Fotografie în versuri și muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-in-versuri-si-muzica/

Proiectul „Fotografie în versuri şi muzică” înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât şi prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creaţiei literare atât vizual, cât şi auditiv.

Un articol de Judy Florescu|22 septembrie 2014

Poezia pe care am ales-o o pentru a fi transpusă în imagini se numește „Poveste în Alb-Negru” scrisă de Teodora Gheorghe, iar cei care însuflețesc personajele sunt actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás. Fotografiile sunt realizate de Elena Simion și de Gabriela Obeada, iar tema muzicală este compusă de Cătălin și chitara sa. 

Aflați la prima colaborare profesională de acest tip, actorii Antoaneta Cojocaru și István Téglás portretizează două suflete contrastante care nu-și găsesc liniștea pe Pământ.

Despre cum a fost procesul de lucru al primei etape a proiectului, etapa literaro-fotografică, povestesc trei dintre membrele echipei de creație.

Teodora Gheorghe, scriitor: „Scrisul mi se pare o frumoasă modalitate de a-mi reprezenta gândurile și trăirile, dincolo de spațiul abstract în care se nasc. Cum majoritatea scriitorilor ascund mult tumult interior, n-am scăpat nici eu. Marea din mine s-a agitat, a făcut valuri. Undeva trebuia să se verse, aşa că i-am dat drumul pe hârtie. M-am bucurat că István Téglás și Antoaneta Cojocaru au acceptat să „joace” şi într-o atlfel de piesă. Transpunerea poemului meu în fotografii alături de ei mi s-a părut un spectacol de magie inedit. Deși magia e una singură, există mai mulți scamatori și fiecare din ei face posibilă povestea. Aşa cum o carte nu poate fi transformată în film decât prin intermediul unui scenariu, a fost nevoie de o interpretare a poemului. Noi am făcut un brainstorming, alegând varianta în care ne-am regăsit cu toţii, o poveste nostalgică dintre un el şi o ea, două lumi diferite care se întâlnesc pentru o scurtă vreme, apoi se dizolvă în singurătate.”

Gabriela Obeada, fotograf: „Experiența trăită la ședinta foto împreună cu actorii István Téglás și Antoaneta Cojocaru a fost inedită datorită sentimentului de relaxare pe care cei doi îl emanau încă de la ora 7 dimineața. Alături de autoarea poemului portretizat cu ajutorul pozelor, Teodora Gheorghe, și a inițiatoarei proiectului, Judy Florescu, am reusit să dăm viață unei povești de dragoste mistuitoare captată de un obiectiv foto dornic de a se contopi cu îndrăgostiții.”

Elena Simion, fotograf: „Proiectul literaro-fotografic a pornit cu entuziasm tineresc, cu scenarii rescrise de zeci de ori și a însemnat pentru toți o experiență plăcută și nouă. Niciuna dintre noi nu mai făcuse un asemenea proiect, iar participarea actorilor Antoaneta Cojocaru și István Téglás a însemnat o onoare, dar și o mare responsabilitate. Zile întregi am căutat data, ora și locațiile potrivite pentru sedința foto.

Au urmat temeri legate de lumină, de vreme și de agitația din parc, dar până la urmă am reușit să terminăm aventura foto-literară. Lucrul alături de István și Antoaneta a fost relaxant. Chiar dacă sunt profesioniști în domeniul expresivității, au ascultat cu atenție indicațiile, au repetat de multe ori scenele până au ieșit imagini care să ne placă și care să transmită un mesaj.  Cu toate că ne prinsese prânzul în parc și lumea începea să se uite la noi din curiozitate balcanică, Antoaneta și István și-au rupt din timpul lor și au rămas peste programul stabilit pentru a finaliza proiectul. A fost o întâlnire plină de umor, comunicare și entuziasm, iar pentru mine a fost o bucurie să fiu o bucățică din acest proiect.”

Etapa a doua a reprezentat-o compunerea temei muzicale pe un sunet cald, blajin și melancolic de chitară clasică de către Cătălin, care nu demult a făcut parte din trupa de instrumentiști a Teatrului Național București.

Angajată a Teatrului Bulandra din București, Antoaneta Cojocaru poate fi văzută în luna octombrie în spectacolele: Arlechino moare?, Pescărușul, Oscar și Tanti Roz, Însemnările unui necunoscut (Teatrul Bulandra), Stă să plouă (The Tube), Hell (Godot Cafe) și în filmul Canalul(cinema).

Angajat al Teatrului Odeon din București, István Téglás poate fi văzut în luna octombrie în spectacolele: Furtuna, Revizorul, Butoiul cu pulbere, Piesă pentru frate și soră (Teatrul Național București), Peretele (Teatrul Metropolis), West Side Story (Teatrul Odeon), Pescărușul.Ultimul Act (Centrul Dansului), Două liniuțe și În parc (Godot Cafe).

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.