Gala Superscrieri a decernat premiile pentru cel mai bun jurnalism din România anului 2019, online
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-superscrieri-a-decernat-premiile-pentru-cel-mai-bun-jurnalism-din-romania-anului-2019-online/

Gala Premiilor Superscrieri #9 a decernat pe 23 martie premiile pentru cei mai buni jurnalişti ai anului 2019, într-un format difuzat online.

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2020

Publicul larg l-a putut urmări de acasă, pe pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri, și pe paginile de Facebook Inclusiv, Libertatea, PressOne, Documentaria și Scena9, pe jurnalistul Tudor Mușat, gazda Galei, anunțând cele 38 de premii ale acestei ediții. Câștigătorii au putut fi contactați prin telefon pentru a transmite mesaje video în cadrul Galei, care poate fi revăzută aici.

Celelalte activități din programul Festivalului Superscrieri au fost amânate pentru moment și vor fi reluate când situația o va permite.

„Acum, pentru noi toți este un moment dificil. Viețile ni se schimbă de la o zi la alta și nimic din ce am învățat sau trăit până acum nu ne-a pregătit pentru așa ceva. Fiecare are de dus o luptă proprie: cu propria înțelegere, cu propria răbdare, cu propriile limite. În toată această stare de angoasă și îngrijorare generală, câteva categorii profesionale se îngrijesc să ne fie bine tuturor. Ziariștii, alături de medici și asistente, ambulanțieri, brutari, șoferi, curieri, vânzătoare, farmaciste și polițiști au pus deoparte în aceste zile complicate propriile apăsări și probleme pentru a avea grijă de noi restul, grijă de sănătatea noastră, de pâinea noastră, de produsele și medicamentele de care avem nevoie, de siguranța noastră și de știrile care ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru. Prețuiți munca jurnaliștilor care prețuiesc interesul public și păstrați-vă optimismul. Vom trece cu bine de încercarea asta”, a declarat Emilia Șercan, președinta juriului Superscrieri.

Superscrierea Anului, premiu în valoare de 1500 de euro (susținut de comunitatea Romanian Business Leaders), a revenit pentru al doilea an consecutiv unei investigații despre sistemul medical, una dintre problemele sistemice care au mobilizat jurnaliștii în ultimii ani: seria „Medici falși”, documentată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac, Mirela Neag și Cătălin Tolontan, publicată în „Libertatea”. Aceeași serie a câștigat și premiul I la categoria Investigație.

„Lucrăm de acasă cu toții, asta face mai greu să ne facem meseria decât în condiții normale. Mergem mult mai rar pe teren și nu mai avem ancora pe care ne-o oferea redacția, în care ne ciocneam ideile unii de alții. În același timp zilele astea sunt tot mai recunoscătoare pentru meseria asta și pentru oamenii cu care am norocul s-o împart, oameni care sunt înjurați sau lăudați laolaltă cu mine. Cred că pe lângă premii și nominalizări, pandemia asta o să fie un soi de probă pentru toți jurnaliștii pe care îi cunosc, să reușim să facem mai multă lumină și mai puțin haos – știu c-o să reușim să facem asta împreună”, a explicat Alexandra Nistoroiu de la „Libertatea”.

Premiul juriului, strâns din taxa de înscriere în concurs, în valoare totală de 360 de euro, a fost acordat serialului de presă „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor” al proiectului colectiv „Să fie lumină”, și anume jurnaliștilor Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, cu contribuțiile lui Andrei Crăciun și Octavian Coman. Este al doilea an în care juriul alege să premieze consecvența acestei echipe de jurnaliști, care în 2019 a reușit să scoată la iveală abuzurile sexuale comise la seminarul teologic ortodox din Huși.

„Le sunt extrem de recunoscătoare cititorilor pentru că ne-au susținut munca: Să fie lumină este un proiect susținut strict din donațiile cititorilor și fără aceste donații seria chiliilor nu ar fi existat. Profit de acest moment pentru a le recomanda în continuare oamenilor să susțină jurnalismul, oricât de greu ar fi în perioada ce urmează. Noi promitem că o să ne facem în continuare treaba la fel de bine”, a comentat Diana Oncioiu, „Dela0” și „Să fie lumină”.

Premiul Superscrierea Cititorilor, în valoare de 635 de euro și susținut în totalitate de public – prin votarea nominalizărilor și finanțat de cititorii care au cumpărat cartea „Superscrieri 2.0” – a mers către Viorel Ilișoi, pentru materialul „Tizic”, publicat în PressOne.

Câștigătorii finali au fost selectați de juriu din cele 38 de materiale nominalizate, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție și acoperă presa scrisă, video și foto din anul 2019, preponderent independentă, dar și mainstream: Emilia Șercan – președinte juriu, Cătălin Tolontan, Dan Duca, Florin Negruțiu, Georgiana Ilie, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Irina Păcurariu, Marius Comper, Marko Risović, Mona Dîrțu, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Paul Radu, Robert Schwartz și Vlad Stoicescu. Vlad Petreanu și Răzvan Exarhu au fost jurații speciali pentru premiile „Acti-vloggerul anului”, respectiv „Radio/Podcastul anului”, un nou premiu onorific de încurajare a presei în format audio. Precizare: ca în fiecare an, în cazul conflictelor de interese, membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea anumitor materiale înscrise.

Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă și este posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum BRD – Groupe Société Générale – partener strategic al Superscrieri de 6 ani, împreună cu partenerii de creștere FAN Courier și Kaufland și cu susținerea BitDefender, Enel, Erste Asset Management, Orange și Medlife, cât și al Friends \ TBWA, inițiatorul FFFF.

„Suntem conștienți acum mai mult ca oricând de importanța jurnalismului și avem nevoie de un jurnalism credibil, independent, un punct de stabilitate în viața noastră care se schimbă de la o zi la alta. Avem nevoie de informații, de analize, de gândire critică, pe de altă parte avem nevoie în aceeași măsură de o zonă editorială mai empatică, care să fie întoarsă către umanitate și care să ne spună în fiecare zi că trebuie să fim solidari și înainte de toate, oameni. Avem nevoie atât de informații cât și de coeziune socială în aceste zile, să lucrăm împreună, să lucrăm în rețea, să ne punem la comun expertiza. Suntem mai izolați ca oricând și trebuie să fim mai împreună ca oricând”, a explicat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager la BRD – Groupe Société Générale.

PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURS

Premiile I, în valoare de 800 de euro fiecare, au fost susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel, ERSTE Asset Management și Medlife.

PORTRET,categorie susținută de FAN Courier

PREMIUL I: Diana Meseșan, „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc”– Scena9, fotografii de Andrei Becheru
PREMIUL II: Andrei Crăciun, Vlad Stoicescu, „Episcopule!”– Să fie lumină, fotografii de Vlad Stoicescu și Mediafax Foto
PREMIUL III: Oana Sandu, „Cine e acolo când visele se închid”– Decât o Revistă, fotografii de Ioana Moldovan

REPORTAJ

PREMIUL I se împarte între două materiale: Liliana Botnariuc, „Prăbușire”– Oameni și Kilometri și Diana Oncioiu, „O rotiță în angrenajul dictaturii: cazul procurorului Augustin Lazăr”– Dela0, fotografii de Ovidiu Micsik/Inquam Photo

PREMIUL II: Ana Maria Ciobanu, „Frica era aici și înainte”– Decât o Revistă, cu fotografii de Andreea Cristea, Anca Țintea, Irisz Kovacs, Matei Bumbuț, ilustrații de Andreea Cristea, Elena Smîntînă

PREMIUL III: Viorel Ilișoi, „Tizic”, PressOne

INVESTIGAȚIE, categorie susținută de ERSTE Asset Management

PREMIUL I se împarte între două materiale:  Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac, seria „Medici falși”– Libertatea și Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu, „Secretele chiliilor”, „Năravurile chiliilor”, „Victimele chiliilor”– Să fie lumină

PREMIUL II: Diana Oncioiu, „Dreptate strâmbă: 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite”– Dela0

PREMIUL III: Alex Nedea, David Muntean, seria despre Programul Național de Dezvoltare Locală– Recorder

OPINIE, categorie susținută de Kaufland

PREMIUL I: Andreea Giuclea, „Goluri mai multe, glezne mai fine”– Decât o Revistă, cu ilustrații de Irina Perju
PREMIUL II: Elena Stancu, „Cele mai importante lecții de jurnalism nu le-am învățat într-o redacție”– Teleleu
PREMIUL III: Raluca Balogh Ion, România: când îți pleacă un copil”– Republica

TV&VIDEO-JURNALISM – categorie susținută de Medlife

PREMIUL I se împarte între două materiale:Romana Puiuleț, „Secrete de ciment”– RISE Project și Cristian Delcea, Mihai Voinea, „30 de ani de democrație”– Recorder

PREMIUL II: Redacția Recorder, „Ne urâm și asta e tot ce mai contează”– Recorder

PREMIUL III: Andrei Udișteanu, David Muntean, „Diaspora la pachet”– Recorder

FOTOJURNALISM, categorie susținută de Enel

SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ

PREMIUL I: Adrian Câtu, „Din inimă…”– Decât o Revistă 
PREMIUL II:
Bogdan Dincă, „Loteria luminii”– Documentaria și News Energy
PREMIUL III
 se împarte între două materiale:Claudiu Popescu,„Reflexii în est / cronici ale migrației feminine în rural”– claudiupopescu.com și Andrei Becheru, „Grădinarul udă toate florile, chiar și pe cele ce nu înfloresc”– Scena9

SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DE NEWS 

PREMIUL I:Andrei Pungovschi, „Casa Pinocchio”– Agence France-Presse
PREMIUL II:Andrei Pungovschi,„Prima și ultima ei campanie”– Agence France-Presse
PREMIUL III:Alexandra Radu Stănescu, „Proteste în Hong Kong”– Hotnews

Premiul special Acti-vloggerul anului, creat împreună cu Bitdefender și jurizat tot alături de ei, dar și împreună cu Vlad Petreanu, în valoare de 300 euro, a fost oferit lui Radu Constantin, pentru preocuparea constantă pe teme importante în perioada adolescenței, precum bullying-ul și auto-acceptarea și pentru campania „#Eștibine?”.

Premiul special Generația 2020, în valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers cătreMaria Tufan (PressOne), o tânără jurnalistă pasionată de politic care și-a început cariera încă din facultate, la Ziarul Financiar, a ajuns apoi la secția politică Adevărul și în prezent este la PressOne.

Premiul special Revoluția cititorului, în valoare de 300 de euro, oferit  împreună cu Orange România: Camelia Roiu, Nicoleta Ciobanu șiLaura Nițusunt ceea ce se cheamă whistleblowers sau avertizoare de integritate. Ele au denunțat neregulile din spitalele în care lucrau după #colectiv – prima, ca medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie. Celelalte două, angajate în biroul financiar-contabil la Spitalul Malaxa.

„De data asta am fost eu, mâine puteți fi oricare dintre voi. Oferiți-vă această libertate. Libertatea de a vorbi, de a vă revolta, de a riposta, pentru că așa vă respectați. Presa rămâne singura care mai poate da putere vocilor noastre. Sprijiniți-i cum puteți, sub orice formă, pentru că nu sunt înregimentați și nu au în spate infractori îmbogățiți. Ei sunt șansa noastră de a ne însănătoși ca nație.” (Camelia Roiu, medic)

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 6 premii onorifice acelor jurnaliști, redacții, inițiative sau activiști care au muncit neobosit în 2019 pentru sănătatea societății civile.

  • Radio/Podcastul anului: premiu oferit pentru prima oară anul acesta, jurizat împreună cu Răzvan Exarhu de la Morning Glory, RockFM care a mers către Ioana Epure, de la PressOne, pentru podcastul „Nevăzuții”, episodul„Păcatele femeilor”, o jurnalistă care stăpânește foarte bine tehnica interviului de stradă și este și fotografă, care spune o poveste despre marginalizare, cu foarte multă căldură umană.
  • Presă locală: Bihoreanul– știri din Oradea și județul Bihor, este un săptămânal local care s-a repliat odată cu criza financiară din 2008-2009 și a rămas pe poziții în regim independent, continuând să-și informeze comunitatea, să publice reportaje, să facă anchete – în curând va aniversa ediția cu numărul 1000.
  • Watchdog- câinele de pază al democrației: Diana Oncioiu (Dela0/Să fie lumină) aduce cu perseverență în atenția publică probleme dificile și greșit înțelese deseori de opinia publică, precum situația reală a beneficiarilor de ajutor social, injustiția socială, segregarea în școli sau abuzurile Bisericii Ortodoxe Române.
  • Editorul anului: Cristian Lupșa (Decât o Revistă) pune interesele publicului și calitatea materialelor mai presus de orice și setează tonul unei organizații media care pune accentul pe transparență în relația cu publicul, găsind un echilibru între atribuțiile de editor și cele de manager.
  • Redacția anului:Libertateapentru că este un canal de presă mainstream care acoperă cu brio subiecte actuale și oferă spațiu de expunere și presei independente.
  • Carte de non-ficțiune: Vintilă Mihăilescu, În căutarea corpului regăsit – o oglindă a societății pe care o împărtășim și în care ar trebui să privim cu toții fără întârziere, o carte care ar putea fi socotită chiar un serviciu de interes public.
  • Premieră în presa cotidiană: Sebastian Zachmann (Adevărul)este unul dintre puținii jurnaliști de cotidian care nu sunt doar suport de microfon pentru declarații politice, ci oferă insight-uri relevante din sfera politică.

Lista completă cu toate cele 38 de materiale nominalizate la această ediție a premiilor poate fi accesată aici: https://ffff.ro/premiile-superscrieri/nominalizati-2019-voteaza/ 

29
/09
/20

Primele două episoade din cele opt ale serialului bazat pe romanul lui Fernando Aramburu sunt disponibile pe HBO GO. Conflictul bascilor din perspectiva a două familii, de-a lungul mai multor ani. Povestea a două femei care au crescut împreună: una este văduva unei victime a grupului terorist ETA, cealaltă, mama unui tânăr care s-a alăturat ETA.

29
/09
/20

Opera Națională București prezintă publicului spectacolul „Seara rusă”, programat miercuri, 30 septembrie, ora 19:00. Muzica rusească are o lungă istorie, pornind de la cântece populare rituale și muzica sacră a Bisericii Ortodoxe Ruse. Secolul al XIX-lea a cunoscut ascensiunea muzicii clasice rusești foarte apreciat, iar în secolul XX contribuții majore ale diferiților compozitori au îmbogățit mediul cultural Occidental. Creaţiile compozitorilor pendulează între specificul naţional, dat de credinţele şi tradiţiile ruseşti şi universalism.

29
/09
/20

Miercuri, 30 septembrie, de la ora 11.00, în Curtea Operei Brașov, copiii sunt invitați să urmărească „Povestea păpușilor și a prințesei Maya”, un spectacol de balet pe muzică de L. Delibes și W.A. Mozart. În prima parte a poveștii în pas de dans, cei mici se vor întâlni cu personajele din „Meșterul păpușar”. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

28
/09
/20

Muzica revine la Sala Radio, dupa cateva luni in care a ajuns la public doar pe calea undelor! Vineri, 2 octombrie (ora 19.00), debuteaza o noua stagiune (2020-2021) cu invitati speciali si evenimente de calitate, siguranta publicului fiind asigurata prin respectarea normelor in vigoare in contextul pandemiei.

28
/09
/20

Turneul naţional „Clasic la puterea a treia - Violoncellissimo” revine în octombrie pe scenele de concerte din România, propunând o incursiune sonoră în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan, după avanpremiera în aer liber din septembrie, de la Râmnicu Vâlcea. Violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu şi discipolii săi, pe scurt Violoncellissimo, vă invită să îi ascultaţi la revenirea în sălile de concert din România la Sibiu, Timişoara, Deva, Bucureşti şi Piteşti, între 9 şi 16 octombrie.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

25
/09
/20

La finalul acestei săptămâni, pe 27 septembrie, începe UNFINISHED, primul festival multidisciplinar din România. Timp de șapte zile, evenimentul va oferi participanților mici doze de încredere prin workshopuri, dezbateri, sesiuni de yoga, online dating și performance-uri susținute de peste 60 de speakeri, din 21 de țări de pe întreg globul.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

Pagina 1 din 91812345...102030...Ultima »