GALA HOP 2013 Asaltul creativ al unei supergeneraţii de actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-hop-2013-asaltul-creativ-al-unei-supergeneratii-de-actori/

GALA HOP 2013 Pantofii albaştri ai lui Radu Afrim au făcut călătoria de la Bucureşti la Costineşti, pentru a deschide drumul tinerilor absolvenţi de actorie spre succes. Sau spre prăpastie, aşa cum zic chiar unii dintre ei.

Un articol de Dan Boicea|5 septembrie 2013

GALA HOP 2013 Pantofii albaştri ai lui Radu Afrim au făcut călătoria de la Bucureşti la Costineşti, pentru a le deschide tinerilor absolvenţi de actorie drumul spre succes. Sau spre prăpastie, aşa cum zic chiar unii dintre ei.

La Bucureşti au dat totul la preselecţii, în doar 15 minute. La Costineşti au dat totul şi ceva în plus.

Ieri a început Gala Tânărului Actor Hop 2013, de data asta nu pe o scenă de teatru, ci pe ringul de dans al unui club din hotelul Vox Maris. Un minus la capitolul lumini şi acustică, un câştig la capitolul „glamour”, sau strălucire, cum s-ar zice pe româneşte.

Pentru că tema de anul ăsta este „Sunt actor, sunt spectaculos!”, absolvenţii au jucat „all in”, ca la poker: au dansat, au cântat, au spus cuvinte tari, au înjurat publicul, au plâns, s-au dezbrăcat şi i-au chemat în ajutor chiar pe Elvis, Marilyn Monroe, Bob Dylan sau pe Catherine Zeta Jones. Totul a fost posibil ieri, în prima zi a Galei Hop.

„Nu mai e cazul să ne mai lamentăm şi să spunem că nu se nasc mari actori. Se nasc mari actori, doar poate că nu sunt la fel de vizibili”, a spus Radu Afrim, înainte să înceapă showul.

Citiţi şi: GALA HOP 2013 Radu Afrim: „Singura sursă de spectacol e actorul!”

Cinci concurenţi la proba individuală i-au dat imediat dreptate, prin ceea ce au făcut pe scenă, în faţa juriului format din Oana Pellea (actriţă, preşedinte), Radu Macrinici, dramaturg, Marius Manole, Ion Rizea, actori şi Ada Milea, actriţă şi cantautor.

„Mă bucur pentru acest juriu, mă bucur pentru Oana Pellea că a vrut să vină şi să fie în juriu, ea care iubeşte foarte mult actorii, ea care are sute de mii de like-uri în ţara asta”, a glumit Afrim.

Deci, să înceapă showul, la Gala Hop 2013!

Alexandra Caras are 24 de ani, e din Iaşi, şi povesteşte cum e cu sexul. E tare. E, probabil, cea mai mişto chestie care s-a inventat în lumea asta şi de ce să nu ştii mai multe despre un lucru atât de excitant, chiar dacă ai 17 ani şi tocmai ţi-ai pierdut virginitatea?

De ce să nu ştii să droghezi nişte femei cu care să faci apoi sex sau să stai să fii biciuit în poziţia sclavului? Alexandra fumează două ţigări şi descrie plastic victime, tehnici, derapaje emoţionale şi terapia pentru migrene, prin masturbare.

GALA HOP 2013

Alexandra Caras a.k.a Marlene Dietrich, la Gala Hop 2013

Un adevărat curaj pentru o actriţă să prezinte în faţa publicului un text atât de dur, „Salome”, după o idee de Charles M. Lee. E remarcabil modul în care Alexandra domină scena şi textul. Afrim însuşi simte nevoia să-i ia apărarea şi spune că monologul nu are mai multă perversitate ca o tragedie antică…

George Dometi, 24 de ani, din Rovinari, mizează pe comedie. Intră în scenă îmbrăcat în colanţi de fitness şi prezintă textul „Audiţia”, de Florina Rus. Vorbeşte despre un prost, Victor Prost, un tip pe care l-au dat părinţii afară din casă pentru că era homosexual şi care a ajuns cocotă masculină în Italia.

GALA HOP 2013

Marius Manole şi Oana Pellea, în juriu la Gala Hop 2013

Când pronunţă „cocotă masculină”, George îl face să izbucnească în râs pe Marius Manole. „O ştiţi pe aia cu raţa?”, întreabă George. „R-aţi ai dracu’!”, încheie apoteotic Victor Prost.

Ioana Cheregi are 22 de ani şi e din Oradea. Intră pe scenă şi se scuză încurcată, spunând că un computer are o problemă tehnică şi din păcate trebuie să mai amâne un pic momentul pe care l-a pregătit. Aşa că îi propune publicului să improvizeze, ca să mai treacă timpul.

Cântă repede ceva, apoi sare la un monolog din „Fata cu mătase artificială”, de Irmgard Keun. Timpul trece şi publicul e mulţumit că nu trebuie să se plictisească. Dar iată că problema tehnică s-a rezolvat, începe muzica, iar Ioana dansează, ducându-şi la bun sfârşit strategia prin care a distras atenţia spectatorilor şi prin care i-a ţinut atenţi.

Dumitru Georgescu, 25 de ani, din Rădăuţi, prezintă un text pe care l-a scris chiar el, un text în care e vorba despre un tată, un „super erou” care, după ce vine de la serviciu, îşi suflecă mânecile, bea o poţiune magică şi bam bam bam, îi învineţeşte ochii mamei băieţelului care a crescut ca să scrie toate astea.

Ultima de la individual este Alexandra Apetrei (foto în deschiderea articolului), 24 de ani, din Bacău, absolventă de Arta Actorului la clasa lui Adrian Titieni, la UNATC, în 2010. Şi ea a ales „Fata de mătase artificială”, dar ea face o trecere spectaculoasă de la sensibila Doris la maleficul personaj Cruella De Vil, pe care îl personifică la proba obligatorie.

Vedetele de la proba obligatorie

Inovaţia de anul acesta a lui Radu Afrim, directorul Galei Hop 2013, este proba obligatorie de 3 minute, în cadrul căreia fiecare concurent trebuie să personifice un idol din teatru, muzică, film sau desene animate.

Actorii arată o mare aderenţă la profilul personajelor. Sub scutul vedetei, orice trac dispare, tinerii construiesc credibil din aroganţă, pe scurt, sunt incredibil de buni.

Sensibilul Dumitru Georgescu e acum Elvis. Îmbrăcat în celebrul combinezon alb al starului, Dumitru cântă magnific, are tupeu,  se joacă cu publicul şi le spune tipelor din sală că le iubeşte.

Gala Hop 2013

Ioana Cheregi o joacă pe Catherine Zeta Jones în „Chicago”, cântă ca şi cum ar fi de acolo şi îşi termină numărul într-un şpagat care ar face-o invidioasă şi pe Andreea Răducan.

Nu te mai saturi să-i priveşti, e show total şi e o idee care ar trebui să rămână bătută în cuie în agenda galei, la ediţiile viitoare.

Rareş Andrici (foto jos) îl aduce pe Bob Dylan pe scenă şi l-ai asculta încă vreo două ore, Alexandra Caras o nimereşte la fix pe Marlene Dietrich şi cântă şi ea live. E arogantă cu presa, îi roagă pe fotografi să plece acasă, pentru că se simte deranjată.

Gala Hop 2013

Andrei Sabău îl imită pe Salvador Dali într-un interviu televizat, Patrick Negrean spune monologul lui Kevin Spacey din „Suspecţi de serviciu”, Georgiana Vişan dansează ca Michael Jackson, George Dometi este Tim Roth, iar Cristian But este Roberto Benigni în „La vita e bella”. Italianul sexy, care rămâne la un moment dat în lenjerie intimă, se uită la Oana Pellea şi îi spune „Ciao, principessa, ci vediamo a Venezia, ha?”.

Marilyn Monroe (Diana Roman, foto jos) se duce întins către Radu Afrim şi îi spune: „Thank you, sweetie, for inviting me!” (n.r. „Îţi mulţumesc, dragule, că m-ai invitat!”). „Mi-ai spus să fiu scurtă. Mărturisesc că nu-mi plac lucrurile scurte”, continuă ea.

Gala Hop 2013

Show total, cum spuneam.

Seara e plină şi se încheie nu cu unul, nu cu două, ci cu trei spectacole, două în concursul la secţiunea grup, „Omul pernă” şi „Pisica verde” şi unul în afara concursului, „Variaţiuni la invenţiuni OP. 2”, cu Petre Ancuţa şi Emilian Mârnea.

Ce ar mai fi de spus? Nimic. Doar că urmează o nouă zi la Gala Hop 2013.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto: Adi Bulboacă

INFO

Uniunea Teatrală din România (UNITER) organizează Gala Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie. Ziarul Metropolis a acordat premiul pentru secţiunea grup la Gala Hop spectacolului „Pisica verde“, care va fi preluat în repertoriul Teatrului Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

17
/06
/13

REPORTAJ „Când păşeşte pe scenă, o prim-balerină trebuie să-ţi oprească respirația“ spune Andra Ionete, prim-balerină la Opera Naţională Bucureşti. Pentru plutirea din timpul dansului, ea plăteşte cu rutina repetiţiilor, de câteva ori pe zi.

08
/06
/13

Cum ar fi să intri în atelierul unui sculptor sau al unui designer de bijuterii și să auzi povești despre obiecte, chiar din gura oamenilor care le-au făcut? E o experiență pe care ți-o propun excursiile organizate de Art in Bucharest.

Page 2 of 212