Gala 5 licee – 5 teatre și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-5-licee-%e2%80%93-5-teatre-%c8%99i-a-desemnat-c%c3%a2%c8%99tig%c4%83torii/

Cea de-a şaptea ediţie a galei 5 licee-5 teatre s-a desfăşurat în acest an pe scena TNB. Marţi, 5 decembrie, cinci trupe de teatru din alte cinci licee din capitală şi-au prezentat piesele pregătite pe parcursul proiectului început în luna octombrie. La finalul Galei, un juriu format din profesionişti din teatru a desemnat câştigătorii trofeelor 5 licee – 5 teatre.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2017

5 licee – 5 teatre este un proiect educaţional de tradiţie, ce susţine implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la piese de teatru, provocându-i în acelaşi timp la un concurs de spectacole.

ECDL ROMANIA, alături de UNITER, Primăria Municipiului Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi teatrele partenere, Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Mic, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Evreiesc de Stat şi Teatrul Metropolis au organizat pentru tinerii artişti această ediţie 5 licee – 5 teatre.

Începând cu luna octombrie a acestui an, cinci teatre şi-au redeschis stagiunea pentru alţi 150 de elevi din cinci licee din capitală, între care şi membri ai trupelor de teatru din şcoli. Aceştia au vizionat gratuit piese din programul fiecăruia dintre teatrele partenere în proiectul 5 licee – 5 teatre: Teatrul Naţional I.L. Caragiale Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Ion Creangă, Teatrul Tineretului Metropolis şi Teatrul Mic.

Noile şcoli participante la această ediţie 5 licee – 5 teatre au fost: Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Naţional Octav Onicescu, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu.

Şi de data aceasta, trupele de liceeni au fost coordonate de către teatre pentru a pune în scenă o piesă scurtă pe tema „Drepturile omului”. Demersul lor s-a finalizat marţi, 5 decembrie 2017, cu reprezentaţiile, jurizarea şi premierea celor cinci piese de teatru realizate de liceeni, în cadrul Galei 5 licee – 5 teatre.

Tinerii au avut ocazia să urce pe scena unui important teatru din România şi să joace în faţa unui juriu format din profesionişti, între care Aura Corbeanu – vicepreşedinte UNITER, Alexandra Velniciuc – actriţă Teatrul Ion Creangă, Victoria Dicu – actriţă TNB, Iolanda Covaci – actriţă Teatrul Evreiesc de Stat, Ruxandra Enescu – actriţă Teatrul Mic sau Cristian Moţiu – actor Teatrul Metropolis.

Juriul a deliberat, urmărind evaluarea următoarelor performanţe artistice: cel mai bun spectacol s-a acordat piesei „Procesul maimuţelor” după „Inherit the Wind” de Jerome Lawrence şi Robert E. Lee – trupa Liceului Naţional Tudor Vladimirescu.

Premiile pentru interpretare au fost acordate astfel: rol feminin principal ex aequo– Mădălina Mândruţiu de la Liceul Teoretic Ion Creangă şi Irina Oancea de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, rol masculin secundar – Luca Gheorghe de la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc, rol masculin principal – Alexandru Enceanu de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Diploma cel mai bun public s-a acordat spectatorilor invitați de către Colegiul Național Octav Onicescu.

La rândul său, publicul a votat cel mai popular spectacol, piesa „Vreau rouă pe picioare”, creaţie proprie a  trupei de teatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu, care a primit şi premiul special al juriului pentru originalitate.

De la prima ediţie ce a început în anul 2011 la iniţiativa ECDL ROMANIA, peste 1000 de elevi din 30 de licee bucureştene diferite au participat la 5 licee – 5 teatre.

 

06
/02
/14

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști. Instituţia a organizat anul trecut 14 evenimente culturale la care a colaborat cu peste 3.200 de copii și 650 de artiști, la care au participat peste 80.000 de spectatori.

06
/02
/14

Se tot joacă la Metropolis spectacolul „Tom si Jerry”, de Rick Cleveland, în regia lui Florin Piersic Jr., cu Florin Piersic Jr., Paul Ipate și Laurențiu Bănescu. În oraș se spune că e un spectacol care și-a atins limita de public. E fals, e nefondat: încă umple sala.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

06
/02
/14

Luni, 10 februarie, Transilvania Film vă invită la proiecţia filmului ”Nunta Muta” în regia lui Horaţiu Mălăele, o poveste la limita dintre fantezie si comedie, care surprinde însă tragediile provocate de dictatură.

05
/02
/14

CRONICĂ DE FILM Dacă ideea provocatoare din „Her” („Ea”) ar fi ajuns pe mâinile lui David Cronenberg, am fi avut probabil un film greut de uitat. Aşa, Spike Jonze nu oferă decât un film convenţional, în pofida semnalelor stridente că încearcă să fie altfel.

05
/02
/14

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 - 16 februarie 2014.

05
/02
/14

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediţie a festivalului Man.In.Fest, care va avea loc între 23 şi 25 mai la Cluj-Napoca. Ea va fi dedicată în totalitate performance-urilor stradale, inclusiv statuilor vivante.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Studio Amena prezintă sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 19:00, prima reprezentație a spectacolului Black & White de Keith Waterhouse și Willis Hall, o producţie de succes a Teatrului Bulandra din 1995. Spectacolul se va juca într-o nouă versiune, în onoarea actorului, regizorului și traducătorului comediei, Florian Pittiș, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani, pe 4 octombrie.

05
/02
/14

Pe 15 februarie, la ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în memoria marelui comedian Grigore Vasiliu Birlic, trupa de teatru Birlic de la Fălticeni va prezenta piesa Karagiale Reloaded.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.