Fundația Calea Victoriei – un concert, două cărți și un nou an de cultură pasionantă
https://www.ziarulmetropolis.ro/fundatia-calea-victoriei-un-concert-doua-volume-si-un-nou-an-de-cultura-incitanta/

De peste zece ani, Fundaţia Calea Victoriei oferă publicului o selecţie mereu interesantă de cursuri şi ateliere în domeniul artelor şi ştiinţelor umanise şi organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundaţiei a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică şi talentul dirijoral, dar şi de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar şi relansarea a două volume despre muzica clasică.

Un articol de Cristina Enescu Aky|11 februarie 2019

Indiferent de domeniul în care activați, de pregătirea pe care o aveți sau de vârstă, este puțin probabil să nu găsiți în oferta propusă vreun curs, atelier sau eveniment care să vă pasioneze sau să vă stârnească un nou interes. Acesta este motivul pentru care, de peste zece ani, această fundație născută din pasiunea pentru științele și artele umaniste a președintei sale, Sandra Ecobescu, a crescut și s-a dezvoltat constant, oferind publicului o gamă din ce în ce mai largă de cursuri, evenimente și întâlniri cu unele dintre cele mai interesante și spumoase personalități culturale ale momentului (printre care Neagu Djuvara -părintele spiritual al Fundației-, istoricul Georgeta Filitti, Tiberiu Soare, antropologul Vintilă Mihăilescu și mulți alții).

Acest al unsprezecelea an al Fundației a început așadar nu numai cu noi oferte de cursuri și evenimente (printre care conferința despre Carol I cu istoricul Georgeta Filitti, atelierele de inteligență emoțională, networking, pictură și decoupage pe sticlă sau de scriere creativă, respectiv cursuri precum Dragoste și erotism în cultura europeană, Cum să-ți găsești vocația, Istoria fotografiei, Despre rugăciune, Fascinația Parisului, Machiaj, Design interior sau Curs despre vinuri), ci și cu două evenimente speciale, ambele rezultate din colaborarea îndelungată și fructuoasă cu dirijorul Tiberiu Soare: Concertul extraordinar de Anul Nou (ajuns la cea de-a VI-a ediție), susținut de Symphactory Orchestra la Sala Mare a Teatrului Național, și lansarea celei de-a doua ediții a volumelor „Pentru ce mergem la operă?” și „Nouă povești muzicale”. Volumele înglobează cele două serii de conferințe susținute de Tiberiu Soare în cadrul unor proiecte ale Fundației menite să sporească interesul publicului larg, în mod special al tinerilor, față de universul muzicii clasice.

Concertul extraordinar de Anul Nou sau cum să te reîndrăgostești de muzica clasică

Tiberiu Soare e binecunoscutul și charismaticul dirijor care, de ani buni, reușește la fiecare concert să transmită publicului toată energia și inspirația pe care el însuși le savurează în partiturile respective. De asemenea, el s-a implicat în numeroase proiecte de explicare și popularizare a muzicii clasice pentru publicul larg, într-un stil deopotrivă informal și atractiv dar totodată extrem de bine documentat și instructiv. La concertul de la începutul acestui an, dirijorul a colaborat din nou cu Symphactory Orchestra, o orchestră privată formată din tineri muzicieni în a cărei pregătire el a fost implicat implicat încă de la apariția ei, în 2012 (alături de un alt dirijor tânăr, foarte de succes și de asemenea pasionat de promovarea muzicii clasice, Gabriel Bebeșelea). Pentru publicul din Sala Mare a Teatrului Național dar și pentru cei care au urmărit concertul în transmisiune TV și radio live, concertul intitulat „Celebrate 2019: Classical arias and dances a fost o reamintire extrem de plăcută a fascinației și bucuriei pe care o poate crea muzica clasică.

Președinta Fundației, Sandra Ecobescu, a prezentat concertul cu aceeași molipsitoare pasiune față de frumusețea și importanța culturii ce caracterizează toate proiectele Fundației. Programul a inclus lucrări semnate printre alții de Mozart, Donizetti, Gounod, Puccini, Brahms, Bizet – o selecție muzicală deopotrivă pe gustul melomanilor dar și accesibilă publicului mai puțin obișnuit cu muzica clasică. Alături de Symphactory Orchestra au interpretat mezzosoprana Maria Miron, soprana Andreea Mădălina Barbu și baritonul Alexandru Constantin. A fost un concert care cu siguranță a reușit să stimuleze apetitul publicului față de muzica clasică, reamintind cât de captivantă e această muzică atunci când este interpretată și explicată cu bucurie și convingere.

Două volume, o singură pasiune: muzica clasică și poveștile ei

La începutul lunii februarie, Fundația Calea Victoriei împreună cu același Tiberiu Soare au organizat lansarea unei noi ediții a celor două volume semnate de dirijor și publicate de Fundație, ambele dedicate publicului larg: „Pentru ce mergem la operă?”, volum ce reunește cele treisprezece conferințe susținute de Tiberiu Soare (2012-2013) cu explicații și povești despre opere și balete celebre. Conferințele au făcut parte din proiectul cu același nume care a fost premiat la Gala Societății Civile, secțiunea Arta și Cultura, din 2013. În acest volum puteți savura povești despre operele Traviata și Rigoletto (Verdi), Boema și Turandot (Puccini), Don Giovanni și Nunta lui Figaro (Mozart), Elixirul dragostei (Donizetti), Olandezul zburător (Wagner), Oedipe (G. Enescu), Bărbierul din Sevilla (Rossini), Carmen (Bizet),  precum și despre baletele Giselle (A. Adam) și Spărgătorul de nuci (Ceaikovski). Dacă aveți convingerea că sunteți alergici la operă, sau dacă ați gustat opera dar încă nu v-a captivat, sau dacă sunteți de-a dreptul fanatici ai muzicii de operă și de balet – indiferent din ce categorie faceți parte, veți descoperi în acest volum o lectură nu doar foarte antrenantă ci și multe informații și povești care vă vor trezi interesul pentru o cât mai grabnică degustare de operă.

Cel de-al doilea volum publicat de Tiberiu Soare împreună cu Fundația Calea Victoriei și relansat la începutul acestei luni esteNouă povești muzicale”, rezultatul seriei de conferințe „Vorbe despre muzică și muzicieni”, organizată de Fundație în 2014-2015 la Teatrul Odeon și prezentată de Tiberiu Soare în același stil deopotrivă captivant, relaxat și nonconformist. Volumul include povești despre muzica lui Mozart, muzica barocă, Beethoven, Ceaikovski, impresionismul în muzică, Wagner, Mahler, Enescu și despre muzica contemporană și relația compozitorului și dirijorul (acest ultim capitol fiind de fapt un dialog între Tiberiu Soare și cunoscutul compozitor Dan Dediu. Și această carte se citește pe cât de ușor, pe atât de „pe nerăsuflate”, iar această nouă ediție va aduce fără îndoială un public și mai numeros aproape de savurarea dar și cunoașterea mai bună a muzicii clasice.

Ambele volume sunt scrise într-un stil colocvial, foarte atractiv și accesibil atât pasionaților cât și începătorilor, aducând o multitudine de informații inedit, ce facilitează o mai bună înțelegere a lucrărilor, compozitorilor și curentelor muzicale abordate. Dirijorul Tiberiu Soare s-a implicat în susținerea conferințelor și apoi în scrierea acestor cărți pro bono, el fiind cunoscut ca un împătimit promotor al muzicii clasice în rândul copiilor și tinerilor.

Vă provocăm să parcurgeți aceste volume și să dați curs inevitabilului impuls de a asculta piesele muzicale despre care povestește cu atâta molipsitoare pasiune dirijorul Tiberiu Soare.

Mai multe informații despre cursurile și evenimentele pe care le organizează Fundația Calea Victoriei găsiți pe www.fundațiacaleavictoriei.ro

 

 

22
/12
/19

Dragostea este în fel și chip. Sentimentul suprem, care se colorează în infinite nuanțe, care înflăcărează imaginația creatorilor dintotdeauna, a dat naștere unora dintre cele mai reușite romane, care își păstrează peste ani puterea de seducție asupra cititorilor.

16
/12
/19

Miercuri, 18 decembrie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc lansarea romanului „Doamna Pylinska și secretul lui Chopin” de Eric-Emmanuel Schmitt, bestseller Gaudeamus 2019, recent apărut în seria de autor dedicată scriitorului francez, la Humanitas Fiction, în traducerea lui Doru Mareș.

15
/12
/19

Cartea „Milioanele arlechinului”, traducere din limba cehă și note de Sorin Paliga, a fost publicată la Editura Art în anul 2019.

14
/12
/19

Editura Humanitas vă învită luni, 16 decembrie, la ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea romanul „Deborah” de Cătălin Mihuleac, volum publicat în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, coordonată de Andreea Răsuceanu.

05
/12
/19

Editura Corint vă invită la un eveniment cu totul special, dedicat pasionaților de istorie, dar și celor pentru care Regele Mihai I ocupă un loc aparte în inimă și bibliotecă. Joi, 5 decembrie, ora 18:00, la Exotique (Splaiul Unirii, nr. 96, București), are loc relansarea volumului „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai I“ de Bogdan Șerban-Iancu.

04
/12
/19

Editura Humanitas Fiction vă invită joi, 5 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) la o întâlnire cu Eshkol Nevo, liderul noii generații de scriitori israelieni, prilejuită de lansarea romanului „Simetria dorințelor“, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea excelentă a Ioanei Petridean. Vor participa, alături de autor, jurnaliștii Cătălin Striblea și Marius Constantinescu. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

03
/12
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu vă invită miercuri, 4 decembrie, ora 19.00, la lansarea volumului bilingv Opere scelte / Opere alese de Ugo Foscolo, apărut recent la Editura Humanitas, în colecția „Biblioteca Italiană“, în traducerea Smarandei Bratu Elian şi a lui Cornel Mihai Ionescu, cu o prefaţă de Giulio Ferroni.