Fratii Coen vor prezida juriul Festivalului de la Cannes.
https://www.ziarulmetropolis.ro/fratii-coen-vor-prezida-juriul-festivalului-de-la-cannes/

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d’Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2015

Duet inseparabil al cinematografiei, catalogaţi des drept „regizorul cu două capete”, fraţii Joel şi Ethan Coen, realizatori ai unor filme precum „Barton Fink” şi „Fargo”, îi urmează la conducerea juriului festivalului regizoarei neozeelandeze Jane Campion, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai.

„Suntem foarte fericiţi să revenim la Cannes”, au declarat fraţii Coen, care, în prezent, sunt în plin proces de realizare a lungmetrajului „Hail Caesar”, în care joacă George Clooney, Christophe Lambert şi Scarlett Johansson.

Obişnuiţi ai Croazetei, ca regizori, producători, scenarişti şi chiar monteuri, fraţii Coen, Joel, în vârstă de 60 de ani, şi Ethan, în vârstă de 57 de ani, au fost premiaţi de mai multe ori la Cannes.

După un Palme d’Or şi un premiu pentru regie obţinute în 1991 pentru pelicula „Barton Fink”, fraţii Coen au câştigat premiul pentru regie în 1996, pentru „Fargo”, şi, în 2001, pentru „Confesiunea unui anonim/ The Man Who Wasn’t There” (Ethan Coen nu este creditat oficial ca regizor al acestei pelicule, n.r.), înainte de a fi recompensaţi din nou, în 2013, cu marele premiu pentru filmul „Inside Llewyn Davis”.

Având în vedere că 2015 va marca 120 de ani de la inventarea cinematografului Lumière, cel mai mare festival de cinema din lume „va fi bucuros să salute, prin intermediul fraţilor Coen, opera tuturor «fraţilor de cinema» care, de la Louis şi Auguste Lumière, au îmbogăţit istoria sa”, au mai spus organizatorii.

Dacă această dublă preşedinţie este fără precedent de la prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 1946, Cannes a avut deja ocazia să găzduiască fraţi cineaşti care au câştigat trofeul principal al evenimentului, Palme d’Or: Paolo şi Vittorio Taviani, pentru „Padre Fratii Coen Padrone”, în 1977, şi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru „Rosetta”, în 1999, şi „Copilul/ L’Enfant”, în 2005.

Coautori ai filmelor lor, Ethan şi Joel Coen extind spiritul de familie şi asupra echipelor lor de filmare şi asupra actorilor cu care colaborează în mod regulat.

Actorii Steve Buscemi, John Turturro, Jeff Bridges, John Goodman şi George Clooney apar în mod curent pe genericele filmelor regizate de cei doi fraţi

Deveniţi figuri majore ale cinema-ului independent, fraţii Coen îşi exprimă stilul unic prin intermediul unor genuri foarte variate, care merg de la comedii nebune („Dragostea costă /Intolerable Cruelty”, „Marea hoinăreală/ O Brother, Where Art Thou?”, „Marele Lebowski/ The Big Lebowski”) la umor negru („Un tip serios/ A Serious Man”), abordând şi drame dure, aproape polare („Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”) şi genul western („Adevăratul curaj/ True Grit”).

Pe lângă Festivalul de la Cannes, şi Hollywoodul i-a recompensat pe fraţii Coen, mai ales în 2008, când au obţinut premile Oscar pentru cel mai bun film, cei mai buni regizori şi cel mai bun scenariu adaptat pentru pelicula „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat, în ultimii ani, de mai multe figuri ale cinematografiei americane, precum Steven Spielberg, în 2013, Robert de Niro, în 2011, Tim Burton, în 2010, şi Sean Penn, în 2008.

În 2014, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a fost câştigat de pelicula „Somn de iarnă/ Kis uykusu” („Winter Sleep”, în limba engleză, n.r.), regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan.

Foto: Fratii Coen, Festivalul de Film de la Cannes – cinemagia

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.