FREE FALL – Lucian Ban & Alex Simu, la Cinéma Elvire Popesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/free-fall-lucian-ban-alex-simu-la-cinema-elvire-popesco/

Miercuri, 7 februarie, de la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu, pianistul Lucian Ban va susţine un concert de jazz alături de clarinetistul şi saxofonistul Alex Simu. Concertul este dedicat unuia din marii clarinetişti ai jazz-ului modern – Jimmy Giuffre.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Începând cu anii 50’ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers şi mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60’, Jimmy Giuffre a fost una dintre forţele ce aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul secolului XX, avansând ideea de “Third Stream” şi devenind în acelaşi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Cei doi muzicieni de origine română vor susţine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii orginiale inspirate de Jimmy Giuffre şi improvizaţii libere.

Lucian Ban

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban şi- a câştigat renumele pe scena newyorkeză graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re- Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internaţională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, şi altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmarit”, pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuţi în întreaga lume.

A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane şi europene, iar in 2013 şi-a f

 

acut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records ( Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert”, album ce-i va aduce consacrarea internaţională.

Alex Simu

Alex Simu este un saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română stabilit din 2003, în Amsterdam. Simu are cunoştiinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experienţa sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic.

Inovaţiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor ţi clarinet d’amore, şi continuând cu extinderea posibilităţilor instrumentale ale clarinetului bas. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de ţări pe cinci continente.

Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Ţărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”.

Presa internaţională a scris despre Alex Simu: „Virtuos fară nici un dubiu şi cu profunzimea emotională pe care o aştepţi de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant, Olanda.

Foto: Lucian Ban & Alex Simu – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.