Future Perfect – Viitor Anterior, la Fabrica de pensule
https://www.ziarulmetropolis.ro/future-perfect-viitor-anterior-la-fabrica-de-pensule/

Fabrica de Pensule alături de Spaţiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziţii dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului „Future Perfect / Viitor Anterior”, în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfăşura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2020

Expozițiile rămân deschise în perioada 14.11.2020 – 17.01.2021, curatori fiind Ciprian Mureșan și Șerban Savu. Artiști: Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea, Paul Stoie

„Ne angajăm, alături de 8 artiști consacrați invitați, stârniți de fapt, să creăm cadrul unui dialog între generații într-un proiect nomad cu 4 stații de oprire, MAGMA Sf. Gheorghe fiind prima dintre acestea. Sectorul emergent al scenei este unul dintre cele mai afectate de orice situație de tip criză, e valabil asta și acum. Artiștii tineri sunt nevoiți de cele mai multe ori să-și deseneze singuri structurile pe care mai apoi să înceapă să își desfășoare activitatea, să-și caute/articuleze propriul discurs artistic. Scena locală (dacă o putem numi scenă) nu este oricum din cele mai deschise și/sau prietenoase cu orice e nou și deci riscant, așa că oportunități pentru tineri artiști sunt extrem de puține”, a declarat Mihai Iepure-Gorski, co-curator al programului de arte vizuale al Fabricii de Pensule.

Ciprian Mureșan și Șerban Savu, artiști ai unei generații consacrate, sunt participanți activi în acest acest proiect angajându-se într-un demers care îi repune în logica lucrului cu mizele și comunitatea locală prin selecția și (mai mult decât atât) dezvoltarea unui dialog cu artiști din generații mai tinere și finalmente curatorierea acestei expoziții. Lucrările artiștilor Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea și Paul Stoie vor sălășlui timp de 2 luni în spațiul MAGMA din Sf. Gheorghe. Lucruri de văzut, de descoperit, de înțeles.

Vernisajul va consta într-un tur ghidat al expoziției oferit de curatorii Ciprian Mureșan și Serban Savu și avea loc online în data de 13 noiembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Expoziția va fi realizată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România).

În momentul actual, din cauza situației cauzate de coronavirus, expoziția nu poate fi vizitată fizic. Până la noi reglementări, expoziția va putea fi văzută online pe contul de Instagram al Fabricii de Pensule.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.