FOTOGRAFIE RARĂ. Tudor Gheorghe și Marin Sorescu, acasă la Emil Cioran
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotografie-rara-tudor-gheorghe-si-marin-sorescu-acasa-la-emil-cioran/

Cu cinci ani înainte de moartea lui Emil Cioran, cel supranumit „filosoful disperării” i-a avut oaspeţi în mansarda sa din Paris pe Marin Sorescu şi Tudor Gheorghe. Inedita fotografie a fost comentată, la vremea apariţei ei pe reţelele de socializare, de filosoful şi eseistul Mihai Şora.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2018

“Greu de crezut că, în 1990 – când a fost vizitat, în mansarda lui pariziană, de către Marin Sorescu, Florica Courriol și Tudor Gheorghe –, Cioran avea vreun apetit pentru baladele trubadurului nostru. Nu există, din păcate, și „sunetul“ acestei întâlniri. Dar, om de o infinită curtoazie (chiar și atunci când era scos din obiceiurile sale domestice ori de pe șinele propriei gândiri), Cioran trebuie să fi fost politicos, binevoitor și nu mai puțin străin de entuziasmul patriotic al momentului”, nota pe pagina sa de facebook Mihai  Șora care, în acest an, va împlini 102 ani de viață…

Și pentru că tot am adus vorba de distinsul filosof și eseist într-un astfel de context, să precizăm, în special pentru tânara generație, că Mihai  Șora a fost bun prieten cu Cioran şi cu Eliade, s-a plimbat pe străzile Parisului cu Ionesco, a fost studentul lui Mircea Vulcănescu, a mâncat alături de Brâncuşi în atelierul acestuia, a primit un zece la examen din partea profesorului său Nae Ionescu și i-a strâns mâna lui George Enescu…

Sursa foto: Gazeta de Sud / pagina de facebook a lui Tudor Gheorghe

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

18
/02
/22

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la București chiar de ziua lui Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

15
/02
/22

Editura Humanitas Fiction și Institutul Cervantes din București vă invită miercuri, 16 februarie, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate prilejuită de lansarea romanului Un ceai la capătul lumii – recent apărut în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman memorabil despre aventura vieții, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane. Participă: Scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate, Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Maria Onisei, scriitoare și jurnalist cultural și Dana Pîrvan, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

14
/02
/22

Școala Gimnazială Nr. 194, București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează marți, 15 februarie, de la ora 10.00, evenimentul on-line ”Cu cărțile deschise...”, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

10
/02
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, sărbătorește Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități online si offline. Astfel, la Palatul Parlamentului, scriitorul Petre Crăciun va susține un atelier de lectură pentru copii.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

08
/02
/22

Premisa proiectului habits by Republica cultural, inițiat de Societatea Omului Sănătos, o serie de conversații despre impactul artei asupra psihicului și spiritului uman moderate de psihoterapeutul Gabriel Cicu (fondator al clinicii Color Mind din București) alături de patru artiști: scriitoarea Adela Greceanu, muzicianul Răzvan Popovici, coregrafa Judith State și pictorul Roman Tolici.

08
/02
/22

Una dintre cele mai așteptate traduceri ale acestui început de an, Numele celălalt. Septologie I-II – primul roman în ediție românească al lui Jon Fosse, cel mai jucat dramaturg european în viață – se află de scurt timp în librăriile fizice și online din întreaga țară. Cartea a apărut în traducere din limba norvegiană, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

08
/02
/22

În iarna și primăvara anului 2022, Editura Humanitas Fiction așază pe rafturile cititorilor săi peste 20 de titluri dintre cele mai frumoase ficțiuni din literaturile lumii, toate selectate de Denisa Comănescu: bestselleruri internaționale de neratat și apariții editoriale de excepție din colecția „Raftul Denisei“, proiecte de portofoliu și noi cărți din seriile de autori străini, precum și reeditări mult așteptate.