Fotografie în versuri și muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-in-versuri-si-muzica/

Proiectul „Fotografie în versuri şi muzică” înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât şi prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creaţiei literare atât vizual, cât şi auditiv.

Un articol de Judy Florescu|22 septembrie 2014

Poezia pe care am ales-o o pentru a fi transpusă în imagini se numește „Poveste în Alb-Negru” scrisă de Teodora Gheorghe, iar cei care însuflețesc personajele sunt actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás. Fotografiile sunt realizate de Elena Simion și de Gabriela Obeada, iar tema muzicală este compusă de Cătălin și chitara sa. 

Aflați la prima colaborare profesională de acest tip, actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás portretizează două suflete contrastante care nu-și găsesc liniștea pe Pământ.

Despre cum a fost procesul de lucru al primei etape a proiectului, etapa literaro-fotografică, povestesc trei dintre membrele echipei de creație.

Teodora Gheorghe, scriitor: „Scrisul mi se pare o frumoasă modalitate de a-mi reprezenta gândurile și trăirile, dincolo de spațiul abstract în care se nasc. Cum majoritatea scriitorilor ascund mult tumult interior, n-am scăpat nici eu. Marea din mine s-a agitat, a făcut valuri. Undeva trebuia să se verse, aşa că i-am dat drumul pe hârtie. M-am bucurat că István Téglás și Antoaneta Cojocaru au acceptat să „joace” şi într-o atlfel de piesă. Transpunerea poemului meu în fotografii alături de ei mi s-a părut un spectacol de magie inedit. Deși magia e una singură, există mai mulți scamatori și fiecare din ei face posibilă povestea. Aşa cum o carte nu poate fi transformată în film decât prin intermediul unui scenariu, a fost nevoie de o interpretare a poemului. Noi am făcut un brainstorming, alegând varianta în care ne-am regăsit cu toţii, o poveste nostalgică dintre un el şi o ea, două lumi diferite care se întâlnesc pentru o scurtă vreme, apoi se dizolvă în singurătate.”

Gabriela Obeada, fotograf: „Experiența trăită la ședinta foto împreună cu actorii István Téglás și Antoaneta Cojocaru a fost inedită datorită sentimentului de relaxare pe care cei doi îl emanau încă de la ora 7 dimineața. Alături de autoarea poemului portretizat cu ajutorul pozelor, Teodora Gheorghe, și a inițiatoarei proiectului, Judy Florescu, am reusit să dăm viață unei povești de dragoste mistuitoare captată de un obiectiv foto dornic de a se contopi cu îndrăgostiții.”

Elena Simion, fotograf: „Proiectul literaro-fotografic a pornit cu entuziasm tineresc, cu scenarii rescrise de zeci de ori și a însemnat pentru toți o experiență plăcută și nouă. Niciuna dintre noi nu mai făcuse un asemenea proiect, iar participarea actorilor Antoaneta Cojocaru și István Téglás a însemnat o onoare, dar și o mare responsabilitate. Zile întregi am căutat data, ora și locațiile potrivite pentru sedința foto.

Au urmat temeri legate de lumină, de vreme și de agitația din parc, dar până la urmă am reușit să terminăm aventura foto-literară. Lucrul alături de István și Antoaneta a fost relaxant. Chiar dacă sunt profesioniști în domeniul expresivității, au ascultat cu atenție indicațiile, au repetat de multe ori scenele până au ieșit imagini care să ne placă și care să transmită un mesaj.  Cu toate că ne prinsese prânzul în parc și lumea începea să se uite la noi din curiozitate balcanică, Antoaneta și István și-au rupt din timpul lor și au rămas peste programul stabilit pentru a finaliza proiectul. A fost o întâlnire plină de umor, comunicare și entuziasm, iar pentru mine a fost o bucurie să fiu o bucățică din acest proiect.”

Etapa a doua a reprezentat-o compunerea temei muzicale pe un sunet cald, blajin și melancolic de chitară clasică de către Cătălin, care nu demult a făcut parte din trupa de instrumentiști a Teatrului Național București.

Angajată a Teatrului Bulandra din București, Antoaneta Cojocaru poate fi văzută în luna octombrie în spectacolele: Arlechino moare?, Pescărușul, Oscar și Tanti Roz, Însemnările unui necunoscut (Teatrul Bulandra), Stă să plouă (The Tube), Hell (Godot Cafe) și în filmul Canalul(cinema).

Angajat al Teatrului Odeon din București, István Téglás poate fi văzut în luna octombrie în spectacolele: Furtuna, Revizorul, Butoiul cu pulbere, Piesă pentru frate și soră (Teatrul Național București), Peretele (Teatrul Metropolis), West Side Story (Teatrul Odeon), Pescărușul.Ultimul Act (Centrul Dansului), Două liniuțe și În parc (Godot Cafe).

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.