Fratii Coen vor prezida juriul Festivalului de la Cannes.
https://www.ziarulmetropolis.ro/fratii-coen-vor-prezida-juriul-festivalului-de-la-cannes/

Juriul Festivalului de Film de la Cannes va fi prezidat în 2015 de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen, laureaţi cu Palme d’Or în 1991, preşedinţia bicefală a juriului prestigiosului eveniment fiind o premieră în istoria acestuia.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2015

Duet inseparabil al cinematografiei, catalogaţi des drept „regizorul cu două capete”, fraţii Joel şi Ethan Coen, realizatori ai unor filme precum „Barton Fink” şi „Fargo”, îi urmează la conducerea juriului festivalului regizoarei neozeelandeze Jane Campion, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 13 şi 24 mai.

„Suntem foarte fericiţi să revenim la Cannes”, au declarat fraţii Coen, care, în prezent, sunt în plin proces de realizare a lungmetrajului „Hail Caesar”, în care joacă George Clooney, Christophe Lambert şi Scarlett Johansson.

Obişnuiţi ai Croazetei, ca regizori, producători, scenarişti şi chiar monteuri, fraţii Coen, Joel, în vârstă de 60 de ani, şi Ethan, în vârstă de 57 de ani, au fost premiaţi de mai multe ori la Cannes.

După un Palme d’Or şi un premiu pentru regie obţinute în 1991 pentru pelicula „Barton Fink”, fraţii Coen au câştigat premiul pentru regie în 1996, pentru „Fargo”, şi, în 2001, pentru „Confesiunea unui anonim/ The Man Who Wasn’t There” (Ethan Coen nu este creditat oficial ca regizor al acestei pelicule, n.r.), înainte de a fi recompensaţi din nou, în 2013, cu marele premiu pentru filmul „Inside Llewyn Davis”.

Având în vedere că 2015 va marca 120 de ani de la inventarea cinematografului Lumière, cel mai mare festival de cinema din lume „va fi bucuros să salute, prin intermediul fraţilor Coen, opera tuturor «fraţilor de cinema» care, de la Louis şi Auguste Lumière, au îmbogăţit istoria sa”, au mai spus organizatorii.

Dacă această dublă preşedinţie este fără precedent de la prima ediţie a festivalului, care a avut loc în 1946, Cannes a avut deja ocazia să găzduiască fraţi cineaşti care au câştigat trofeul principal al evenimentului, Palme d’Or: Paolo şi Vittorio Taviani, pentru „Padre Fratii Coen Padrone”, în 1977, şi Jean-Pierre şi Luc Dardenne, pentru „Rosetta”, în 1999, şi „Copilul/ L’Enfant”, în 2005.

Coautori ai filmelor lor, Ethan şi Joel Coen extind spiritul de familie şi asupra echipelor lor de filmare şi asupra actorilor cu care colaborează în mod regulat.

Actorii Steve Buscemi, John Turturro, Jeff Bridges, John Goodman şi George Clooney apar în mod curent pe genericele filmelor regizate de cei doi fraţi

Deveniţi figuri majore ale cinema-ului independent, fraţii Coen îşi exprimă stilul unic prin intermediul unor genuri foarte variate, care merg de la comedii nebune („Dragostea costă /Intolerable Cruelty”, „Marea hoinăreală/ O Brother, Where Art Thou?”, „Marele Lebowski/ The Big Lebowski”) la umor negru („Un tip serios/ A Serious Man”), abordând şi drame dure, aproape polare („Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”) şi genul western („Adevăratul curaj/ True Grit”).

Pe lângă Festivalul de la Cannes, şi Hollywoodul i-a recompensat pe fraţii Coen, mai ales în 2008, când au obţinut premile Oscar pentru cel mai bun film, cei mai buni regizori şi cel mai bun scenariu adaptat pentru pelicula „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country For Old Men”.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat, în ultimii ani, de mai multe figuri ale cinematografiei americane, precum Steven Spielberg, în 2013, Robert de Niro, în 2011, Tim Burton, în 2010, şi Sean Penn, în 2008.

În 2014, premiul Palme d’Or al Festivalului de la Cannes a fost câştigat de pelicula „Somn de iarnă/ Kis uykusu” („Winter Sleep”, în limba engleză, n.r.), regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan.

Foto: Fratii Coen, Festivalul de Film de la Cannes – cinemagia

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.