FTW – un spectacol de teatru independent
https://www.ziarulmetropolis.ro/ftw-un-spectacol-de-teatru-independent/

FTW este un spectacol de teatru independent, realizat de Bogdan Georgescu şi în care joacă Andreea Eşanu, Andrei Ioniţă şi Sînziana Nicola.

Un articol de Andrada Văsii|29 octombrie 2013

FTW este un spectacol de teatru independent, realizat de Bogdan Georgescu şi în care joacă Andreea Eşanu, Andrei Ioniţă şi Sînziana Nicola.

Fiecare reprezentație va fi urmată de o discuție cu publicul, pornind de la spectacol, despre statutul de independent, despre freelance versus angajat, corporație versus comunitate și posibilitatea creării unei rețele a spațiilor de teatru independente din România, spații cu un concept și demers artistic asumat, manifest, implicat.

Cristina Modreanu declara în Act Art Magazine despre FTW  „…statutul de independent, așa cum a apărut el în teatrul de la noi, odată cu «generația milenară», deriva dintr-o alegere a libertății, nu dintr-o libertate impusă de context și de condiții. Statutul de independent (inițial identificat prin adjectivul «alternativ», mai folosit în alte culturi, cum ar fi cea poloneză, de exemplu) ar trebui să presupună o etică și o estetică proprii și să exprime vocea critică a artiștilor care și-l asumă.”

Teatrul independent se transformă prin FTW

Cristina Modreanu mai spune: „să fii independent de sistem nu înseamnă să funcționezi în paralel cu acesta, trăgând cu ochiul la el și dorindu-ți, de fapt, să fii inside. Înseamnă să-ți exersezi vocea critică față de sistem, contribuind prin mijloace artistice la avansarea unor idei capabile să producă schimbare (fie în plan social, fie în plan artistic, fie – ideal – în ambele). Dacă sistemul e îndeajuns de deschis încât să admită critica și să aprecieze formele creative în care a fost ea formulată, preluând spectacolele fără să le cenzureze, atunci cu atât mai bine. Dar dacă nu, nu.”

FTW

Scenă din spectacolul FTW

Iulia Popovici nota pentru Observatorul Cultural: „Acesta ar putea fi un spectacol despre corporatişti şi viaţa lor (nu neapărat interioară). Unora ar putea să le trezească amintiri despre cazul de acum cîţiva ani, al tinerei moarte de prea multă muncă într-o multinaţională.

De fapt, FTW e un spectacol despre un anume tip de raportare la propria viaţă şi despre o anume etică. O etică a comunităţii şi a comunitarismului, venind din partea unei echipe de artişti care, în ultimii ani, a lucrat preponderent în zona teatrului comunitar şi decide acum să se reinventeze artistic.”

Programul spectacolelor

2.11. – CHIȘINĂU – TEATRUL SPĂLĂTORIE – ora 19.00 //

3.11. – IAȘI – TEATRU FIX – ora 19.00 //

5.11. – TÂRGU MUREȘ – TEATRUL ARIEL – ora 19.00 //

6.11. – CLUJ – FABRICA DE PENSULE – ora 19.00  //

8.11. – BUCUREȘTI – GALERIA 26  – ora 19.00 //

9.11. – CRAIOVA – TEATRULESCU – ora 19.00.

 Info:

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la adresa [email protected] sau la sediul fiecărui spațiu în care spectacolul va fi prezentat.

Foto credit: Tudor Lucaciu, FTW

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.