GALA HOP 2013 Radu Afrim: „Singura sursă de spectacol e actorul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-hop-2013-radu-afrim-singura-sursa-de-spectacol-e-actorul/

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

Un articol de Dan Boicea|4 septembrie 2013

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

„Într-o vreme în care ni se cere să facem teatru minimalist (unica traducere în româneşte e: „teatru fără bani”) e clar că singura sursă de „spectacol” e actorul”, spune Radu Afrim.

„Excludem din start varianta în care actorul de 20 şi ceva de ani stă pe scaun şi spune cuminte un text (cu mâinile pe genunchi sau la spate, în funcţie de sclipitoarea concepţie regizorală) şi-i cerem pentru câteva minute să fie mai tare decât textul, mai emoţionant decât cuvântul însuşi, mai vizibil decât cel mai extravagant regizor, mai încărcat decât istoria teatrului, mai spectaculos decât Berlinul şi New York-ul la un loc, mai plin de sine şi de fani decât vedeta de cinema sau rock-starul pe care îl ia cu el pe scena de la Vox Maris”, completează Radu Afrim.

Premiul Ziarului Metropolis pentru secţiunea Grup

Tema galei este „Sunt actor, sunt spectaculos!”, iar la proba obligatorie fiecare concurent îşi va alege un idol din film, teatru, muzică, desene animate, pe care îl va personifica. Situaţia trebuie să fie verbală sau non-verbală.

Astfel, pe scenă „vor urca” Johnny Depp, Patricia Kaas, Charlie Chaplin, Donald Duck, Kevin Spacey sau Elvis, printre alţii.

Citiţi şi: Radu Afrim: „Brâncuşi n-ar fi existat dacă n-ar fi plecat din România“

Premiile pe care le va acorda juriul vor fi atât pentru secţiunea Individual, cât şi pentru secţiunea Grup. Ziarul Metropolis va acorda un premiu special, destinat secţiunii Grup, iar spectacolul premiat va fi găzduit în stagiunea 2013-2014 pe una dintre scenele Teatrului Metropolis din Bucureşti, instituţie care editează Ziarul Metropolis.

GALA HOP 2013

Afişul de la GALA HOP 2013

Astăzi vor intra în concurs la secţiunea Individual tinerii Ioana Cheregi, Dumitru Georgescu, Alexandra Caras, George Dometi şi Alexandra Apetrei, iar la secţiunea Grup spectacolele „Omul pernă” (regia Cătălin Bocîrnea), cu Cristian But, Raul-Cristian Ciocan, Flavia Giurgiu, Patrick Negrean şi Andrei Sabău şi „Pisica verde” (regia Cristi Juncu), spectacol care îi are în distribuţie pe Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman şi Georgiana Vişan.

Ce înseamnă Gala Hop 2013 pentru actori

Actorii înscrişi în concurs au fost rugaţi de organizatori să îi dea viaţă lui HOP. „Ce ar fi el?”. Iată ce au răspuns câţiva dintre ei:

Alexandra Apetrei, născută în 1989, Bacău: „HOP este cel cu care pe 4 septembrie voi avea un blind date. Nu ştiu la ce să mă aştept, dar sper să ne înţelegem.”

Cristian But, născut în 1978, Satu Mare: „HOP ar fi un posibil start al carierei tale, dar în acelaşi timp şi sfârşitul ei. Ai 365 de zile să te vinzi pe tine însuţi ca actor, iar HOP-ul e cel mai important start, e prima zi”.

Andrei Sabău, născut în 1991, Arad: „HOP e ca o prăpastie cu o trambulină la fund”.

Zsuzsanna Vass, născută în 1991, Odorheiu-Secuiesc: „HOP ar fi o femeie. O şefă care dă mult, dar şi cere. Are grijă de puişorii ei. Probabil ca Mama din Chicago”.

Ionuţ Toader, născut în 1991, Piteşti: „HOP este un vas ce a trecut pe lângă mine în largul oceanului şi mi-a aruncat un colac de salvare pe care scria mare ŞANSĂ”.

Uniunea Teatrală din România organizează această ediţie a Galei Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie, la Vox Maris No.1 Club Grand Resort.

INFO

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a organizat Gala Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie. Ziarul Metropolis a acordat premiul pentru secţiunea grup la Gala Hop 2013 spectacolului „Pisica verde“, care va fi preluat în repertoriul Teatrului Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto cu Radu Afrim: Adi Bulboacă

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.