Freddie Mercury, Raquel Welch, Dmitri Șostacovici…
https://www.ziarulmetropolis.ro/freddie-mercury-raquel-welch-si-dmitri-sostacovici-5-septembrie/

Într-o zi de 5 septembrie se năşteau Freedie Mercury, Raquel Welch, Dmitri Șostacovici, Michael Keaton, Alexandru Vlahuţă, Constantin Codrescu si Adrian Marino.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

La vârsta de şapte ani, Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) este trimis în India, pentru a urma Şcoala „Sf. Petru”. Aici va excela la sport şi învăţă să cânte la pian. După completarea studiilor, se alătură mai multor formaţii şi, ulterior, va face parte din trupa Queen, unde se remarcă datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

Una dintre cele mai impresionante performanţe ale lui Mercury cu formaţia Queen a avut loc în anul 1985, la Live Aid, unde 72.000 de oamenii l-au aplaudat şi au cântat împreună cu el.  Ultimul concert susţinut de Freddie Mercury cu Queen a avut loc în 1986, în Anglia.

În calitate de compozitor, Freddie Mercury a compus numeroase hit-uri, printre care „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).

În anul 1991, la vârsta de 45 de ani, Freddie Mercury s-a stins din viaţă, fiind incinerat la cimitirul Kensal Green. Cenuşa sa a fost împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Tot într-o zi de 5 septembrie:

1698: Țarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit pe bărbi, cu excepția clerului și a țărănimii, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale.

1940: Suspendarea Constituției din februarie 1938; regele Carol al II-lea cedează generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

1972: JO de la Munchen: Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au pătruns în Satul Olimpic, au ucis 2 membri ai delegației Israelului și i-au luat ostateci pe alți 9. În timpul operațiunii de salvare au murit ostaticii, 5 teroriști și un polițist.

1980: Inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) și se întinde de la Goschenen la Airolo.

S-au născut:

1846: Jack Daniel, om de afaceri american, fondator Jack Daniel’s (d. 1911)

1858: Alexandru Vlahuță, scriitor român (d. 1919)

1906: Dmitri Șostacovici, compozitor rus (d. 1975)

1921: Adrian Marino, teoretician și critic literar român (d. 2005)

Actorul Constantin Codrescu împlineşte, astăzi, 85 de ani

1931: Constantin Codrescu, actor român de teatru și film

1940: Raquel Welch, actriță americană

1946: Freddie Mercury, solistul trupei Queen (d. 1991)

1951: Michael Keaton, actor american

S-au stins din viaţă:

1857: Auguste Comte, filosof, matematician, sociolog francez (n. 1798)

1959: Gheorghe Danga, compozitor și dirijor român (n. 1905)

1993: Pierre-Auguste Renoir, regizor francez (n. 1914)

1997: Maica Tereza, misionară catolică de origine albaneză, laureată a Premiului Nobel (n. 1910). Maica Tereza a fost canonizată, ieri, 4 septembrie 2016, la Roma, în cadrul „Jubileului Milostivirii”.

Foto: Freddie Mercury, Raquel Welch şi Dmitri Șostacovici – wikipedia, cinemagia

05
/12
/16

În urmă cu 115 ani, într-o zi de 5 decembrie (1901) venea pe lume, la Chicago, într-o modestă familie cel de-al patrulea copil din cinci al familei Disney. Puștiul talentat la desen va fi încurajat să continue pe această cale de o mătușă. Nu va termina niciodată liceul, dar va ajunge una dintre marile personalități ale secolului XX.

20
/10
/16

Într-o zi de 20 octombrie se năşteau Arthur Rimbaud, Bela Lugosi și Viggo Mortensen. Rimbaud, copilul teribil al literaturii franceze, a avut parte de unul dintre cele mai spectaculoase destine literare. La 10 ani a început să scrie poezii pentru ca 6 ani mai târziu să publice prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". După vârsta de 20 de ani Arthur Rimbaud nu mai scrie nimic în domeniul literar, deși posteritatea îl va considera figură centrală a literaturii moderne și unul dintre precursorii simbolismului.

14
/10
/16

Într-o zi de 14 octombrie se năştea Ciprian Porumbescu, unul dintre cei mai faimoşi compozitori români ai vremii sale. Cuprins de dragostea pentru valorile neamului său, a participat în adolescenţă la sărbătorile organizate de societatea Culturală „Arboroasa“, la Mănăstirea Putna, din anul 1871, unde l-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Mihai Eminescu.

07
/10
/16

''Dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Într-o zi de 7 octombrie se stingea din viaţă scriitorul Edgar Allan Poe şi se năşteau actriţa Diana Lupescu şi muzicianul Thom Yorke, solistul trupei britanice Radiohead.

06
/10
/16

"Ştiţi ce înseamnă un bun ministru? Nu să fii bun funcţionar, ci să ai vocaţie de stăpân. Când un ministru e funcţionar, se încurcă în hârtii. Iar ca prim-ministru, trebuie să porţi în geantă imaginea ideală a României, spre care să te mişti asimptotic." - Petre Ţuţea. Într-o zi de 6 octombrie (1902) se năşteau filosoful şi eseistul Petre Ţuţea şi actriţa Vasilica Tastaman (1933) şi se stingea din viaţă actriţa amemricană Bette Davis (1989).

29
/09
/16

În urmă cu mai bine de un secol, pe 29 septembrie 1910, se năstea Arsenie Boca, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici români. Tot Într-o zi de 29 septembrie s-au născut Miguel de Cervantes, Caravaggio, Michelangelo Antonioni şi Anita Ekberg şi s-au stins din viaţă Iulia Hasdeu, Émile Zola, Gellu Naum si Tony Curtis.

19
/09
/16

Într-o zi de 19 septembrie se năşteau actorul Jeremy Irons, Jarvis Cocker, fondatorul şi solistul grupului britpop Pulp, şi romancierul britanic William Golding, laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 19 septembrie s-au stins din viaţă Lucia Sturza Bulandra, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Horia Șerbănescu şi Johnny Răducanu.

09
/09
/16

Într-o zi de 9 septembrie se năşteau Lev Tolstoi, autorul romanelor "Război şi pace" şi "Anna Karenina" şi actorul britanic Hugh Grant, cunoscut în special pentru rolurile din "Patru nunți și o înmormântare", "Notting Hill" şi "Jurnalul lui Bridget Jones". Tot pe 9 septembrie se stingea din viaţă Toulouse-Lautrec, unul dintre cei mai mari pictori ai perioadelor postimpresioniste şi art nouveau.