Funcţionalism cehoslovac – obiectele din viaţa noastră de zi cu zi
https://www.ziarulmetropolis.ro/functionalism-cehoslovac-obiectele-din-viata-noastra-de-zi-cu-zi/

Expoziţia „Made in CZ / Found in RO”, organizată de Centrul Ceh în colaborare cu Teatrul Naţional Bucureşti, prezintă obiecte de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2017

Centrul Ceh a adunat obiecte produse în Cehoslovacia care formează o colecţie bine conturată, uniformă, dar cu elemente diverse. Obiectele expuse sunt menite nu doar să prezinte o latură istorică a designului de produs, dar şi faţeta estetică a unor produse obişnuite utilizate în viaţa de zi cu zi. Fiecare dintre noi îşi aminteşte de anumite obiecte de mobilier sau decor, veselă sau electrocasnice pe care le găseam în casa bunicilor. Cu siguranţă cel puţin unul dintre aceste obiecte era de origine cehoslovacă sau inspirat din estetica şi tehnica speficice.

Rădăcinile tradiţiei designului cehoslovac provin din perioada ce a urmat Primului Război Mondial, când proaspăt constituita Republică Cehoslovacă a inaugurat o periodă de creativitate şi înflorire în domeniului arhitecturii şi designului. Influenţele veneau din partea funcţionalismului stilului Bauhaus şi Art Deco, combinând astfel materiale de înaltă calitate cu forme rigide, margini drepte, fără decoraţiuni care să nu fi avut şi o componentă practică.

Cu timpul obiecte de mobilier, lămpi, sticle de soluţii pentru curăţenie, chiar şi fierăstraie sau rulete, au preluat în designul lor un substrat estetic îmbinat cu funcţionalitatea specifică fiecărui obiect. De asemenea, producerea în masă a acestora a condus la extinderea lor în zona Europei de Est, cu atât mai mult în ţările din blocul comunist. De aceea o varietate de obiecte au ajuns şi în România, fiind integrate în cotidian.

Un exemplu este tipul de lampă 11126 proiectat de Eric Kirkham Cole și a fost produs de EKCO Ltd în anii 30. De atunci lampa a parcurs un drum lung, în final fiind autorizată să fie produsă în masă în Cehoslovacia. Acesta a fost un model foarte popular, mai ales datorită brațului și a șeii reglabile.

Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie 2017, de la ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.

Eveniment organizat de Centrul Ceh şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Detalii pe Facebook aici.

Foto: Emil Ghiță, Raluca Dumitru

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.