FOTO/VIDEO Zece mari concerte în Festivalul „George Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/fotovideo-zece-mari-concerte-in-festivalul-george-enescu/

Festivalul „George Enescu“, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România, se desfăşoară între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Ziarul Metropolis a făcut o selecţie a concertelor pe care nu trebuie să le rataţi în festival.

Un articol de Corina Vladov|28 august 2013

Festivalul „George Enescu“, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România, se desfăşoară între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

Ziarul Metropolis a făcut o selecţie a concertelor pe care nu trebuie să le rataţi în festival.

1. Mari orchestre ale lumii: Staatskapelle Berlin

Dirijor: Daniel Barenboim

Solist: Radu Lupu, pian

La 67 de ani, Radu Lupu este considerat unul dintre cei mai importanți interpreți ai repertoriului clasic (Beethoven, Brahms, Mozart și Schubert) și, ca pianist, „unul dintre primii trei din lume“ (după cum declara Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului Enescu).

Daniel Barenboim şi Staatskapelle Berlin au repurtat succese răsunătoare prin interpretarea integralei operelor de Richard Wagner şi a simfoniilor lui Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler (împreună cu Pierre Boulez) şi Robert Schumann. În anul 2000, Barenboim a fost ales dirijor-şef pe viaţă al acestei orchestre.

Când: Duminică, 1 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Bilete disponibile la cinema

Program: G. Enescu – Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11 L. van Beethoven – Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în Sol Major op. 58 Sir E. Elgar – Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63

2. Mari orchestre ale lumii: Pittsburgh Symphony Orchestra

Dirijor: Manfred Honeck

Solistă: Yuja Wang

În vârstă de 25 de ani, pianista chineză Yuja Wang a cântat deja cu unii dintre cei mai respectați dirijori ai lumii, cum ar fi Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Charles Dutoit, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Mikko Franck, Manfred Honeck ş.a.

Yuja Wang, în concert Foto: Echo Klassic

Când: marţi, 3 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Bilete disponibile la cinema

Program: P.I. Ceaikovski – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23 D. Şostakovici – Simfonia nr. 5 în re minor op. 47

3. Mari orchestre ale lumii: Corul şi orchestra Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor: Bertrand de Billy

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Actorul Victor Rebengiuc debutează ca narator în cantata „Gurre-Lieder“, sub bagheta reputatului dirijor francez Bertrand de Billy. Este pentru prima dată când publicul din România poate vedea „Gurre-Lieder“, într-o interpretare spectaculoasă, iar acesta este unul dintre puținele spectacole din Festival la care se mai găsesc bilete!

Victor Rebengiuc povesteşte o tumultoasă iubire dintr-o legendă a Danemarcei medievale, într-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, de Arnold Schönberg.

Bertrand de Billy

Dirijorul Betrand de Billy Foto: Marco Borggreve

Când: sâmbătă, 7 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Mai sunt bilete disponibile, aici.

Program: A. Schönberg – Gurre-Lieder

Distribuţia: Tove – Violeta Urmana Waldemar – Nikolai Schukoff Klaus – John Daszak Waldtaube – Janina Baechle Peasant – Thomas Johannes Mayer Narator – Victor Rebengiuc

Spectacol subtitrat în limba română

4. Mari orchestre ale lumii: Orchestra Română de Tineret

Dirijor: Lawrence Foster

Solişti: Pinchas Zukerman – vioară, Amanda Forsyth, violoncel

Născut în Tel Aviv în 1948, Pinchas Zukerman a ajuns în America în 1962, pentru a studia alături de Ivan Galamian la Școala Juilliard. A primit Medalia Artelor, premiul Isaac Stern pentru excelență în domeniul artistic și a fost numit Mentor Rolex și primul instrumentist mentor în cadrul initiativei Protégé Arts pentru muzică. Discografia sa conține peste 100 de titluri și i-a adus 21 de nominalizări la premiile Grammy și două premii.

Când: duminică, 8 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Program: D. Dediu – Frenesia pentru orchestră op. 84 (2000) J. Brahms – Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor op. 102 M. Ravel – Rapsodie espagnole M. Ravel – Pavane pour une infante défunte M. Ravel – Alborada del Gracioso M. Ravel – Bolero

Mai sunt bilete disponibile, aici.

5. Recitaluri şi concerte camerale: Wiener Akademie

Dirijor: Martin Haselbock

Narator: John Malkovich

Solişti: Laura Aikin – soprană, Marie Arnet – soprană

Este pentru prima dată când John Malkovich vine în România şi va interpreta rolul unui criminal în serie în piesa „The Infernal Comedy – Confessions of a Serial Killer“. Piesa, care a avut premiera în 2006 în Los Angeles, este scrisă special pentru Malkovich.

Când: luni, 9 septembrie, ora 17.00

Unde: Ateneul Român

Program: „The Infernal Comedy“ – „Confesiunile unui ucigaş în serie“

Dramă pentru un actor, două soprane şi orchestră

Scenariul şi regia: Michael Sturminger

Muzica: A. Vivaldi, J. Haydn, W.A. Mozart, L. van Beethoven etc.

Spectacol subtitrat în limba română

Bilete disponibile la cinema

6. Seria Wagner. Rundfunk – Sinfonieorchester Berlin

Dirijor: Marek Janowski

Distribuţie: Egils Silins, Valentin Vasiliu, Daniela Denschlag (foto) ş.a.

Mezzo-soprana Daniela Denschlag a cântat în 2008 la Opera de Stat din Hamburg rolul Marcellinei din „Nunta lui Figaro“, în 2009 a fost Klytemnästra la Opera din Bonn, şi a cântat la Florența sub bagheta lui Zubin Mehta.

Daniela Denschlag

Când: duminică, 15 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Program:

R. Wagner – Aurul Rinului WWV86A

Mai sunt bilete disponibile, aici.

7. Mari orchestre ale lumii: Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Dirijor: Mariss Jansons

Solist: Emanuel Ax – pian

Orchestra Regală Concertgebouw este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Ce o face să fie atât de specială? Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secțiunea de corzi a orchestrei este „catifelată”, sunetul instrumentelor de suflat din alamă e „de aur”, al celor din lemn „deosebit de personal”, iar instrumentele de percuție au o reputație internațională.

Royal Concertgebouw

Orchestra Regală Concertgebouw Foto: Simon van Boxtel

Când: sâmbătă, 21 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Program: L. van Beethoven – Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în do minor op. 37, R. Strauss – O viaţă de erou op. 40

Bilete disponibile la cinema

8. Recitaluri şi concerte camerale. Recital Evgeny Kissin

Copilul-minune al pianului, legendarul Evgeny Kissin s-a născut la 10 octombrie 1971, la Moscova, într-o familie de intelectuali evrei – mama, profesoară de pian, tatăl, inginer. La vârsta de doar 11 luni, Evgeny Kissin putea să fredoneze o melodie de Bach.

A fost înscris la Academia de Muzică Gnessin, școala specială pentru copiii supradotați, când avea șase ani. Iar la vârsta de doar 10 ani a debutat cu Orchestra Simfonică Ulianovsk. Un an mai târziu a dat primul său recital de pian la Moscova.

Când: luni, 23 septembrie, ora 17.00

Unde: Ateneul Român

Program:
Fr. Schubert – Sonata nr. 17 în Re Major D 850 op. 53
Al. Scriabin – Sonata nr. 2 în sol diez minor op. 19
Al. Scriabin – Studii op. 8, nr. 2 în fa diez minor, nr. 4 în Si Major, nr. 5 în Mi Major, nr. 8 în La bemol Major, nr. 9 în sol diez minor, nr. 11 în si bemol minor, nr. 12 în re diez minor

9. Mari orchestre ale lumii: Russian National Orchestra

Dirijor: Mihail Pletnev

Solist: Vadim Repin, vioară

Născut în Siberia în 1971, Vadim Repin a început studiul vioarii la vârsta de 5 ani, iar 6 luni mai târziu a apărut pentru prima dată pe scenă. La 11 ani a câştigat medalia de aur la toate categoriile Competiţiei Wieniawski şi a debutat cu recitaluri la Moscova şi Sankt Petersburg. În 1985, la 14 ani, şi-a făcut debutul la Tokyo, München, Berlin, Helsinki;  un an mai târziu la Carnegie Hall.

Vadim Repin interpretează pe o vioară Bonjour construită de Guarneri del Gesù în 1743.

Vadim Repin

Violonistul Vadim Repin Foto: vadimrepin.com

Când: miercuri, 25 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Bilete disponibile la cinema

Program:

S. Prokofiev – Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în sol minor op. 63
P.I. Ceiakovski – Vals-Scherzo în Do Major op. 34
A. Glazunov – Anotimpurile op. 67

10. Mari orchestre ale lumii: Russian National Orchestra

Dirijor: Horia Andreescu

Corul Filarmonicii „George Enescu“

Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner

Program:

Fr. Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în Mi bemol Major S.124
Solist: Boris Berezovsky – pian
G. Mahler – Simfonia nr. 2 „Resurrection Symphony”
Solişti: Anita Hartig – soprană, Bernarda Fink – mezzo-soprană

Boris Berezovski este invitat frecvent de către orchestrele cele mai proeminente, inclusiv Philharmonia din Londra, New York, Filarmonica, Filarmonica din München, Filarmonica din Oslo, daneză Națională Radio Symphony, Orchestra Simfonica Radio din Frankfurt, Hamburg Orchestra NDR, Residentie Orkest, BBC Symphony Orchestra, Orchestra Simfonica din Birmingham, Filarmonica din Rotterdam, Orchestre National de France etc.

Când: joi, 26 septembrie, ora 19.30

Unde: Sala Mare a Palatului

Bilete disponibile la cinema

Foto sus: Monika­Rittershaus/Staa­tskapelle Berlin

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.