Gala Superscrieri 10 a decernat premiile pentru cel mai bun jurnalism din România anului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-superscrieri-10-a-decernat-premiile-pentru-cel-mai-bun-jurnalism-din-romania-anului-2020/

Gala Premiilor Superscrieri #10 a avut loc pe 19 aprilie şi a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Fundaţiei Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri, şi pe paginile de Facebook – Europa FM, Pagina de Media, G4 Media, Documentaria, Expirat.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2021

Decernarea a fost prezentată de jurnalistul Tudor Mușat. Filmarea, la care au participat o parte din juriu și dintre câștigători, s-a desfășurat respectând toate măsurile de siguranță, inclusiv cu testarea celor prezenți, susținută de Medlife.

Gala Superscrieri poate fi revăzută aici.

 „Chiar dacă acest an ne-a pus piedici suplimentare, distanțarea nu a fost doar o măsură de protecție antivirus, ci și un paravan suplimentar pentru cei care aveau ceva de ascuns. M-au lăsat fără aer de indignare dezvăluirile investigațiilor jurnalistice realizate de voi și apreciez nespus, vreau să vă transmit admirația și recunoștința mea, nu doar de jurnalist, ci și de cetățean, pentru că m-ați făcut să simt că vom răzbi în ciuda a ceea ce se întâmplă la vedere sau dimpotrivă, în jurul nostru. M-au bucurat și m-au tulburat în egală măsură toate scrierile care au intrat în acest concurs. Mulțumesc jurnaliștilor care și-au făcut meseria, vă mulțumesc vouă, redacțiilor care susțineți jurnalismul relevant și puternic, vă mulțumesc vouă, celor din public, consumatorilor de jurnalism de calitate. Voi sunteți cei care dați putere presei.” (Alice Iacobescu, membră a juriului Superscrieri, director de știri Europa FM)

Marii câștigători ai serii sunt Alex Nedea și David Muntean de la Recorder, care împreună au primit Superscrierea Anului, Superscrierea Cititorilor și premiul I la categoria video, iar Nedea a primit și premiul onorific Watchdog – câinele de pază al democrației.

Superscrierea Anului, premiu în valoare de 1500 de euro (susținut de BRD), a revenit seriei de reportaje „Apă de băut”, realizate de Alex Nedea și David Muntean pentru Recorder.

„Așa cum jurnalismul este despre comunitate, și succesul unui jurnalist este dat de comunitatea de jurnaliști cu care lucrează. La Recorder nu avem niciun „cel mai bun jurnalist”, dar împreună cred că suntem una dintre cele mai bune comunități de jurnaliști din România. Un grup de jurnaliști imperfecți, unde defectele unuia sunt oblojite perfect cu calitățile celorlalți.  În consecință, seria de investigații „Apă de băut” ar fi fost neterminată fără editorii Mihai Voinea și Cristian Delcea și fără imaginile lui David Muntean. Le mulțumesc.” (Alex Nedea, Recorder) 

Dacă anul trecut Superscrierea Anului a fost desemnată o investigație din domeniul medical, anul acesta, Premiul juriului, strâns din taxa de înscriere în concurs, în valoare de 400 de euro, a fost acordat investigației RISE ”Oameni și măști” (Ana Poenariu & Andrei Ciurcanu), care a urmărit afacerile cu echipamente medicale și achizițiile de stat derulate în timpul pandemiei.

 „Corupția sistemică și grupările de crimă organizată nu au obosit și nici nu suferă de pe urma virusului, ba dimpotrivă. Investigațiile jurnalistice sunt un fel de vaccinuri aplicate constant societății în care trăim, un mod de a lupta cu și pentru oameni. Faptul că suntem, alături de alte platforme media independente, printre câștigătorii premiilor Superscrieri ne onorează, ne face mai responsabili și ne determină să fim și mai buni în fața cititorilor.” (redacția RISE Project)

Premiul Superscrierea Cititorilor, în valoare de 1200 de euro, votat și susținut financiar de cititori, a mers către investigația <<Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”>>, realizată de Alex Nedea și David Muntean pentru Recorder.

Lista de câștigători finali a fost selectată de juriu din cele 39 de materiale (presă scrisă, podcast, video și foto) nominalizate, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție, preponderent independentă, dar și mainstream: Paul Radu – președinte juriu, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Marko Risovic, Marius Comper, Mona Dîrțu, Mihai Ghiduc, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu și Vlad Petreanu ca jurat special pentru premiul de vlogging.

*Ca în fiecare an, în cazul conflictelor de interese, membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea anumitor materiale înscrise.

„Seara Premiilor Superscrieri este ca o seară de vaccinare. Fiecare dintre materialele care au câștigat sunt doze puternice de vaccin contra corupției, contra nepăsării, incompetenței și a ignoranței. Anul acesta am văzut o încredere crescută, jurnaliștii s-au conectat mult mai bine la nevoile publicului, care deține acum în mod real o parte a procesului.”, a declarat Paul Radu, președintele juriului.

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă și este posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere FAN Courier și Kaufland, și cu susținerea sponsorilor de categorie: BRD – Groupe Société Générale, ENEL, Medlife, Think Digital, Bitdefender, AZARIA Food.

 

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS – premiile I, în valoare de 800 de euro fiecare, au fost susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel, Medlife, Think Digital.

PORTRET categorie susținută de FAN Courier

PREMIUL I: Ioana Burtea – ”Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.” – DoR #41 și dor.ro, ilustrații de Andreea Cristea

PREMIUL II: Andrada Lăutaru, ”Accidentul”– Scena9, numărul 3, ilustrații de Alina Marinescu

PREMIUL III: Laurențiu Ungureanu, ”Misterele bărbatului în geacă de piele” – Recorder

 

OPINIEcategorie susținută de Kaufland

PREMIUL I: Elena Stancu, „De ce a votat diaspora cu AUR” – Teleleu.ro și Libertatea, fotografii de Cosmin Bumbuț

PREMIUL II: Vlad Odobescu, ”Ce înseamnă un prieten bun?” – Decât o Revistă, ilustrații de George Roșu

PREMIUL III: Radu Umbreș, ”De ce „negru” este un concept rasial, dar Sebastian Colțescu nu este neapărat rasist” – Libertatea

 

REPORTAJ

PREMIUL I: Diana Oncioiu, ”Două mii de persoane s-au atins de mine  + Bilet de voie de la stat: din orfelinat direct în garsoniera traficantului” – Dela0.ro

PREMIUL II: Liliana Botnariuc, ”Troleibuzul 21” – Oameni și Kilometri

PREMIUL III: Delia Marinescu, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9, fotografii de Bogdan Dincă

 

FOTOJURNALISM categorie susținută de Enel

SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ

PREMIUL I: Andrei Pungovschi, ”Fourth Wall” – pungovschi.com

PREMIUL II: Mircea Reștea, ”Samuel, un portret” – Decât o Revistă

PREMIUL III: Bogdan Dincă, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9

FOTOGRAFIE DE NEWS: Octav Ganea, ”COVID-19 @ ROU”, Inquam Photos

MENȚIUNE SPECIALĂ PENTRU SUSTENABILITATE: Bogdan Dincă , ”Pentru alții” – DoR, Libertatea, Inclusiv, Documentaria

 

TV&VIDEO-JURNALISM – categorie susținută de Medlife

PREMIUL I: Alex Nedea, David Muntean, ”Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”, Recorder

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan, Sergiu Brega, Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Mihai Dragolea, Vlad Stoicescu, ”EuRoPandemic”, Dela0.ro

 

INVESTIGAȚIE – categorie susținută de Think Digital

PREMIUL I se împarte între două materiale:  Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan, ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”, Dela0.ro și Roxana Garaiman, ”Seria CLAN CITY”, RISE Project.

PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan Sergiu Brega, seria Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP

PREMIUL III: Victor Ilie, ”Regele pandemiei”, Recorder

 

Ca un demers de încurajare pentru noile generații de autori care spun povești relevante, s-au oferit două premii speciale de susținere:
Premiul special Acti-vloggerul anului,
creat împreună cu Bitdefender și jurizat tot alături de ei, dar și împreună cu Vlad Petreanu, în valoare de 300 euro, a fost oferit lui Achim Scarlat, canalul Dezaburit, pentru preocuparea constantă pentru educație civică.

Premiul special Generația 2020, în valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers către Gen, revistă, o publicație în care tinerii sunt focusul, iar mentorii și echipa sunt prezenți pentru a-i ajuta, ghida și încuraja.

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 9 premii onorifice acelor jurnaliști, redacții, inițiative sau activiști care au muncit neobosit în 2020 pentru sănătatea societății civile.

  • Watchdog- câinele de pază al democrației: Alex Nedea (Recorder) – Pentru perseverența de a investiga nereguli și de a expune adevărul.
  • Redacția anului: Dela0 pentru felul în care documentează și publică serii de presă despre hibele sistemice ale României, dintre care amintim felul în care statul tratează infracțiunile la viața sexuală.
  • Editorul anului: Andra Matzal (Scena9) pentru grijă, pricepere, răbdare și umanitatea cu care tratează atât subiectul, cât și autorul cu care lucrează.
  • Presă locală: https://atlatszo.ro/ – Proiect de jurnalism de investigații independent, din Cluj, transparent și responsabil. O publicație de limbă maghiară, recunoscută în premieră la Superscrieri.
  • Carte de non-ficțiune: „Barem identitar. Prejudecăți colective, realități personale”, editura Black Button Books, care strânge laolaltă un grup variat de sociologi, jurnaliști, artiști, activiști, psihoterapeuți, cercetători proveniți atât din mediul academic, cât și din organizații nonguvernamentale care depun eforturi pe teren pentru demolarea constructelor identitare discriminatorii la nivel personal, comunitar și instituțional.
  • Premieră în presa cotidiană: Andrei Cristian, Europa Liberă – autorul articolului care a făcut publice, în premieră, tarifele puse de televiziunile private partidelor în campania electorală. Și asta-i doar una din faptele sale de vitejie jurnalistică din 2020.
  • International Impact: Lavinia Pițu , „Exploatare cu sistem”, Deutsche Welle Un reportaj pe un subiect cu o deosebită relevanță pentru societatea românească, care a produs și ar trebui să producă schimbări în continuare. Despre o rețea greu de pătruns și de controlat – sistemul subcontractorilor în Germania.
  • Audio/Podcastul anului: Anca Simina , On the Record, Recorder – Un podcast explicativ, săptămânal. Lansat anul trecut, foarte bine produs, care pornește de la subiecte de interes, la ordinea zilei, explicate împreună cu oameni specializaţi în domeniul respectiv.
  • Revoluția Cititorului/Avertizor de integritate: Ovidiu Ianculescu și Gabi Musteață – Doi avertizori de integritate care au avut curaj să se expună în materialele Recorder referitoare la politizarea din instituțiile publice.

Lista completă cu toate cele 39 de materiale nominalizate la această ediție a premiilor poate fi accesată aici: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/nominalizarile-premiilor-superscrieri-10-voteaza-materialul-preferat/

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.