Francis Bacon – lucrare vândută cu 142 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/francis-bacon-lucrare-vanduta-cu-142-milioane-de-dolari/

Tripticul ,,Three Studies of Lucian Freud”, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Un articol de Andrada Văsii|14 noiembrie 2013

Tripticul „Three Studies of Lucian Freud“, pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată.

Capodopera, care îl reprezintă pe Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, este considerată una dintre cele mai importante serii de picturi ale artistului britanic.

Tripticul „Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucien Freud” este format din trei tablouri în care Lucian Freud apare în trei ipostaze diferite. Cele trei tablouri au fost pictate în anul 1969 la Colegiul regal de artă din Londra, după ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus într-un incendiu.

Opera de artă a fost vândută la licitaţia organizată marţi, de casa Christie’s, unui client care a preferat să îşi păstreze anonimatul. A fost pentru prima dată când tripticul „Three Studies of Lucien Freud” a fost scos la licitaţie, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 80 de milioane de dolari.

După şase minute de licitare încordată, tripticul „Three Studies of Lucian Freud” a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari.

Astfel, lucrarea a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul „Ţipătul/ The Scream”, de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari.

O prietenie importantă pentru Francis Bacon

„Capodopera marchează relaţia dintre Bacon şi Freud, aducând omagiu înrudirii creatoare şi emoţionale dintre cei doi artişti”, a declarat Francis Outred, directorul Secţiunii pentru artă contemporană şi postbelică a casei Christie’s din Europa.

Francis Bacon şi Lucian Freud s-au întâlnit în 1945 şi au devenit prieteni apropiaţi, făcându-şi portrete unul altuia în mai multe rânduri, înainte ca prietenia lor să se destrame în anii ’70. Expuse cu ocazia retrospectivei Bacon de la Grand Palais, Paris, între 1971-1972, cele trei tablouri au fost separate la mijlocul anilor ’70, unul dintre acestea fiind expus la Galeria Tate în 1985.

După reconstituirea tripticului, acesta a fost expus în New Haven, Connecticut, în 1999, şi a putut fi admirat de publicul britanic la casa Christie’s din Londra în luna octombrie. Precedentul record de preţ pentru un tablou de Francis Bacon a fost stabilit în 2008, când casa Sotheby’s a vândut la New York pictura „Triptych, 1976″ pentru suma de 86,3 milioane de dolari.

Francis Bacon

„Studiu pentru autoportet” – Francis Bacon

Artistul britanic de origine irlandeză Francis Bacon (1909 – 1992) este unul din cei mai importanți pictori ai secolului XX. În opera lui, realizată pe suprafețe mari, este tematizată în special suferința corpului omenesc, deformat de violența vieții de fiecare zi, într-o existență lipsită de sens şi fără putinţă de scăpare.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani. Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului.

Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică. Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză.

Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism, notează Mediafax.

Pictorul Lucian Freud era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.

Foto credit: Christie’s, Francis Bacon

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.

30
/07
/18

Expoziţia dedicată de muzeul Luvru pictorului Eugène Delacroix a fost, cu peste jumătate de milion de vizitatori, cea mai frecventată din istoria muzeului francez. „Delacroix 1798 - 1863” va fi deschisă, începând cu luna septembrie, la Metropolitan Museum of Art din New York. La Paris, aceasta a fost vizitată, în medie, de 5.100 de persoane zilnic, timp de patru luni.

27
/07
/18

Programul spectacolelor B-FIT in the Street! din perioada 28-29 iulie, al treilea weekend de festival, este format dintr-o selecţie de producţii româneşti, un spectacol nocturn din Spania şi o instalaţie interactivă din Danemarca, potrivit organizatorilor. Festivalul aduce, în perioada 13 iulie - 5 august, la Bucureşti peste 400 de artişti internaţionali şi peste 40 de spectacole cu sute de reprezentaţii.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.