Gala 5 licee – 5 teatre și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-5-licee-%e2%80%93-5-teatre-%c8%99i-a-desemnat-c%c3%a2%c8%99tig%c4%83torii/

Cea de-a şaptea ediţie a galei 5 licee-5 teatre s-a desfăşurat în acest an pe scena TNB. Marţi, 5 decembrie, cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală şi-au prezentat piesele pregătite pe parcursul proiectului început în luna octombrie. La finalul Galei, un juriu format din profesionişti din teatru a desemnat câştigătorii trofeelor 5 licee – 5 teatre.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2017

5 licee – 5 teatre este un proiect educaţional de tradiţie, ce susţine implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la piese de teatru, provocându-i în acelaşi timp la un concurs de spectacole.

ECDL ROMANIA, alături de UNITER, Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi teatrele partenere, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Evreiesc de Stat şi Teatrul Metropolis au organizat pentru tinerii artişti această ediţie 5 licee – 5 teatre.

Începând cu luna octombrie a acestui an, cinci teatre şi-au redeschis stagiunea pentru alţi 150 de elevi din cinci licee din capitală, între care şi membri ai trupelor de teatru din şcoli. Aceştia au vizionat gratuit piese din programul fiecăruia dintre teatrele partenere în proiectul 5 licee – 5 teatre: Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Mic.

Noile şcoli participante la această ediţie 5 licee – 5 teatre au fost: Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu.

Şi de data aceasta, trupele de liceeni au fost coordonate de către teatre pentru a pune în scenă o piesă scurtă pe tema „Drepturile omului”. Demersul lor s-a finalizat marţi, 5 decembrie 2017, cu reprezentaţiile, jurizarea şi premierea celor cinci piese de teatru realizate de liceeni, în cadrul Galei 5 licee – 5 teatre.

Tinerii au avut ocazia să urce pe scena unui important teatru din România şi să joace în faţa unui juriu format din profesionişti, între care Aura Corbeanu – vicepreşedinte UNITER, Alexandra Velniciuc – actriţă Teatrul Ion Creangă, Victoria Dicu – actriţă TNB, Iolanda Covaci – actriţă Teatrul Evreiesc de Stat, Ruxandra Enescu – actriţă Teatrul Mic sau Cristian Moţiu – actor Teatrul Metropolis.

Juriul a deliberat, urmărind evaluarea următoarelor performanţe artistice: cel mai bun spectacol s-a acordat piesei „Procesul maimuţelor” după „Inherit the Wind” de Jerome Lawrence şi Robert E. Lee – trupa Liceului Naţional Tudor Vladimirescu.

Premiile pentru interpretare au fost acordate astfel: rol feminin principal ex aequo– Mădălina Mândruţiu de la Liceul Teoretic Ion Creangă şi Irina Oancea de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, rol masculin secundar – Luca Gheorghe de la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, rol masculin principal – Alexandru Enceanu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Diploma cel mai bun public s-a acordat spectatorilor invitați de către Colegiul Național Octav Onicescu.

La rândul său, publicul a votat cel mai popular spectacol, piesa „Vreau rouă pe picioare”, creaţie proprie a  trupei de teatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, care a primit şi premiul special al juriului pentru originalitate.

De la prima ediţie ce a început în anul 2011 la iniţiativa ECDL ROMANIA, peste 1000 de elevi din 30 de licee bucureştene diferite au participat la 5 licee – 5 teatre.

 

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.