Galactoria 2021 – Festivalul absolvenților de teatru de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/galactoria-2021-festivalul-absolventilor-de-teatru-de-la-cluj/

Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” vă invită la o nouă ediţie a festivalului Galactoria care va avea loc online între 3-9 iunie. Dedicat absolvenţilor de teatru, respectiv actorie, regie şi teatrologie, evenimentul va rezuma trei ani de muncă în câteva zile de festival, zile în care actorii, regizorii şi teatrologii ies la public pentru ultima dată în calitate de studenţi.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Galactoria este un eveniment care marchează un final și un nou început în același timp. Profesorii care i-au ghidat în acest parcurs esențial sunt clasa profesorilor: Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Raluca Lupan (actorie), clasa profesorilor: Radu Nica, Varga Ibolya, Olivia Grecea, Leta Popescu (regie), clasa profesor: Mihai Pedestru (teatrologie). Pe lângă spectacole și prezentări filmate de tip showreel, au loc workshop-uri și discuții cu artiști internaționali și o lansare de carte cu texte de dramaturgie extrem contemporană.

Activitățile din festival și spectacolele pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook www.facebook.com/Galactoria2021 și pe platforma gazdelor noastre generoase de la Raiffeisen Bank, art.raiffeisen.ro. Bunele practici din această facultate se bazează pe colaborarea între secții, departamentul de Cinema și Media participând în mod activ la realizarea materialelor foto-video și asigurarea suportului tehnic pentru festival. Accesul este gratuit la toate evenimentele publice.

Iată mai multe despre programul festivalului în cuvintele studenților:

“Dacă tinerii absolvenți ai facultăților de arhitectură vor proiecta orașele viitorului, cei de la informatică se vor ocupa de softuri și programe, cei de la medicină vă vor salva cândva viețile, noi vă vom face să plângeți, să râdeți, să simțiți. Acesta este primul nostru pas: Galactoria – mai mult decât festivalul noii generații absolvente a secției de teatru de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – e începutul drumului nostru teatral! Acești trei ani, între siguranța studiourilor din facultate, cea de-a doua casă, și frenezia marelui public, se reflectă în spectacolele claselor de actorie, regie și teatrologie, pe care vă invităm să le vedeți în festivalul nostru online. De la showreel pe texte proaspete, la spectacole nonverbale, de la tragedie la dramatizări și dramă modernă, până la teatru contemporan, am trecut prin mai multe vârste și epoci în căutările noastre. Versatilitatea noastră, capacitatea de a găsi, cu instrumentele zilei de azi, comedie în tragedie, actualitate în texte antice, forță în coregrafiile corpurilor care să spună povești, vor arăta că suntem deopotrivă ludici și foarte maturi, lucizi și empatici în deciziile noastre. Nu vă așteptăm numai în mediul virtual, ci dincolo de el, încercând să evadăm din timpul neprietenos pe care îl trăim, prin teatru. Galactoria să fie fereastra sau ochelarii noștri spre o lume mai frumoasă, a teatrului, a fanteziei, în care poți fi oricine și poți crede în orice. Ateliere cu oameni de teatru, dans și film, interviuri, fotografii din producțiile noastre se regăsesc în program, în perioada 3-9 iunie 2021.”

 

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.