Gala „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Nationala a Romaniei
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-tinere-talente-2012-la-biblioteca-nationala-a-romaniei/

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României.  În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Un număr de 28 de tineri artişti sprijiniţi pe parcursul acestui an de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR ) au evoluat, luni seară, în cadrul Galei „Tinere talente 2012”, la Biblioteca Naţională a României. 

În cadrul galei, principesa Margareta a înmânat diplomele „Tinere talente” celor 28 de artişti din domeniile artelor plastice şi muzicii clasice, bursieri ai Fundaţiei în acest an.

După un moment intitulat „Arta într-o prezentare de modă”, au evoluat în faţa publicului numeros prezent la eveniment flautista Oana Leonte, violoniştii Mihai Alexandru, Ioana Olteanu, Irina Barbu şi Mircea Dumitrescu, pianiştii Denisa Mirică şi Mladin Nicon, soprana Diana Alexe, mezzo-soprana Cosmina Stancu şi ansamblul instrumental „Tinere talente 2012” dirijat de Alex Mija, bursieri FPMR în secţiunea muzică.

În program au figurat lucrări de Jacques Ibert, Leonard Bernstein, Antonio Vivaldi, Giulio Caccini, Wolfgang Amadeus Mozart şi o primă audiţie românească semnată de Sebastian Androne, pe versuri de Diana Alexe.

O expoziţie de pictură şi grafică cu lucrări ale tinerilor bursieri FPMR, deschisă luni seară, în holul central al Bibliotecii Naţionale a României, va putea fi vizitată până pe 3 decembrie.

În anul 2012, bursierii FPMR la arte plastice au fost: Andreea Bădescu, Amina Burloiu, Ionel Carasca, Teodora Chiroşcă, Cătălina Florescu,Teodora Gavrilă, Vlad Iosif, Ilinca Lăzărescu, Raluca Măndiţa, Alina Marinescu, Marta Popescu, George Pricope-Galan, Darian Popescu.

La muzică, au figurat ca bursieri ai FPMR: Diana Alexe, Sebastian Androne, Irina Barbu, Norela Costea, Mircea Dumitrescu, Andrei Ioniţă, Oana Leonte, Alexandru Mihai, Alexandru Ionuţ Mija, Denisa şi Georgiana Mirică, Nicon Mladin, Ioana Elisabeta Olteanu şi Cosmina Stancu.

Răspunzând unor întrebări adresate de presă la finalul festivităţii, Principesa Margareta şi-a exprimat speranţa că acest proiect, început cu o sponsorizare a zece tineri, va continua ajungând să fie un proiect naţional care va reuni 100 de bursieri.

Principesa a declarat că se bucură că a trăit toţi aceşti ani în România şi a văzut transformările ei subliniind că în acest moment România este o altă ţară faţă de cea pe care a găsit-o la sosire aici, iar proiectele FPMR se adresează unei noi generaţii.

Înfiinţată în 1990, FPMR este una din organizaţiile neguvernamentale de elită care contribuie la dezvoltarea societăţii civile din România.

Fundaţia dezvoltă şi susţine programe care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale copiilor, tinerilor, familiilor şi vârstnicilor aflaţi în dificultate, stimulează solidaritatea între generaţii şi crează o punte de comunicare între copii, tineri şi vârstnici, contribuie la creşterea capacităţii instituţionale a organizaţiilor şi instituţiilor care lucrează cu copii şi vârstnici şi cultivă creativitatea şi talentul local.

FPMR lucrează cu organizaţii, instituţii, companii naţionale şi internaţionale, dar şi cu firme mici şi mijlocii, în scopul de a reuni resursele, abilităţile şi talentul oamenilor din mai multe domenii de activitate, urmărind să stimuleze voluntariatul şi să inspire spiritul comunitar în comunităţile în care se implică.

Programul „Tinere Talente” susţine şi promovează tineri artişti talentaţi din familii cu venituri mici, care nu-şi pot dezvolta talentul din cauza lipsurilor materiale şi financiare. În acest an, FPMR a oferit 28 de burse de studiu, pentru 14 muzicieni şi 14 artişti plastici.

Sursa: Agerpres

24
/11
/23

Pe Facebook, pe whatsApp, peste tot aruncăm cuvinte în grabă, le scriem în grabă le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greșite, preluate multe dintre ele din mass-media și propagate cu o viteză uimitoare.

24
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai cunoscut spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă săptămâna viitoare pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului și Orchestrei Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială, Iana Salenko și Marian Walter.

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.