Fresh Perspectives, o nouă secțiune competițională la Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/fresh-perspectives-o-noua-sectiune-competitionala-la-pelicam/

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, aduce la Tulcea filme documentare care vin cu soluţii la problemele de mediu care ne privesc pe toţi.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

Fresh Perspectives, o noutate a ediției din acest an a festivalului Pelicam, este o secțiune competițională în care puteți vedea documentare care abordează probleme de mediu și care vin cu soluții inovative.

When You’ve Gone, I’ll Still Be There, unul dintre filmele din această categorie, spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Astfel, el speră că va încetini încălzirea globală. Pentru a-și populariza ideea, el ajunge să vorbească în fața plenului Națiunilor Unite. Își începe discursul cu cuvintele: “Când voi nu veți mai fi, eu încă voi fi acolo”. Dacă adulții nu fac nimic pentru a îmbunătăți viitorul, copiii trebuie să își ia soarta în propriile mâini. Felix se întâlnește cu oameni ca Al Gore și Kofi Annan, dar în același timp stabilește legături puternice cu alți copii. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Carl A. Fechner, iar Felix va răspunde la întrebările spectatorilor printr-o transmisiune video.

“Mereu încerc să arăt soluții și viziuni pentru o lume mai bună. Felix, Fardosa și Roman demonstrează: este posibil să faci o diferență, chiar și ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupți pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

Alte filme din cadrul Fresh Perspectives, Pelicam

Growing Cities este un film documentar ce examinează importanța fermelor urbane în America și se întreabă câtă forță au pentru a revitaliza orașele noastre și modul în care mâncăm. Arătând moduri inovative prin care orășenii își produc hrana, filmul își dorește să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să își crească roșiile pe pervazuri sau să aibă un cârd de gâini în curtea din spate. În esență filmul își îndeamnă spectatorii să afle ce este posibil în mediul urban și ne arată cum putem fi producători într-o societate condusă de consum. Regizorul Dan Susman va fi prezent la Tulcea pentru proiecția filmului.

“Sunt încântat să împărtășesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internațional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveștile grădinarilor, fermierilor și oamenilor obișnuiți din film au inspirat comunități din toată lumea. Fie că ai o curte, un spațiu gol sau un acoperiș, poți Crește Unde Ești!”, spune Dan Susman.

Food Savers este povestea unor oameni care se luptă pentru un nou mod de a ne raporta la hrană. Fermieri, directori de supermarket, bucătari, studenți la design și gospodării normale – toți legați în lanțul producției și consumului de hrană pe parcursul căruia mai mult de jumătate din hrană este irosită. Ei luptă pentru o nouă apreciere a mâncării, o apreciere care a crescut foarte mult în ultimii ani. Exemplele lor ridică întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei? Documentarul va fi proiectat în cadrul Pelicam în prezența regizorului Valentin Thurn.

“Food Savers este un film despre oameni și corporații care caută soluții pentru a opri risipa de hrană. Mișcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporție de 15% pentru încălzirea globală și în proporție de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film Taste the Waste și sunt bucuros să împărtășesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român”, spune Valentin Thurn. Cu atât mai mult cu cât anul 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.

Industria filmului trebuie să dea un exemplu în ce privește comportamentul responsabil față de mediu, de aceea, Pelicam aduce la Tulcea atelierul Green Film Making, moderat de specialist olandezi care vin cu soluții de micșorare a impactului asupra naturii în timpul realizării filmelor. Workshop-ul se adresează tuturor celor interesați de înverzirea producției de film, este gratuit, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pornește pe 29 mai din București, când are loc proiecția filmului câștigător al ediției de anul trecut, North of the Sun (2012), la J’ai Bistrot.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.