FOTOGRAFIE RARĂ. Tudor Gheorghe și Marin Sorescu, acasă la Emil Cioran
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-rara-tudor-gheorghe-si-marin-sorescu-acasa-la-emil-cioran/

Cu cinci ani înainte de moartea lui Emil Cioran, cel supranumit „filosoful disperării” i-a avut oaspeţi în mansarda sa din Paris pe Marin Sorescu şi Tudor Gheorghe. Inedita fotografie a fost comentată, la vremea apariţei ei pe reţelele de socializare, de filosoful şi eseistul Mihai Şora.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

“Greu de crezut că, în 1990 – când a fost vizitat, în mansarda lui pariziană, de către Marin Sorescu, Florica Courriol și Tudor Gheorghe –, Cioran avea vreun apetit pentru baladele trubadurului nostru. Nu există, din păcate, și „sunetul“ acestei întâlniri. Dar, om de o infinită curtoazie (chiar și atunci când era scos din obiceiurile sale domestice ori de pe șinele propriei gândiri), Cioran trebuie să fi fost politicos, binevoitor și nu mai puțin străin de entuziasmul patriotic al momentului”, nota pe pagina sa de facebook Mihai  Șora care, în acest an, va împlini 102 ani de viață…

Și pentru că tot am adus vorba de distinsul filosof și eseist într-un astfel de context, să precizăm, în special pentru tânara generație, că Mihai  Șora a fost bun prieten cu Cioran şi cu Eliade, s-a plimbat pe străzile Parisului cu Ionesco, a fost studentul lui Mircea Vulcănescu, a mâncat alături de Brâncuşi în atelierul acestuia, a primit un zece la examen din partea profesorului său Nae Ionescu și i-a strâns mâna lui George Enescu…

Sursa foto: Gazeta de Sud / pagina de facebook a lui Tudor Gheorghe

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.