Funeralii publice pentru Aretha Franklin la Muzeul de Istorie din Detroit
https://www.ziarulmetropolis.ro/funeralii-publice-pentru-aretha-franklin-la-muzeul-de-istorie-din-detroit/

Familia cântăreţei Aretha Franklin doreşte să organizeze funeralii publice la Muzeul de Istorie Afro-Americană „Charles H. Wright” din Detroit, informează BBC. Cântăreaţa americană, „regina muzicii soul”, a murit de cancer, joi, în locuinţa din Detroit, la vârsta de 76 de ani.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2018

Publicaţia TMZ anunţă că surse apropiate familiei spun că muzeul, unde a avut loc şi priveghiul militantei pentru drepturile omului Rosa Parks, a fost ales întrucât sunt aşteptaţi să participe mii de oameni.

Ei au adăugat că o ceremonie tradiţională într-o biserică pentru funeraliile artistei nu ar fi o opţiune din cauza participării preconizate.

Rosa Parks este cunoscută ca „prima femeie care a luptat pentru drepturi civile” şi „mama mişcării pentru libertate”.

Aretha a fost implicată şi în lupta pentru egalitate şi a cântat la funeraliile lui Martin Luther King Junior în 1968, precum şi la ceremonia de învestire a fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009.

Postul de radio WKRA din SUA a anunţat că Muzeul Motown va difuza muzica Arethei Franklin timp de trei zile în acest weekend.

Cu toate că nu a înregistrat în Detroit, directorul Robin Terry a spus că Aretha „a fost parte a familiei Motown”.

Despre Aretha Franklin

Născută în Memphis, pe 25 martie 1942, Aretha Franklin a învăţat de la artiste ca Mahalia Jackson şi Clara Ward. A colaborat mai întâi cu casa de discuri Columbia, care nu a reuşit să îi încadreze vocea şi stilul. În 1966, s-a mutat la Atlantic Records, iar producătorul Jerry Wexler a reşit să o aducă în lumina reflectoarelor. În următorii doi ani, a devenit cunoscută în întreaga Americă şi în Europa.

„Lady Soul” – un simbol al mândriei persoanelor de culoare – a fost premiată de Martin Luther King, în timp ce imaginea sa a apărut pe coperta revistei Time. A lansat 41 de albume de studio, a colaborat cu nume precum James Brown, Dionne Warwick, Luther Vandross, Eurythmics şi Lauryn Hill.

În anii 1980, a apărut în comedia „The Blues Brothers ”, a intrat în topuri cu „Who’s Zooming Who?” şi a lansat un duet cu George Michael, „I Knew You Were Waiting (For Me)”. În urmă cu doi ani, a interpretat melodia „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” la ceremonia Kennedy Center Honours, organizată de Barack Obama, preşedinte al Statelor Unite.

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea ei, un imn feminist care a transformat-o într-un simbol al mişcărilor pentru drepturile civile şi ale femeilor.

În 1987, ea a devenit prima femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2015, a primit Presidential Medal of Freedom.

Aretha Franklin a câştigat, între altele, 20 de premii Grammy.

Foto: Aretha Franklin – facebook

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.