se întâlnesc astăzi la Moscova. A vrut să arate că poate, că e democrat și popular, că înfige în beton, plastic și iarbă 30.000.000.000 de dolari. A reușit, fotbalul îi servește drept vehicul pentru următoarea lună. Să fie sănătos. Apropo, nu vă mai citiți horoscopul, suntem născuți în aceeași zi, din fericire pentru tinerețea mea muribundă nu și în același an.

05
/10
/17

Echipa naţională joacă un meci oficial într-o zi de joi. E o premieră. Indiferent ce se va întâmpla nu vom putea vorbi nici de „joia dulce” din marea literatură americană, dar nici de „joia neagră”, din religia care a dictat mersul Europei în ultimii 2000 de ani. Echipa națională ne-a anesteziat pentru lung timp epitetele vesele și mirările triste, plasându-ne într-o contemplare blazată.

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.