FOTO/VIDEO Primele imagini din cel mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, prezentat la Festivalul de la Locarno
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotovideo-primele-imagini-din-cel-mai-nou-film-al-lui-corneliu-porumboiu-prezentat-la-festivalul-de-la-locarno/

Cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti”, a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), acestuia alăturându-i-se „Roxanne”, de Valentin Hotea, în secţiunea „Cineasti del presente”.

Un articol de Laura Iancu|17 iulie 2013

Cel mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti”, a fost selectat în competiţia internaţională a Festivalului de la Locarno (7 – 17 august), acestuia alăturându-i-se „Roxanne”, de Valentin Hotea, în secţiunea „Cineasti del presente”.

Filmul lui Corneliu Porumboiu, cu titlul întreg „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, îi prezintă în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi va rula în premieră mondială la Festivalul de la Locarno. Pelicula spune povestea unui regizor care încearcă să îşi realizeze propriul film.

Cand se lasa seara

„Socialul se regăsește, dar reflectat. Intenţia mea era să arăt un ciudat într-o lume. Dar nu vreau să intru mai adânc cu interpretarea, pentru că observ că foarte mulţi dintre spectatori iau și judecă filmul după o cheie. Nu e ca în clișeele alea pe care le înveţi la școală, cu «poziţionarea artistului în societate». Dar există o preocupare a mea faţă de lumea în care trăiesc și am tot timpul senzaţia că suntem într-o tranziţie care nu se mai termină, care se prelungește la nesfârșit“, declara Corneliu Porumboiu, într-un interviu pentru revista Film Menu.

„În câte din filmele «Noului Realism Românesc» aţi mai văzut scena asta? Nu ştiu dacă a dobândit valoare de trop, dar e clar că prin repetare asiduă se poate ajunge şi acolo. Până una, alta, o să-i spun scenă-mulinetă. Ideală pentru firele narative subţiri“, scrie şi Cinesseur.

Personajul din film vrea să facă un film politic. „Probabil că este relevant și pentru ruptura între corp și spirit, care e mai pregnantă în «Metabolism», faţă de «Poliţist, adjectiv», unde cele două se îmbinau cumva. Personajul de aici e mai schizoid. Cu Bogdan Dumitrache (n.r.: interpretul rolului principal din «Metabolism») am tot discutat despre corp, despre tipul de energie al personajului și despre cum ar trebui să fie și am reușit în anumite părţi să-l facem decalibrat“, a mai spus regizorul.

Cand se lasa seara

În timpul lucrului la acest film, Porumboiu s-a gândit la „Ed Wood“ (1994, regia Tim Burton) și la autoironia din filmele lui Hong Sang-soo.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean.

Cand se lasa seara

A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.

Un film pentru toamnă

Celălalt film care va merge la Locarno, „Roxanne”, spune povestea lui Tavi Ionescu, de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă (foto jos), Mihai Călin, Valeria Seciu, Corina Moise. Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

roxanne-331166l

Secţiunea „Cineasti del presente” din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno este dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, notează Mediafax.

Valentin Hotea a absolvit regia de film la UNATC Bucureşti în 1995 şi a regizat mai multe scurtmetraje, printre care „Unde mergi tu, mielule?”, „Şi ce dacă?”, „Meditaţia”, şi două documentare – „D’ale Bucureştilor” şi „Lucy Castle-Hotea”.

„Roxanne” este o producţie Hi Film în coproducţie cu Abis Studio şi Cor Leonis Films, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Pelicula va fi lansată în această toamnă în România şi va fi distribuită de Parada Film.

În secţiunea „Pardi di Domani”, dedicată cineaştilor în curs de ascensiune, au fost selectate scurtmetrajele „Plimbare”, de Mihaela Popescu, şi „Şase peşti mari”, de Ştefan Constantinescu (producţie Suedia).

„Şase peşti mari” este cea mai nouă producţie semnată de Ştefan Constantinescu, filmată integral în România la sfârşitul anului trecut şi la care compania română Hi Film a fost producător asociat. Din distribuţie fac parte Vera Vitali, Mattias Brunn şi actorii români Gheorghe Ifrim şi Lucian Ifrim.

Foto: capturi film

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.