FRAME10, noul val de fotografi români, în focus la Rezidența BRD Scena9
https://www.ziarulmetropolis.ro/frame10-noul-val-de-fotografi-romani-in-focus-la-rezidenta-brd-scena9/

Rezidenţa BRD Scena9 anunţă un nou proiect dedicat fotografiei contemporane, parte din programul anual al centrului cultural.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2022

Inițiat alături de Michele Bressan, FRAME10 își propune să evidențieze demersurile și practicile artiștilor care sunt astăzi identificați cu un nou val al fotografiei românești: Generația post-2000. FRAME10 va fi structurat în 10 întâlniri interactive pe parcursul anului, care vor avea loc la Rezidența BRD Scena9 din strada I.L. Caragiale 32. Primul invitat este fotograful Nicu Ilfoveanu, care va intra în dialog cu Michele Bressan, dar și cu publicul, vineri, pe 29 aprilie, de la ora 19:00.

Activ în sfera fotografiei, filmului şi cărţii, Nicu Ilfoveanu este creditat cu un rol distinct în sfera artei contemporane din România. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, unde în prezent predă cursuri despre fotografie.  Practica sa este caracterizată de interacțiunea neașteptată și imprevizibilă dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre lucrurile dovedite şi cele ascunse.

Fiecare întâlnire FRAME10 propune o prezentare susținută de artist, urmată de o conversație cu Michele Bressan, dar și cu publicul prezent. Miza este de a explora și fixa un moment al artei contemporane românești aflat în plină desfășurare, care merită să fie validat printr-un dialog viu.

Accesul la eveniment este liber, iar publicul este încurajat să pregătească întrebări pentru cei doi – Nicu Ilfoveanu și Michele Bressan. Pentru o mai bună desfășurare a conversației, întrebările pot fi trimise înaintea evenimentului completând un formular online. Întâlnirile vor fi filmate și arhivate online, pe paginile Rezidenței. FRAME10 se conturează astfel în jurul contemporaneității imediate, transformând seria de zece întâlniri într-un document istoric necesar și definitoriu.

Michele Bressan (n. 1980) este un artist vizual care lucrează cu fotografie și film, stabilit la București din 1993. Munca sa e centrată pe documentarea unor aspecte ale realității post-comuniste românești, folosind mediul fotografic ca mijloc de cercetare artistică. Lucrările sale au fost expuse la Bienala de Artă de la Veneția (în 2011 și 2015), Performance Art Institute – San Francisco (2010), Museum fur Photographie Braunschweig (2013), Palais de Tokyo – Paris (2013), Auditoriul Muzeului Louvre – Paris ( 2019), Muzeul Național de Artă Contemporană – București (2011, 2014, 2016), Fondazione Fotografia Modena (2011), Muzeul ESSL – Wien (2009), Tate Britain (2014), Art Encounters Biennale – Timișoara (2017), Centre d’artContemporain – Mulhouse (2019), Les Rencontres d’Arles Photo Festival (2011), Muzeul de Istorie Naturală din Berna (2017), Art Encounters Foundation Timișoara (2020), Neuen Museum / Bauhaus Universitat Weimar (2009), Institut d’Etudes Supérieures des Arts Paris (2009).

Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.