Fred Astaire şi Bing Crosby, la Telecinemateca (TVR 2, ora 20.10)
https://www.ziarulmetropolis.ro/fred-astaire-si-bing-crosby-la-telecinemateca-tvr-2-ora-20-10/

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Cosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Un articol de Petre Ivan|13 martie 2014

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Crosby – starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 – în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

Musicalul Azur a primit două nominalizări la Oscar în 1947, pentru cea mai bună muzică şi cel mai bun cântec original.

În regia lui Stuart Heisler, Azur  este o comedie muzicală despre un triunghi amoros. Dansatorul Jed Potter priveşte înapoi spre vremea când era îndrăgostit de Mary, colega lui de scenă, care la rândul ei îl iubea nebuneşte pe nestatornicul Johnny.

Dar, aşa cum numai într-un film muzical se poate întâmpla, cele trei personaje principale îşi consumă pasiunile şi geloziile pe note şi în paşi de dans.

Filmul a fost realizat în perioada când Bing Crosby depăşise 20 de ani de când era starul numărul 1 al studiourilor Paramount.

Acum, el apărea într-un film Technicolor, ceea ce anunţa, din start, un mare succes.

Fred Astaire

În distribuţia filmului a fost cooptat şi Fred Astaire, care declara că Azur este ultimul lui film înaintea retragerii

Întreaga producţie a stat sub semnul unui buget impresionant, cu tehnici de filmare revoluţionare la acea vreme, factori care au făcut ca filmul să aibă un succes extraordinar la public.

De altfel, acest succes l-a determinat pe Astaire să revină asupra deciziei iniţiale de a se retrage, iar scena în care el dansează în faţa propriei sale imagini multiplicate de 8 ori a fost inclusă în manualele de specialitate ca exemplu de tehnici revoluţionare în cinematografia perioadei postbelice.

Foto cu Fred Astaire şi Blue skies – Cinemagia

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.