Future Perfect – Viitor Anterior, la Fabrica de pensule
https://www.ziarulmetropolis.ro/future-perfect-viitor-anterior-la-fabrica-de-pensule/

Fabrica de Pensule alături de Spaţiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziţii dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului „Future Perfect / Viitor Anterior”, în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfăşura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Un articol de Liliana Matei|13 noiembrie 2020

Expozițiile rămân deschise în perioada 14.11.2020 – 17.01.2021, curatori fiind Ciprian Mureșan și Șerban Savu. Artiști: Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea, Paul Stoie

„Ne angajăm, alături de 8 artiști consacrați invitați, stârniți de fapt, să creăm cadrul unui dialog între generații într-un proiect nomad cu 4 stații de oprire, MAGMA Sf. Gheorghe fiind prima dintre acestea. Sectorul emergent al scenei este unul dintre cele mai afectate de orice situație de tip criză, e valabil asta și acum. Artiștii tineri sunt nevoiți de cele mai multe ori să-și deseneze singuri structurile pe care mai apoi să înceapă să își desfășoare activitatea, să-și caute/articuleze propriul discurs artistic. Scena locală (dacă o putem numi scenă) nu este oricum din cele mai deschise și/sau prietenoase cu orice e nou și deci riscant, așa că oportunități pentru tineri artiști sunt extrem de puține”, a declarat Mihai Iepure-Gorski, co-curator al programului de arte vizuale al Fabricii de Pensule.

Ciprian Mureșan și Șerban Savu, artiști ai unei generații consacrate, sunt participanți activi în acest acest proiect angajându-se într-un demers care îi repune în logica lucrului cu mizele și comunitatea locală prin selecția și (mai mult decât atât) dezvoltarea unui dialog cu artiști din generații mai tinere și finalmente curatorierea acestei expoziții. Lucrările artiștilor Mircea But, David Farcaș, Camilia Filipov, Lucia Ghegu, Adela Giurgiu, Lucian Popăilă, Ioana Sisea și Paul Stoie vor sălășlui timp de 2 luni în spațiul MAGMA din Sf. Gheorghe. Lucruri de văzut, de descoperit, de înțeles.

Vernisajul va consta într-un tur ghidat al expoziției oferit de curatorii Ciprian Mureșan și Serban Savu și avea loc online în data de 13 noiembrie, de la ora 19:00, pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

Expoziția va fi realizată la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (P-ța Libertății Nr. 2, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, România).

În momentul actual, din cauza situației cauzate de coronavirus, expoziția nu poate fi vizitată fizic. Până la noi reglementări, expoziția va putea fi văzută online pe contul de Instagram al Fabricii de Pensule.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

26
/08
/19

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, pe 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00. Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

26
/08
/19

"Du-te! Îmbrăţişează Columna infinirii cu palmele mâinilor deschise. Apoi, înălţându-ţi ochii, priveşte-o şi vei cunoaşte, astfel, într-adevăr, sinele cerului." - Constantin Brâncuși. Turnată în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, Coloana (cu o înălțime de 29, 35 metri) a fost inaugurată la 27 octombrie 1938.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.