“Foxtrot” ajunge din 8 iunie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/foxtrot-ajunge-din-8-iunie-in-cinematografe/

„Foxtrot”  a deschis cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2018) în prezenţa regizorului Samuel Moaz, urmând să ajungă în cinematografele din România începând cu 8 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film. 

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2018

„Foxtrot”, filmul lui Samuel Moaz, cea mai apreciată și criticată dramă israeliană, este precum un dans al războiului israelian, unic și tulburător.

Foxtrot este numele unui punct de control izolat pe un drum de aprovizionare traficat de autoturisme palestiniene și cămile itinerante. În același timp, este și modul prin care Moaz evocă viața militară și fațetele ei traumatizante și orbitoare, în care o persoană „se întoarce mereu la același punct de pornire.”

David Sims ne povestește în cronica sa pentru The Atlantic că: “Așa cum am spus, Foxtrotse desfășoară ca un triptic: trei povești legate, egale în lungime, așezate aproape ca o antologie. Mai întâi, Michael (Lior Ashkenazi) și Daphna (Sarah Adler) află despre moartea fiului lor – o scenă sumbră în care soldații ce transmit veștile rele se comportă într-o manieră absurd de automată.

Daphna este complet distrusă de vestea primită, iar Michael primește un ceas care îl va atenționa în fiecare oră, astfel încât să își poată aminti să bea apă. În cele din urmă, acest tablou este intrerupt de o știre neașteptată, iar Moaz aduce pe marele ecran și mai multă dramă (și o comedie cu adevărat sumbră) prin întreruperea rutinei de comemorare a soldaților.

Moaz atinge aspecte legate de soartă, represiune și negare, societatea israeliană, Holocaust, armata și conducerea israeliană. El a spus că ideea filmului s-a legat atunci când a refuzat să-și trimită fiica la școală cu un taxi, aceasta trezindu-se târziu într-o dimineață din timpul celei de-a două Intifada, și i-a spus să ia autobuzul obișnuit, nr. 5.

Acest autobuz a fost aruncat în aer în acea zi și timp de o oră, el a trăit cu impresia că fiica lui a murit. În cele din urmă, s-a dovedit că fata ratase autobuzul cu câteva secunde. Astfel, un element de bază al filmului este explorarea lucrurilor pe care le putem controla și a celor care suntdincolo de controlul nostru”.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Foxtrox” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja – 16 premii, acompaniate de 14 nominalizări. 

Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu “Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF și ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe.  De asemenea,“Lebanon” a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția.

„Foxtrot” va fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.

Foto: Foxtrot – Transilvania Film

17
/03
/15

Un prieten mai tânăr, cinefil de pripas, cataloghează filmele în trei feluri: 1. E bun, merită descărcat de pe net.; 2. Nu merită nici să fie furat.; 3. Arta se plătește, merg la cinematograf! Într-o discuție particulară devenită parțial publică grație scrisului am încercat să-l conving că ”Aferim!” merită fiecare leu pe care îl va scoate din buzunar!

16
/03
/15

Cel mai așteptat film românesc al anului “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din România, în primul weekend de lansare. Pelicula care a câștigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin a fost văzută de 20.039 de spectatori din toată țara și a obținut încasări de 257.404 lei

16
/03
/15

Cel de-al optulea film din franciza cinematografică SF "Războiul stelelor/ Star Wars" va fi lansat pe 26 mai 2017, a anunţat Bob Iger, directorul executiv al Walt Disney Co. Star Wars VII - “Star Wars: The Force Awakens” are premiera prevăzută pentru 18 decembrie 2015.

14
/03
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizat la premiile Academiei Europene, „Waiting for August” tratează, în manieră observațională, dar și cu un lirism bine temperat, problema copiilor cu părinții plecați în străinătate. Emoționantul documentar belgiano-român regizat de Teodora Ana Mihai este proiectat în cadrul One World Romania (16-22 martie).

13
/03
/15

Regizorul Cristian Mungiu a declarat că se pregăteşte să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

13
/03
/15

“AFERIM!”, cel mai așteptat film românesc al anului, a fost lansat oficial aseară la București în cadrul a trei premiere de gală organizate la Cinema Pro și Cinema City din AFI Cotroceni.

13
/03
/15

De 15 ani, la fiecare sfârşit de lună martie, Radio România Cultural îi premiază, intr-o gală a valorii şi a rafinamentului, pe cei care au performat în diferitele domenii ale culturii în anul anterior. Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, va avea loc luni, 23 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon.

11
/03
/15

Actorii Kristen Stewart, Jesse Eisenberg şi Bruce Willis vor interpreta rolurile principale în următorul film al regizorului american Woody Allen. Acest lungmetraj nu are deocamdată un titlu, dar producătorii săi au anunţat deja că pelicula va fi lansată pe marile ecrane în anul 2016.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).