Gala International Classical Music Awards (ICMA), la Radio România Muzical. Compozitorul anului: românul Sebastian Androne
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-international-classical-music-awards-icma-la-radio-romania-muzical-compozitorul-anului-romanul-sebastian-androne/

Joi, 21 aprilie, Radio România Muzical transmite în direct, începând cu ora 21.00, Gala International Classical Music Awards (ICMA), ce are loc la Filarmonica din Luxembourg.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2022

Este a 11-a ediție a acestei gale prestigioase, ce continuă tradiția premiilor MIDEM de la Cannes; un juriu alcătuit din jurnaliști de la cele mai importante reviste/site-uri/radiouri de muzică clasică din Europa premiază pe criterii strict profesionale producții audio și video apărute în intervalul noiembrie 2020-octombrie 2021, dar acordă și premii speciale, printre ele, Compozitorul anului, care în 2022 este românul Sebastian Androne-Nakanishi.

Sebastian Androne-Nakanishi

Orchestra Filarmonicii din Luxembourg, dirijată de Ivan Boumans va interpreta în cadrul galei lucrarea “Lan Huahua − The Dark Blue Flower” de Sebastian Androne, prezentată în premieră europeană, în prezența compozitorului. În premieră românească, această lucrare poate fi ascultată pe scena Sălii Radio din București vineri, 6 mai, în cadrul stagiunii Orchestrei Naționale Radio, dirijor Nicolae Moldoveanu – un concert inclus în cadrul stagiunii EBU 2021-2022.

Premiile speciale ICMA se acordă în urma propunerilor membrilor juriului și votului tuturor membrilor juriului. Pentru premiul “Compozitorul anului”, Sebastian Androne a fost propus de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, membră a juriului ICMA începând din decembrie 2020.

Este prima dată în istoria premiilor ICMA când un român câștigă un premiu special – un adevărat eveniment pentru cultura românească, onorat de prezența la decernarea premiilor a Excelenței sale, dna ambasadoare a României în Marele Ducat de Luxembourg, Livia Rusu.

În motivarea acordării premiului “Compozitorul anului” lui Sebastian Androne, juriul ICMA a declarat: “Compozitorul român Sebastian Androne este un adevărat talent, dovedind creativitate și versatilitate atât în lucrări de muzică contemporană, cât și coloanele sonore compuse pentru cinema și teatru. Născut în 1989, a studiat în România, Franța, Marea Britanie și Elveția. Este laureatul a câteva dintre cele mai importante concursuri internaționale pentru compozitori, precum International Film Music Competition din Zurich (2018). Muzica înseamnă comunicarea cu publicul: acesta este credo-ul său artistic, exprimat în cele aproape 100 de lucrări scrise până în prezent.”

Sebastian Androne (32 ani) este unul dintre cei mai cunoscuți și talentați compozitori români ai tinerei generații. Lucrările sale au fost interpretate în Europa, Asia și Australia, de muzicieni și ansambluri foarte cunoscuți, precum BBC Singers sau Orchestra Tonhalle din Zurich. Este laureatul a peste 20 de concursuri de compoziție, printre care Golden Eye Award 2018, Tenso Young Composers Awards 2015 și Concursul George Enescu 2014. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, dar și la Birmingham și Paris, iar în prezent se perfecționează la Zurich.

În cadrul Galei premiilor ICMA din 21 aprilie, vor evolua și alți laureați ai ediției 2022, printre care dirijorul Adam Fischer – Life achievement award, Orchestra Operei Regale din Versailles – Label of the year award, clarinetistul Martin Fröst – Artist of the year, violonistul Frank Peter Zimmerman – Concerto award.

Concertul din 21 aprilie este comentat în direct din studioul Radio România Muzical de Irina Cristina Vasilescu; în pauză este programată o intervenție în direct a compozitorului premiat, Sebastian Androne.

“Alături de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, echipa ICR Bruxelles se bucură să promoveze pe canalele sale de comunicare această performanță a compozitorului român Sebastian Androne. Dincolo de relevanța în plan artistic, credem că este un moment relevant în planul diplomației culturale din spațiul Benelux. Muzica, dansul, artele spectacolului au avut întotdeauna o putere remarcabilă de a pătrunde în inimile și mințile oamenilor din întreaga, lume datorită universalității lor. Este întotdeauna remarcabilă capacitatea acestora de a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere, de la un spațiu la altul. În numele echipei ICR Bruxelles, transmit călduroase felicitări laureatului acestei prestigioase gale ICMA, în cadrul secțiunii Compozitorul anului 2022.”, a transmis conf. univ. dr. Liliana Țuroiu, director ICR Bruxelles.

International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musical Life (Rusia), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Orpheus Radio (Rusia), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.