Gala Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-concursului-national-de-dramaturgie-valentin-nicolau-la-teatrul-metropolis/

Luni, 28 septembrie, la ora 19.00, va avea loc prima ediţie a Galei Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfăşurat de revista Yorick.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 Septembrie 2015

Evenimentul este organizat de Fundația EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, în parteneriat cu Editura Nemira, și va avea loc la sala nouă a Teatrului Metropolis din București (strada Mihai Eminescu, nr.89, sector 2).

În cadrul manifestării, care urmărește promovarea dramaturgiei contemporane din România, se vor da publicității rezultatele Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau”. De asemenea, ea va cuprinde un spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, după piesa care va câștiga Marele Premiu. Aceasta va fi editată într-un volum publicat de Editura Nemira, partener al evenimentului.

Prezentatorul evenimentului va fi actorul Adrian Nicolae. Participanții îl vor putea asculta pe cunoscutul muzician de jazz Mircea Tiberian, invitat special.

Juriul ediției din 2015 a Concursului Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivașcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din București, George Costin – actor, Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef al revistei Yorick și Dana Ionescu, redactor-șef al Editurii Nemira.

juriul

Pe 15 septembrie se vor anunța 10 piese finaliste care vor intra în deliberările finale pentru acordarea a trei premii:

1. Marele Premiu „Valentin Nicolau”, în memoria dramaturgului Valentin Nicolau, în valoare de 1.000 de lei.
2. Premiul Yorick, în valoare de 700 de lei.
3. Mențiunea Yorick, în valoare de 300 de lei.

În urma deliberărilor, juriul a ales zece texte finaliste. Acestea sunt următoarele:

1. „Ai mei joacă cărți“
2. „Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureș“
3. „Cadranul ++“
4. „Criză generală“
5. „O călătorie cu Urmuz“
6. „Paliativ“
7. „Penthesileia tresare“
8. „Perpetuum mobile“
9. „Revoluție la castel“
10. „Sindromul Quijote“.

Autorii textelor finaliste sunt rugați să trimită un mail la adresa monica.andronescu@nemira.ro în care să precizeze motto-ul care a însoțit textul, pentru identificare.

Concursul Național de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiție inițiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini și a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă și a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Ediția de anul acesta s-a desfășurat în perioada 1 iulie – 31 august. S-au înscris în concurs 89 de piese care nu au fost publicate în volum sau reprezentate pe vreo scenă din România. Textele participante au fost expediate nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, care va servi drept element de identificare a autorului, tema și dimensiunile textului fiind la alegere.

Parteneri: Editura Nemira, Adevărul, Ziarul Metropolis, Dilema Veche, Radio România Cultural.

12
/10
/19

Editura Litera anunță evenimentele literare și aparițiile editoriale ale toamnei 2019. Printre acestea, una dintre cele mai dezbătute cărți de acum: „Trei femei” de Lisa Taddeo.

10
/10
/19

Pe 9 octombrie 1967, Ernesto Guevara, supranumit „El Che”, a fost asasinat în Bolivia. Argentinianul a fost unul dintre liderii revoluției comuniste cubaneze. O jumătate de secol mai târziu, mitul Guevara încă rezistă. Cum și de ce?

10
/10
/19

Eveniment Alexandru Darie (1959 – 2019), având ca punct de plecare ultimele două apariţii editoriale ale Editurei Nemira dedicate acestuia: „Alexandru Darie – spectacole de poveste” de Doina Papp și albumul de fotografie „Coriolanus – un spectacol de Alexandru Darie” semnat de Mihaela Marin. Lumea teatrului se află încă în doliu după dispariția dintre noi a regizorului Alexandru Darie. Acest eveniment propus de Festivalul Național de Teatru a fost gândit încă din timpul vieții sale. În 25 octombrie se împlinește un an de la premiera spectacolului „Coriolanus” de William Shakespeare, producție a Teatrului Bulandra, găzduită de FNT 2018.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

Page 1 of 83112345...102030...Last »