Gabriel Bebeșelea dirijează muzicienii români pentru susținerea Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-bebeselea-dirijeaza-muzicienii-romani-pentru-sustinerea-orchestrei-de-tineret-a-uniunii-europene-euyo/

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în faţa Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeşelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2016

 

În vârstă de doar 28 de ani, Gabriel Bebeșelea este deja recunoscut ca fiind „unul din cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii“ (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Admirat pentru entuziasm şi muzicalitate sa, reputaţia sa a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, fiind numit Dirijor Principal al Operei Naţionale Române Iaşi în 2011, Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în 2014, iar din stagiunea 2015-2016 îşi începe angajamentul cu Opera Naţională Română Cluj-Napoca. Începând cu septembrie 2016, va deveni şi Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania “ din Cluj-Napoca. Pe lângă aceste posturi, dirijeaza regulat orchestre precum: Filarmonica „George Enescu“, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio etc.

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) a anunţat că, aflată în al 40-lea an de existenţă, îşi va întrerupe activitatea începând cu dată de 1 septembrie 2016 din cauza lipsei de finanţare din partea UE. Timp de 38 ani, din anul 1976 şi până în 2013, EUYO a fost susţinută de către UE în calitate de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

Numeroşi artişti şi organizaţii culturale importante din intreaga lume şi-au exprimat public în ultimele zile susţinerea pentru EUYO şi continuarea finanţării de către UE a acesteia – printre aceştia numărându-se Sir Simon Rattle, Vasily Petrenko, Neville Marriner, Graffeneg Festival, Filarmonica din Berlin,  Royal Concertgebouw Orchestra, London Symphony Orchestra, Gustav Mahler Jugendorchester, Wiener Sympkoniker, Irish Association of Youth Orchestras etc.

EUYO este un proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii.

Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră, se organizează anual selecţii în fiecare ţară. Chiar şi membrii actuali ai orchestrei trebuie să se prezinte la audiții pentru a-şi păstra locul. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. În urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2015, doi muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret – Theodor Antoniu Andreescu (violă) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă).

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.