FREUDescu, Un Festival cu Tușă Psihanalitică, la ARCUB Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/freudescu-un-festival-cu-tusa-psihanalitica-la-arcub-lipscani/

H.-R. Patapievici, Nicu Alifantis, Ada Milea, Cătălin Ștefănescu, Vera Șandor, Mădălina Paşol şi mulţi alţii într-un weekend cu vernisaj, concerte, teatru, dialoguri, conferinţă şi film. Vineri, 12 mai, la ARCUB Lipscani 84-90, la orele 18:30, începe prima ediţie a festivalului „FREUDescu, Un Festival cu Tuşă Psihanalitică”, singurul festival ce îmbină arta şi psihanaliza.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2017

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Sănătate, Cultură și Educație PSYMA și este realizat în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

În prima zi vor avea loc: lansarea povestirii „Transfer” a scriitoarei Esther Freud, strănepoata lui Sigmund Freud; vernisajul „Cu gândul la FREUD” al Nadiei Ioan, directorul Muzeului Universității Naționale de Artă; dialogul despre „Sufletul dintre coperți” cu Silvia Colfescu, directorul editorial al editurii „Vremea” și Sanda Lepoiev, cunoscută psihoterapeută psihanalistă din România, și concertul de pian „Contraste” al Mădălinei Pașol.

Sâmbătă, 13 mai, va începe cu piesa de teatru „Obsesii” de Claudiu Sfirschi-Lăudat, cu Cerasela Iosifescu, în regia lui Yannis Paraskevopoulus, continuă cu conferința „Imaginea sufletului la cei doi Freud”, susținută de H.-R. Patapievici, și se va incheia cu concertul susținut de Bobo Burlăcianu si Ada Milea.

Duminică, 14 mai, va începe cu proiecția filmului „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, un fim despre dragoste și psihanaliză, urmat  de dialogul „Partea nevăzută decide totul” cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%” de la TVR, și Vera Șandor, una dintre cele mai mari psihanaliste din Romania, și se va încheia cu concertul susținut de Nicu Alifantis.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe Facebook, evenimentul FREUDescu.

Foto: FREUDescu – facebook.com/events/1945335415702383/

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.