Funeralii publice pentru Aretha Franklin la Muzeul de Istorie din Detroit
https://www.ziarulmetropolis.ro/funeralii-publice-pentru-aretha-franklin-la-muzeul-de-istorie-din-detroit/

Familia cântăreţei Aretha Franklin doreşte să organizeze funeralii publice la Muzeul de Istorie Afro-Americană „Charles H. Wright” din Detroit, informează BBC. Cântăreaţa americană, „regina muzicii soul”, a murit de cancer, joi, în locuinţa din Detroit, la vârsta de 76 de ani.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2018

Publicaţia TMZ anunţă că surse apropiate familiei spun că muzeul, unde a avut loc şi priveghiul militantei pentru drepturile omului Rosa Parks, a fost ales întrucât sunt aşteptaţi să participe mii de oameni.

Ei au adăugat că o ceremonie tradiţională într-o biserică pentru funeraliile artistei nu ar fi o opţiune din cauza participării preconizate.

Rosa Parks este cunoscută ca „prima femeie care a luptat pentru drepturi civile” şi „mama mişcării pentru libertate”.

Aretha a fost implicată şi în lupta pentru egalitate şi a cântat la funeraliile lui Martin Luther King Junior în 1968, precum şi la ceremonia de învestire a fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009.

Postul de radio WKRA din SUA a anunţat că Muzeul Motown va difuza muzica Arethei Franklin timp de trei zile în acest weekend.

Cu toate că nu a înregistrat în Detroit, directorul Robin Terry a spus că Aretha „a fost parte a familiei Motown”.

Despre Aretha Franklin

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin a învăţat de la artiste ca Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa.

„Lady Soul” – un simbol al mândriei persoanelor de culoare – a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill.

În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who’s Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urmă cu doi ani, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor.

În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom.

Aretha Franklin a câştigat, între altele, 20 de premii Grammy.

Foto: Aretha Franklin – facebook

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.