FRAME10, noul val de fotografi români, în focus la Rezidența BRD Scena9
https://www.ziarulmetropolis.ro/frame10-noul-val-de-fotografi-romani-in-focus-la-rezidenta-brd-scena9/

Rezidenţa BRD Scena9 anunţă un nou proiect dedicat fotografiei contemporane, parte din programul anual al centrului cultural.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2022

Inițiat alături de Michele Bressan, FRAME10 își propune să evidențieze demersurile și practicile artiștilor care sunt astăzi identificați cu un nou val al fotografiei românești: Generația post-2000. FRAME10 va fi structurat în 10 întâlniri interactive pe parcursul anului, care vor avea loc la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32. Primul invitat este fotograful Nicu Ilfoveanu, care va intra în dialog cu Michele Bressan, dar și cu publicul, vineri, pe 29 aprilie, de la ora 19:00.

Activ în sfera fotografiei, filmului şi cărţii, Nicu Ilfoveanu este creditat cu un rol distinct în sfera artei contemporane din România. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, unde în prezent predă cursuri despre fotografie.  Practica sa este caracterizată de interacțiunea neașteptată și imprevizibilă dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre lucrurile dovedite şi cele ascunse.

Fiecare întâlnire FRAME10 propune o prezentare susținută de artist, urmată de o conversație cu Michele Bressan, dar și cu publicul prezent. Miza este de a explora și fixa un moment al artei contemporane românești aflat în plină desfășurare, care merită să fie validat printr-un dialog viu.

Accesul la eveniment este liber, iar publicul este încurajat să pregătească întrebări pentru cei doi – Nicu Ilfoveanu și Michele Bressan. Pentru o mai bună desfășurare a conversației, întrebările pot fi trimise înaintea evenimentului completând un formular online. Întâlnirile vor fi filmate și arhivate online, pe paginile Rezidenței. FRAME10 se conturează astfel în jurul contemporaneității imediate, transformând seria de zece întâlniri într-un document istoric necesar și definitoriu.

Michele Bressan (n. 1980) este un artist vizual care lucrează cu fotografie și film, stabilit la București din 1993. Munca sa e centrată pe documentarea unor aspecte ale realității post-comuniste românești, folosind mediul fotografic ca mijloc de cercetare artistică. Lucrările sale au fost expuse la Bienala de Artă de la Veneția (în 2011 și 2015), Performance Art Institute – San Francisco (2010), Museum fur Photographie Braunschweig (2013), Palais de Tokyo – Paris (2013), Auditoriul Muzeului Louvre – Paris ( 2019), Muzeul Național de Artă Contemporană – București (2011, 2014, 2016), Fondazione Fotografia Modena (2011), Muzeul ESSL – Wien (2009), Tate Britain (2014), Art Encounters Biennale – Timișoara (2017), Centre d’artContemporain – Mulhouse (2019), Les Rencontres d’Arles Photo Festival (2011), Muzeul de Istorie Naturală din Berna (2017), Art Encounters Foundation Timișoara (2020), Neuen Museum / Bauhaus Universitat Weimar (2009), Institut d’Etudes Supérieures des Arts Paris (2009).

Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.