Fotograful Horia Manolache, la a XIII-a ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotograful-horia-manolache-la-a-xiii-a-editie-a-bienalei-internationale-de-arta-contemporana-si-design-de-la-florenta/

În perioada 23-31 octombrie 2021, la Fortezza da Basso din Florenţa, va avea a XIII-a ediţie a Florence Biennale – Bienala Internaţională de Artă Contemporană şi Design de la Florenţa, festival ce reuneşte peste 450 de artişti din circa 65 de ţări şi peste 1000 de opere expuse.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2021

Tema ediției din acest an este Eternal Feminin. Concepts of feminity in contemporary art and design / Eternul feminin. Concepte de feminitate în arta și design-ul contemporan.

Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma susține, la ediția din acest an a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană și Design de la Florența, participarea fotografului Horia Manolache, selectat de organizatorii Bienalei pentru a expune două dintre lucrările sale fotografice: Maria II of Portugal și Leopold Duke of Brabant.

Cele două lucrări fotografice fac parte din proiectul Repainting History, despre care Horia Manolache spune: „Am continuat să fotografiez oameni care s-au dezrădăcinat din casele lor din cauza războiului, a sărăciei sau a lipsei de perspective și au ajuns în țări foarte diferite de ale lor, sub identitate de refugiat. Am completat apoi călătoria lor fizică cu o oportunitate de a călători în timp, sub o identitate regală. Portretele clasice ale liderilor politici europeni sunt înlocuite de imagini cu imigranți care îmbracă haine regale și pozează pentru a provoca spectatorul la un exercițiu mental: ar fi ceva în neregulă cu privire la aceste imagini? Încerc să vă exersez mintea, eliberându-i de îngrădirile nefondate ale prejudecăților și confruntându-i cu o realitate alternativă pentru a încuraja spectatorii să interpreteze un adevăr contemporan: noi versus ei”.

Horia Manolache, fotograf și regizor, având un stil original, surprinde frumusețea cotidiană, lăsând loc spectatorilor să interpreteze propria lor poveste. Lucrările sale pot fi văzute în publicații editoriale și galerii de artă. A realizat proiectele fotografice „Viața din sens opus”, „The chairs”, „The prince and the pauper”, „Mâini de copii”, „Ultimele fabrici comuniste”, „Repainting history”. A organizat gala caritabilă „Mână cu mână” la Hilton Garden Inn. Lucrările lui au fost publicate în Rangefinder, Huffington Post, METRO News, CNN Arabic și văzute la Corden Potts Gallery, Rayko Gallery,4×5 Gallery, Espace Beaurepaire, Le Magasin de Jouets Galerie, Photoplace Gallery, De Young Museum San Francisco, France Cultural Center (Thailanda) și altele. Volumul „The Prince and the Pauper”, publicat în 2017, a fost nominalizat în același an la premiul ViennaPhotoBookAward.

Absolvent al Academiei de Arte din San Francisco în 2018, a obținut o serie de distincții onorifice și premii precum: Prix de la Photographie Paris (2014); International Photography Award– IPA: 1st Place / Editorial/Personality(2015); 1st Place Winner at Longford art photography(2015); Forbes 30 under 30(2016); Lorenzo il magnifico award– Florence Biennale (2017); selectat pentru The Eddie Adams Workshop(2018); Unica Social Implication Award(2019) șipentru Felix Schoeller Photo Award 2019.

Mai multe informații despre activitatea fotografului Horia Manolache pot fi găsite accesând site-ulhttps://www.horiamanolache.com/.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.