Gabriel Croitoru, Paganini şi vioara lui Enescu la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-croitoru-paganini-vioara-lui-enescu-si-gabriel-croitoru-la-sala-radio/

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2014

Una dintre cele mai importante provocări pe care le întâlneşte un mare violonist în cariera sa este interpretarea lucrărilor compozitorului italian Niccolò Paganini. O astfel de partitură va putea fi ascultată în această seară, ora 19.00, de la Sala Radio: Concertul nr. 1 în re major pentru vioară şi orchestră, în interpretarea violonistului Gabriel Croitoru.

Lucrarea va demonstra virtuozitatea violonistului Gabriel Croitoru, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio care a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

„Acest concert de Paganini, nr. 1,  împreună cu cel de Ceaikovski, au fost cele două concerte de bază în pregătirea mea ca violonist la vremea când participam la concursuri internaţionale.

Erau tot timpul două concerte de succes şi le cântam, când pe unul, când pe celălalt, în funcţie de programul ales pentru respectivul concurs. Drept pentru care, iată, eu unul rămân fidel bucuriei de a cânta acest concert de Paganini.

Cred că prima dată când l-am cântat în Bucureşti a fost chiar tot la Radio sub bagheta maestrului Andreescu pe când eram în clasa a XII-a, era în 1983, deci sunt 30 de ani, şi mă bucur că reedităm acest concert, pentru că, aşa cum spuneam, e unul dintre concertele mele preferate.” – a declarat Gabriel Croitoru despre evenimentul de la Sala Radio.

Cu peste o mie de apariţii scenice, Gabriel Croitoru a evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră „Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon ş.a.

Gabriel Croitoru

Gabriel Croitoru a fost aplaudat în recitaluri în: Franţa, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, Bulgaria şi S.U.A

Începând din 2011 a susţinut mai multe turnee naţionale de anvergură sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru şi Horia Mihail) şi “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail).

În pauza evenimentului din 31 ianuarie, îl veţi putea întâlni pe Gabriel Croitoru în foaierul Sălii Radio, unde Radio România și Editura Casa Radio invită publicul la o întâlnire cu violonistul român, dar şi cu celebrul pianist Valentin Gheorghiu, moment prilejuit de lansarea albumului ce poartă numele celor doi artiști: „Recital Valentin Gheorghiu – Gabriel Croitoru. Beethoven, Dvořak, Enescu”.

Albumul cuprinde înregistrări Radio România realizate în anul 2010: Sonata ”Kreutzer” de Ludwig van Beethoven, Sonatina în sol major de Antonin Dvořak, iar în final Sonata a III-a în caracter popular românesc de George Enescu.

Foto cu Gabriel Croitoru – Orchestrele si Corurile Radio

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.