Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-academia-romana-150-de-ani-in-serviciul-natiunii-romane/

Luni, 4 aprilie 2016, Academia Română împlineşte 150 de ani de activitate. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia definită drept cel mai înalt for românesc de cultură şi ştiinţă, primeşte, în 1879, titulatura Academia Română.

Un articol de Liliana Matei|31 martie 2016

„Am hotărât ca sărbătorirea unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Academiei Române să se desfăşoare sub sloganul Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române. Este o realitate care s-a impus de la sine, căci Academia Română s-a născut odată cu statul român, tocmai din nevoia acestui stat de a fi reprezentat şi susţinut de instituţii puternice, care să-i definească şi construiască identitatea“, apreciază academicianul Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Cu ocazia aniversării unui secol şi jumătate de existenţă, în zilele de luni, 4 aprilie, şi marţi, 5 aprilie, la Academia Română, Ateneul Român și Castelul Peleș vor fi organizate evenimente publice omagiale.

“Spațiul spiritualității românești, Academia Romănă a rămas de-a lungul celor 150 de ani sediul excelenței știintifice și culturale românești. Sigur, a plătit și ea un preț conjuncturilor istorice care au pervertit valorile şi au permis asasinarea elitelor. Filarmonica “George Enescu » este onorată să fie implicată în proiectul aniversar și își manifestă dorința continuării colaborării cu prestigioasa instituție academică“, declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Luni, 4 aprilie, de la ora 17.30, la Ateneul Român, va avea loc Gala „Academia Română –150 de ani în serviciul Națiunii Române“, un concert extraordinar susținut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“. dirijată de maestrul Valentin Doni.

În program :

George Enescu – Rapsodia în Re major op. 11, nr. 2

Piotr I. Ceaikovski – Uvertura fantezie “Romeo și Julieta“

Alfred Alessandrescu – Amurg de toamnă, schiţă simfonică

Antonin Dvorak – Dans slav op. 46  nr. 8

Iosif  Ivanovici – Valurile Dunării

Johannes Brahms – Uvertura Academica

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.