FREE FALL – Lucian Ban & Alex Simu, la Cinéma Elvire Popesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/free-fall-lucian-ban-alex-simu-la-cinema-elvire-popesco/

Miercuri, 7 februarie, de la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu, pianistul Lucian Ban va susţine un concert de jazz alături de clarinetistul şi saxofonistul Alex Simu. Concertul este dedicat unuia din marii clarinetişti ai jazz-ului modern – Jimmy Giuffre.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Începând cu anii 50’ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers şi mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60’, Jimmy Giuffre a fost una dintre forţele ce aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul secolului XX, avansând ideea de “Third Stream” şi devenind în acelaşi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Cei doi muzicieni de origine română vor susţine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii orginiale inspirate de Jimmy Giuffre şi improvizaţii libere.

Lucian Ban

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban şi- a câştigat renumele pe scena newyorkeză graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re- Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internaţională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, şi altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmarit”, pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuţi în întreaga lume.

A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane şi europene, iar in 2013 şi-a f

 

acut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records ( Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert”, album ce-i va aduce consacrarea internaţională.

Alex Simu

Alex Simu este un saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română stabilit din 2003, în Amsterdam. Simu are cunoştiinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experienţa sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic.

Inovaţiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor ţi clarinet d’amore, şi continuând cu extinderea posibilităţilor instrumentale ale clarinetului bas. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de ţări pe cinci continente.

Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Ţărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”.

Presa internaţională a scris despre Alex Simu: „Virtuos fară nici un dubiu şi cu profunzimea emotională pe care o aştepţi de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant, Olanda.

Foto: Lucian Ban & Alex Simu – facebook

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

20
/10
/15

Jazz de calitate, curat, interpretat fără emfază sau artificii. Pe 10 și pe 11 octombrie, Avishai Cohen a susţinut la Sala Radio din Bucureşti două concerte de promovare a noului său album ’’From Darkness’’, o formulă de trio - contrabas, pian şi percuţie.

20
/10
/15

„Dorantes. Interacción” este titlul combinaţiei „incendiare” a două genuri muzicale: jazz şi flamenco, genuri ce atrag astăzi un public extrem de numeros. Iubitorii muzicii se pot bucura de aceasta sâmbătă, 24 octombrie (de la 19.00), în concertul susţinut de pianistul spaniol DORANTES, la Sala Radio.

16
/10
/15

Nu, nu am de gând să vorbesc despre mirese şi nunţi, ci despre două discuri în aparenţă antagonice tocmai prin faptul că vin din partea a doi muzicieni foarte diferiţi, cu o experienţă foarte diferită. Totuşi, un lucru le uneşte: calitatea intrinsecă a muzicii de pe aceste două discuri. Protagoniştii sunt violonistul Ithzak Perlman şi compozitorul Max Richter.

16
/10
/15

O scrisoare scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart unui prieten austriac, botanist de renume, a fost vândută în SUA pentru suma de 217.000 de dolari. În misiva de o pagină, scrisă în limba germană și nedatată, dar compusă probabil în iulie sau în august 1786, Mozart (1756-1791) îi cere prietenului său Nikolaus Joseph von Jacquin să îi restituie trei partituri prin curier.

15
/10
/15

Aţi ascultat vreodată un recital de orgă? Un asemenea eveniment muzical deosebit vă propune joi, 22 octombrie (19.00) muzicianul polonez BOGDAN NARLOCH, invitat la Sala Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi).

14
/10
/15

Pe 26 octombrie, de ziua ei, la Sala Palatului din Capitală, de la ora 20.00, Corina Chiriac va fi gazda spectacolului de muzică ușoară românească „80 la putere!”. Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Anca Țurcașiu, Anastasia Lazariuc au răspuns invitației comunității “80 la putere!” de a o celebra pe una dintre solistele de mare succes ale muzicii ușoare românești, pe scena Sălii Palatului.

14
/10
/15

Cântăreaţa de origine marocană va concerta pe 15 octombrie la Sala Radio într-un concert ce se anunţă incendiar, biletele fiind aproape epuizate. Hindi Zahra a debutat ca muzician pe scenele din Paris, acolo unde locuieşte de la vârsta de 15 ani.

14
/10
/15

Ediția a zecea a Festivalului de Muzică Veche București va debuta la Sala Radio, în data de 20 octombrie, de la ora 19, cu „Inspired by Italy”, concert susținut de Orchestra Barocă a Uniunii Europene (EUBO), condusă de dirijorul Lars Ulrik Mortensen. În program vor fi prezentate lucrări de Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi și Tomaso Albinoni.

14
/10
/15

O călătorie muzicală de la barocul lui VIVALDI - celebrul creator al suitei „Anotimpurile” - la clasicismul lui HAYDN şi al genialului MOZART, este ceea ce vă propune ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, în concertul prezentat miercuri, 21 octombrie (19.00), la Sala Radio.

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.