Gabriel Kelemen – Cymatics, la Nasui collection & gallery
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-kelemen-cymatics-la-nasui-collection-gallery/

Expoziţia „Cymatics: când sunetul întâlneşte materia” pregătită de Nasui collection & gallery la Bucureşti se compune în patru faze, fiecare corespunzând cu diferite abordări în cercetare ale lui Gabriel Kelemen: desen, sculptură, digigraphie şi video.

Un articol de Liliana Matei|5 martie 2015

Cymatics: fenomene care apar atunci când tonul și sunetul întâlnesc substanța / materia

Unda staționară: fenomenul fizic rezultat în urma suprapunerii a două unde de aceeași frecvență pe aceeași direcție dar în sensuri opuse, sau în direcții diferite

Totul în natura noastră este legat de fluide și lichide.

Studiul geometriei lichidelor și a undelor staționare este în centrul preocupărilor artistului și cercetătorului Gabriel Kelemen.

gabriel kelemen LM0_0105

Kelemen folosește fotografia și filmul pentru a înregistra, la nivel macro, experimentele sale de laborator in lumea lichidelor. Pe lângă faptul că aceste metode artistice sunt folosite pentru documentarea proprie în cercetare și pentru a crea o legătură a publicului cu lumea Cymatics, rezultatele acestora sunt de fapt obiecte de „artă generativă”.

Expoziția prezintă mai multe digigraphii și o cameră video.

În același spațiu se pot regăsi o serie de desene unicat, care sunt cheie de decodificare a principiului „sferă-vortex universal”. Acest principiu indică faptul că, aplicând anumite intensități de vibrații unor lichide cu vâscozități variate, se creează în interiorul lichidului niște curenți circulari care se mișcă în mod controlat, similar curenților marini, atmosferici sau sistemelor sanguine și limfatice din corpul uman.

Fiecare desen reprezintă unul dintre aspectele cercetării, astfel conturând un „cerc complet”: enunț, demonstrație, Q.E.D. Desenele sunt organizate ca niște hărți, incluzând explicații și notații scrise.

Sculpturile lui Kelemen sunt de fapt acele momente de „freeze”, în diferite momente ale proceselor generative, din mișcarea lichidelor în interacțiunea cu vibrațiile. Evoluțiile neașteptate ale acestor mișcări, documentate matematic, descoperă forme de o frumusețe stranie, regăsite la diverse niveluri în natura și viața organică.

„Vizualizarea sunetelor este unul dintre visurile ancestrale ale omenirii. Cum să capturezi imaginea unui sunet efemer este încă una din preocupările lumii științifice internaționale. Aproapte totul în univers este într-o stare de vibrație.” Gabriel Kelemen

Gabriel-Kelemen-Cymatics-when-Sound-meets-Substance-25

INFO

28 februarie – 24 mai 2015
Nasui collection & gallery, București
Șos. București Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston building
Luni-vineri: 11.00 – 16.00; sâmbătă, duminică: cu programare
Tururi ghidate sii vizite particulare: cu programare

Imagini: courtesy Nasui collection & gallery

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.