FUChSIADA – un nou concept de spectacol interactiv
https://www.ziarulmetropolis.ro/fuchsiada-un-nou-concept-de-spectacol-interactiv/

În luna august, Asociaţia Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie şi Stamate pe uvertura şalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligaţii lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ şi produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2018

Proiectul se va desfășura în 12 episoade de creație și performance, în spații publice, cu acces liber și vor fi filmate în întregime pentru a fi integrate în spectacolul final, unic și irepetabil, creat de artiști și spectatori în egală măsură, cu participarea actorilor: Adriana Titieni, Adelaida Zamfira, Flavia Hojda, Pavel Ulici, Răzvan Krem Alexe, Alexandru Buescu, Alexandru Sinca, Emilian Mârnea.

Vineri 17 august, între orele 16:00 – 18:00 în Gara de Nord este programat primul episod cu lectura unor texte din URMUZ și momente de performance.

Apoi spectatorii sunt invitați să urmeze echipa de producție la Muzeul Național al Literaturii Române din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1 unde, sâmbătă 18 august între orele 13:00 – 17:00, se va desfășura un atelier de dramaturgie în care vor avea lor discuții pe baza dramatizării, despre caracterul personajelor propuse în spectacol și se dă startul atelierelor de creație de costume, cu implicarea directă a publicului, sub coordonarea scenografei Sofia Ovejan.

Duminică 19 august între orele 11:00 – 16:00 tot la Muzeul Național al Literaturii Române va avea loc atelierul de sound design „De la cuvânt la muzică” ținut de compozitorul Ovidiu Savu cu invitații săi și cu participarea directă a publicului.

Următoarele episoade de creație și performance sunt programate pentru zilele de 24 – 25 -26 august la Casa Universitarilor, 1 – 2 septembrie în Parcul Kiseleff, 6 – 7 septembrie la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și 25 – 26 – 27 septembrie la Teatrul Dramaturgilor Români.

FUChSIADA este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Municipiului București și Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – SA. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Foto: FUChSIADA – facebook

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.