Gala și Aleea Celebrităților au dăruit, la FITS 2017, iubire pentru artele spectacolului
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-si-aleea-celebritatilor-au-daruit-la-fits-2017-iubire-pentru-artele-spectacolului/

Ziua de sâmbătă, 18 iunie, a fost una foarte specială pentru ediţia a XXIV-a a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Aleea Celebrităţilor din Parcul Cetăţii s-a îmbogăţit cu şase personalităţi marcante din cultura mondială.

Un articol de Liliana Matei|18 iunie 2017

Vasile Șirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureș și Robert Wilson au fost artiștii ale căror nume au completat colecția de stele de pe aleea dintre zidurile-simbol ale Cetății Sibiului.

Ceremonia de pe Alee a continuat cu Gala Celebrităților în cadrul căreia s-au decernat patru premii speciale. Premiul „Virgil Flonda” a fost acordat actorului Miklós Bács pentru contribuția excepțională în dezvoltarea artei interpretării, Premiul „Iulian Vișa” a ajuns în acest an la Eugen Jebeleanu pentru vocea unică de artist al tinerei generații, Premiul pentru un parteneriat de excepție a fost acordat domnului Virgil Șoncutean, director general Allianz Țiriac, iar domnul Stelian Iacob, General Manager al Therme București a fost distins cu Premiul pentru un parteneriat de excepție.

În cadrul Galei Celebrităților FITS 2017, care a avut loc la Sala Thalia, publicul a avut ocazia să întâlnească o parte dintre invitații speciali ai festivalului și să se bucure de revederea cu María Pagés, Group TAGO, Helga Davis și Fado Violado și să simtă iubirea cu care aceștia dăruiesc actul artistic.

Batsheva Dance Company – The Young Ensemble, compania israeliană de dans contemporan condusă de Ohad Naharin, a încântat publicul de la BRD Scena9. Coregrafia gândită de „Mr. Gaga” este un manifest social și politic, un strigăt de ajutor pentru normalitatea pe care omenirea ar trebui să și-o dorească. Fiind unul dintre cele mai așteptate spectacole ale acestei ediții, la care biletele s-au epuizat cu câteva săptămâni în urmă, reprezentația a fost apreciată de public și aplaudată minute în șir.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o nouă reprezentație „Faust”, jucată cu casa închisă, spectacolul de patrimoniu ajungând, astfel, la zece ani de reprezentații dăruite publicului, fiecare dintre ele cu sala umplută până la refuz.

Duminică, în ultima zi a FITS 2017, alte reprezentații se joacă cu casa închisă, iar Kadebostany, trupa elvețiană cu propria identitate stilistică vizuală, susține un concert live în Piața Mare din Sibiu, imediat după spectacolul itinerant „Fantastica lume a insectelor gigant”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se încheie, ca de obicei, cu un foc de artificii spectaculos, în parcarea Teatrului Național „Radu Stanca”. Apoi, Ziarul Orizontal, scris cu iubire de Dan Perjovschi, este loc de întâlnire pentru toți cei care doresc să audă concluziile celei de-a XXIV-a ediții a FITS, împărtășite de Președintele festivalului, Constantin Chiriac.

Accesul publicului la evenimentele de stradă programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este gratuit.

23
/11
/22

20 de însemnări din jurnalele ținute de Charles Bukowski în ultimii ani de viață, pe când era deja septuagenar și o legendă a undergroundului literar american, așa cum apar în volumul „Căpitanul e dus cu pluta și marinarii au fugit cu vasul” (Editura Polirom, 2022, traducere de Cristian Neagoe).

22
/11
/22

Ediția a XII-a, 2022 – BRIDGES a Galei „Premiilor Drepturilor Copilului J. Korczak” s-a desfășurat pe 17 noiembrie la Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă Al României. Proiectul a fost organizat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Drepturile Copilului – FONPC și a fost prezentat de Zoli TOTH.

22
/11
/22

Proiectul „15 colecții private de artă românească”, produs de PostModernism Museum în anul 2022 propune o cercetare integrată: o documentare asupra colecționismului de artă autohton, o colecție de profiluri de colecționari de artă românească și o selecție de materiale video de investigare a unor colecții închegate de artă și artefacte românești.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

22
/11
/22

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema „Celălalt | trasee ale cunoașterii” care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”.

21
/11
/22

INTERVIU Teatrul independent Auăleu şi Muzeul Consumatorului Comunist din Timişoara, două dintre cele mai active şi îndrăgite instituţii culturale din oraş şi care funcţionează în aceeaşi clădire, riscă să rămână fără licenţă. Regizorul şi actorul Ovidiu Mihăiţă, co-fondatorul teatrului, cere ajutor şi explică situaţia.

21
/11
/22

„Să vorbesc cu tine” - o producție work in progress creart/Teatrelli - pe un text de Ana-Maria Bamberger, un spectacol de și cu Antoaneta Cojocaru și Daniel Pascariu, scenografie și proiecții video - Vladimir Turturică, este prezentat publicului în versiunea finală, propunând o abordare mai puțin obișnuită pe scena de teatru din București, cea de comics în mișcare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.