Fotografie de Dragoș Cristescu: „Glorifying the Body” la ArtXpert
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-de-dragos-cristescu-glorifying-the-body-la-artxpert/

Opera fotografică a lui Dragoş Cristescu nu este exclusiv artistică, ea incluzând aproape toate domeniile tehnicii şi însumând o experienţă verificată de-a lungul şi de-a latul formelor de expresie ale comunicării vizuale. Însă abordarea artistică a siluetei umane, şi în special a nudului feminin în cele mai clasice accepţiuni ale frumuseţii, este cea care distinge lucrările lui Cristescu, atât în ansamblul activităţii sale, cât şi în cel al producţiei masei de fotografi contemporani.

Un articol de Ştefania Dumbravă|8 octombrie 2014

„Glorifying the Body”, temă care investighează fotografic potențialul estetic al corpului uman, debutează cu expoziția de la galeria ArtXpert, care va fi urmată de cea de la Pleshoo Contemporary într-un traseu de trei evenimente găzduite, pe parcursul unui an, de trei galerii de artă diferite.

În fotografia de artă, Dragoș Cristescu este motivat de găsirea texturilor și armoniei formelor care dezvăluie potențialul de compoziție plastică al unei siluete sau al unui obiect. Independent de dimensiunile lor reale și de mediul bidimensional în care sunt realizate, nudurile sale trimit la statuara antică sau la sculptura abstractă modernă, cu decupaje și posturi atent alese, cu contraste de lumini și umbre echilibrate astfel încât să aducă maximul beneficiu posibil formelor și cu o pasionată calofilie.

Dragoș Cristescu

Dragoș Cristescu

Dialectică a înlănțuirii și eliberării, a opulenței detaliilor de texturi, bijuterii și structuri cristaline, în contrast cu minimalismul fără artificii al suprafețelor pure ale corpului uman, universul vizual al nudului, așa cum este investigat de Dragoș Cristescu, se prezintă animat de sugestii senzuale ale căror prezențe discrete nu contrazic niciodată primatul criteriului estetic.

Nudul feminin devine un simplu pretext pentru desfășurarea unui întreg repertoriu de forme edulcorate și de linii armonioase, în alegerea cărora se ghicește căutarea frumuseții ideale, așa cum este ea exprimată de conceptul, originar în gândirea grecească antică și cu o îndelungată carieră ulterioară în cea universală, de „kalos”.

Abordarea sculpturală a nudului

Abordarea sculpturală a nudului readuce silueta umană în aria esteticii clasice a artei antice greco-romane sau, dimpotrivă, o apropie de formulele artei moderne, prin puritatea formelor și suprafețelor. Lumina este dalta fotografului, iar decupajul excentric, asimetric, și jocul diagonalelor și curbelor dau compoziției dinamismul unui moment spontan.

FotografieRecuzita există doar pentru a transmite sugestii simbolice sau de atmosferă, ori pentru a sublinia relieful anatomic uman. Ea intervine pentru a accentua curbe, direcții și planuri, ghidând ochiul spre înțelegerea fascinației care determină alegerea artistului în căutarea cadrului perfect.

Amintind de lucrările unor clasici ai fotografiei moderne de artă, precum Edward Weston sau Robert Mapplethorpe, decupajele siluetelor au capacitatea de a transforma uneori detaliul anatomic în formă abstractă, în armonii de linii, volume, suprafețe și texturi potențate de jocul controlat al luminii și umbrelor, care fac ca identitatea anatomică să se retragă în favoarea decorativismului pur.

Rezultatul poate sta lângă orice sculptură sau pictură abstractă a artei moderne, completând astfel polivalențele estetice ale seriei „Glorifying the Body” și așezând ferm opera fotografică a artistului Dragoș Cristescu între reușitele genului. Expoziția „Glorifying the Body” poate fi vizitată la galeria ArtXpert până în data de 12 octombrie, următoarea sa oprire fiind la Pleshoo Contemporary.

Foto: Fotografie, Glorifying the Body – Pleshoo Contemporary

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.