G53 – Primul teatru construit împreună a câștigat „Acknowledgement Prize 2017” la Marsilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/g53-primul-teatru-construit-impreuna-a-castigat-acknowledgement-prize-2017-la-marsilia/

Proiectul Griviţa 53 – Primul teatru construit împreună a fost recompensat, la sfârşitul lunii septembrie, cu Acknowledgement Prize 2017, la Gala LafargeHolcim Awards, considerată drept cea mai importantă competiţie de arhitecturăşi design sustenabil din lume.

Un articol de Petre Ivan|3 Octombrie 2017

Anul acesta, au participat aproape 5.100 de proiecte din toată lumea, dintre care doar 7 au fost recompensate cu un trofeu, iar cel primit de Grivița 53 este primul premiu pe care România îl câștigă în istoria acestui concurs. Juriul competiției a fost format din 9 dintre cele mai importante personalități din industrie: arhitecți, constructori, experți în domeniu.

Decernarea premiilorLafargeHolcim Awards a avut loc pe 28 septembrie 2017, la MUCEM, la Marsilia,în prezentța unor arhitecți de renume mondial. Premiul câștigat de Grivița 53 constă atât într-o recompensă financiară de 20.000 dolari, dar în primul rând, în recunoașterea internaționalăa proiectului. LafargeHolcim Awards promovează și recompensează sustenabilitatea socială și de mediu în construcții din 2003.

Acest premiu demonstrează sustenabilitatea proiectului și încrederea pe care ne-o acordă profesioniști din liga întâi. Poate căacum vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a face rost de suma necesară construcției și pentru a duce la bun sfârșit această poveste. – Chris Simion – Mercurian, inițiatoarea proiectului Grivița 53.

G53 – Primul teatru construit împreună este inițiativa regizoarei Chris Simion- Mercurian, care a vândut casa bunicii ei anul trecut și cu banii primiți a cumpărat terenul din Calea Griviței 53, locul unde va construi teatrul. Primul om care a încurajat-o a fost soțul și partenerul ei, Tiberiu Mercurian, care a transpus visul lui Chris în cifre și a realizat cănu este o utopie. Lor li s-a alăturat arhitectul Codrin Trițescu, care a confirmat că povestea pare o nebunie, dar este posibilă. Mai mult decât atât,arhitectul a realizat planul de arhitectură pro bono și a creat în Calea Griviței 53 mai mult decât un teatru, a propus un hub cultural în care să se îmbine arhitectura cartierului cu o linie nouă, modernă, fidelă poveștii.

În acest demers s-au alăturat personalități care girează cu performanța lor, unicitatea și performanța proiectului construcției primului teatru privat după 71 de ani. În 1946,  inginerul constructor Liviu Ciulei a dus la bun sfârșit un proiect similar, pe care l-a dedicat fiului său, regizorul Liviu Ciulei.

Pentru ca totul să fie transparent,Chris Simion – Mercurian a înființat Asociația Culturală „Grivița 53” prin care se desfășoară campania de strângere de fonduri și a donat acestei asociații terenul în valoare de 200.000 Euro,pe care urmează să se întâmple construcția. Mai mult decât atât,în statutul Asociației există un articol prin care destinația culturală a imobilului nu va putea fi schimbată niciodată.

Campania de strângere de fonduri pentru G53 a fost demarată în aprilie 2017. Până în prezent, s-au strâns (bani și servicii) aproximativ 100.000 Euro. G53 îți dă șansa de a fi parte din această poveste. Poți cumpăra cărămizi, ferestre, scaune, uși, pereți, iar numele tău va fi inscripționat și va rămâne martor al acestei povești peste generații. În aprilie 2018 echipa G53 își dorește să deschidă șantierul. Pentru ca acest fapt să se întample, trebuie să se strângă în jur de 400.000 Euro.

Foto: G53 – facebook

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

Page 1 of 76512345...102030...Last »